torsdag 31. desember 2009

Filtrering

Filtrering er omdiskutert i hjemmebryggerforum og meningene er mange. Det gjør det ekstra spennende å gjøre sine egne erfaringer.

Har nå gjennomført selve filtreringsprosessen med brygg #15 Original Plzeň. Ølet har nå stått 5 uker i gjæringskarene og var allerede ganske klart, men men mye gjær flytende rundt. Bruk av hel humleblomst (ikke pellets) gjør nok også sitt.

Prosessen gikk raskt og uten problemer. Her er stegene:

1. Sett hurtigkobling for øl på "ut" på fatet med ufiltrert øl.
2. Sett hurtigkobling for øl på "ut" på det tomme fatet. Fatet fylles da via stigerøret uten plasking og eksponering mot luft.
3. Sett sikkerhetsventilen i åpen stilling på det tomme fatet. Dette for å utligne trykket når fatet fylles med øl.
4. Sett på CO2 og still trykket til ca 0,2 bar. Det er mao ikke rare trykket som skal til.
5. Filtreringen starter og tar ca 10-15 min.

Satt "ut-fatet" litt på skrå mot stigerøret på slutten for å få med mest mulig øl. Det ble veldig lite øl igjen både i fatet og i filteret.

Resultatet ble helt krystallklart! Unektelig delikat, men smakstest etter karbonering får avgjøre om det har mistet smak.
Ellers er også holdbarhet på det filtrerte øl'et et åpent spørsmål. Enkelte mener det blir fortere tamt og surt, men jeg kan ikke forstå hvorfor. Gjær og rusk konserverer vel ikke øl, eller? Meg bekjent så er det blant annet humlebitterhet og CO2 som sørger for dette. Men her er det sikkert noe å lære...

onsdag 23. desember 2009

Melanoidin

Her er en innføring i hvordan melanoidin lages og hvilken betydning det har for ølet. Stikkord er koketid, melanoidinmalt, "decoction mash", med mer.
Hadde vært artig å brygget en lager med rik maltsmak fra en "decoction mash", slik som Oktoberfest, Märzen eller Bock. Det tar tid, men er kanskje verdt det?
Dette er en video som beskriver prosessen i en dobbel "decoction mash". Prosessen er også godt beskrevet i følgende wiki-dokumentet.

tirsdag 1. desember 2009

Duplex 1TL Drikkevannsfiltersystem

Har et slikt filter fra tidligere tider når vannet i Grimstad var elendig. Originalt består det av et seriekoblet partikkelfilter og kullfilter. Tenkte kanskje dette kunne bygges om til filtrering av øl ved å koble det mellom 2 corneliusfat.

Forhørte meg med Klart-Vann og Svein Reigem som måtte sjekke hva de kunne tilby. Han kunne fortelle at de allerede leverte slike filtre til bryggerier(!), men da selvfølgelig i litt andre dimensjoner...

Opplegget blir da et grovfilter med 5 micro og et absolutt filter på 1 micro. Dette vil derav garantere 0 gjærceller i det filtrerte øl'et, men jeg er mer spent på "kjøletåken" som visstnok er proteinforbindelser.

Grovfilteret vil sørge for at finfilteret ikke tettes så fort av større partikler. Begge filtre er vaskbare og evt bruk av klor skulle ikke være noe problem, men dette var ikke testet.

Det blir da kun en runde med filtrering, noe som sparer co2. Mao miljøvennelig :-)

Teorien er god. Om det virker i praksis får vi se om 1-2 uker på Original Plzeň som er under gjæring nå.

Baltic Porter





Min plan på hjemmebryggerdagene er å brygge en Baltic Porter. Dette er en type Porter brygget i Finland, Estonia, Latvia, Litauen, Polen, Russland, Danmark og Sverige laget på lagergjær. Baserer meg da på German Bock Lager Yeast.

søndag 29. november 2009

Hjemmebryggerdagene på Nøgne Ø

Det skal brygges porter med valgfrihet på smakstilsetninger, gjærtype, eller gjæringsemperatur.

Tidene er:
- Brygging lørdag 30.1.2010 kl 10:00 til 19:00.
- Ølsmakefest lørdag 17.4.2010 kl 17:00 til 24:00
Prisen er kr 900 (eller kr 950 hvis du bestiller to Wlabs-rør). Det inkluderer vørter, gjæringsbøtte med lokk, fersk gjær fra Whitelabs, lunch og en øl på bryggerdagen og middag på ølsmakedagen.

Her er link til info og påmelding.


Smaken er ikke den samme i år

Her har vi erfaringer i H&H Nanobrygg. Det er VELDIG mange parametre som er avgjørende når man lager øl. En annen sak er at vi faktisk har endret vår egen oppfatning av hva som er godt øl :-)

tirsdag 24. november 2009

Superisolert corneliusfat

Dette må være "state og art" innenfor isolering av corneliusfat. 19mm superisering med "ripstop" GoreTex beskyttelsesmembran. Dette holder nok på kulden i flere varme sommerdager i strekk :-)

mandag 23. november 2009

Risikosport

Risiko 1: gjærstarter i glass rett på gassen. Her får man både kokt vørteren og desinfisert utstyret i samme operasjon. Forsøkte å ha på hetten med gjærlåsen også, men hetten luktet gamle svømmeføtter og gjærlåsen bøyde seg i varmen... Her må vi over på silikon.








Risiko 2: myk og tynn slange fra Biltema er helt topp på øl-ut for corneliusfatet i forhold til de stive slangene fra Humlegården. Brukte varmepistol for å tre slangen skikkelig på. Sitter fint uten klumpete slangeklemmer, så langt i hvert fall...
På gass-inn har både Rolf og jeg armert slange jeg fikk av Magne. også denne fra Biltema.

søndag 22. november 2009

Brygging av Original Plzeň

Målet er en pils fra Plzeň i Czech Republic, som er stedet hvor pilsen stammer fra. Vi gjør flere tilpassinger i forhold til tidligere lagerøl. Lagergjæren er av typen flytende tjekkisk, humlen er hel saaz-blomst i humleposer og utmeskingen er raskere, dvs vi kommer raskere opp i 80 grader i meskesylinderen.

Her har vi damebesøk og spiser vi Anne Line's hjemmelagde pizza. Digg :-)

Vi treffer veldig godt på innmeskingen med 73 grader som ender opp på 66 grader. Utbyttet blir historisk høye 80%! Dette resulterer i at kokekarret blir helt fult (133 liter!) og ølet blir litt sterkere enn vi hadde siktet på. Vi ligger i grenselandet mellom pils og export.

Hele humleblomster i humleposer var helt topp. Lite rusk i vørteren og god kontroll på IBU'en. Vi bruker hele 500g da alfasyren kun er 2,8. Etter anbefaling fra "Designing great beers" tilsetter vi humlen i 4 omganger.

Vørteren blir veldig gul og blakk (melkeaktig). Litt merkelig, men smaken er god med lett humlebitterhet. Denne har vi tro på!

mandag 9. november 2009

Bestilling på vinogbar.no

Har lagt inn bestilling på hele restlageret co2-patroner, co2-koblinger og flytende lagergjær. La også inn forespørsel om vørterpumpe på forum'et.

lørdag 17. oktober 2009

Laugsmøte hos Magne

Per Inge ankommer miljøvennlig med nyanskaffet og nyskrudd elektrisk sykkel. Vi var veldig imponert over kraft og hastighet!
Kanskje en litt småskummel farkost nattestid...

Vi var 5 personer. Magne som vert, Johan-Emil, Allan, Per Inge og Lars Gunnar. Rolf var opptatt med nyanskaffet seilbåt. I vår generøsitet viste vi stor forståelse for denne prioriteringen! Roger kunne ikke komme pga jobb i nordsjøen.


Det var mange øltyper kombinert med nydelig hjemmelaget meksikansk mat. Forretten var "sopa de tortilla", en suppe med kyllingkraft og masse tilbehør som ble tilsatt av hver enkelt. Vi startet med de lettere øltypene som Pale Ale fra Magne, Wit fra Per Inge og Kølsch og Blondie fra H&H Nanobrygg. Til sterk mat var dette fine kombinasjoner. Allan kliner til med en supersterk Saisonvariant med karve og maltekstrakt på 9% som ble behandlet med stor respekt....

Hovedretten var "tostadas de pollo". Velding artig og spennende for oss som ikke er vant til denne type eksotisk kost. Ved å selv dosere 2 forskjellige salsa'er kunne man velge hvor sterk maten skulle bli. Tilbehøret ellers var ikke sterkt krydret.

Diskusjonen gikk høyt og lavt med emner som "ettergjæring på fat", karbonering, desifisering, mesking, gjærtyper og erfaringer knyttet til dette.

Her er Allan med eget fat. Dette var årets juleøl. Ellers testet vi Stout, porter og juleøl i flere årganger. Det mest spesielle var saison med røykwiskey fra skottland og juleøl med noe mye krydder, spesielt nellik og ingefær.

Det blir alltid god stemning når øl-interesserte samles!

Neste møte blir hos Lars Gunnar, hvis ikke Per Inge kommer i forkjøpet med en lutefiskaften!

mandag 12. oktober 2009

Her er 15 gode mikroøl

Testen fra dn.no finner du her.

mandag 28. september 2009

Brown Ale

Pga lykkelige omstendigheter ble det brygging på søndag alikevel. Vi bestemte oss litt over 11 og var i gang en time senere. Hadde selvfølgelig ikke tid til en gjærstarter, så tørrgjæren gikk direkte i gjæringsdunkene.
OG'en var ikke all verdens på de første målingene, men etter silingen endte vi opp med en utnyttelse respektable på 75%.
Målet var å oppnå mer karamellsmak med krystallmalten Caravienne og Special B. Vi gikk noe ned på fargemalten da Special B har endel farge. Vi vurderte dekoksering, men ville ikke gjøre så mange grep på en gang.
Koketiden med humlen ble noe lengre enn planlagt (10 min). Vi får se om dette gir utslag på humlebitterheten. Ellers virket fargen noe lysere enn forrige gang.
Svein Olav lagde vafler og Inger og Anne Line disket opp med lapskaus til middag :-)
Smakte Nøgne Ø's Brown Ale og Kagges Bokøl fra 2004. Begge var meget gode og i fin form etter 5 år!

søndag 13. september 2009

Smaking Kölsch

Klarte ikke vente lengre. Var veldig spent på om kullsyren av på plass med ettergjæringen på flaske. Og etter bare 5 dager smaker dette allerede godt. Lys gul på fargen med noe tåke. Ren, lett, frisk, fruktig med en anelse humlebitter ettersmak. En supersnill øl som ikke bør skremme noen. Litt restsødme og sparsomt med skum tyder på at ettergjæringen ikke er helt ferdig enda. Skal få stå en uke til før vi setter den kaldt.

torsdag 10. september 2009

Tapping av Belgisk Dobbel

Det tok lang tid før gjæringen roet seg, men nå stoppet den helt opp på FG 1018. Med så mye krystallmalt så må jo dette være bra. Tappet ca 40 liter på tirsdag 8/9 og tilsatte 5,5g demerara sukker. Vurderte å ta vare på gjæren, men tror ikke det blir brygging av belgisk i nærmeste fremtid. Satt flaskene inn på ca 22 grader.

onsdag 9. september 2009

Tapping av Kölsch

Ølet var godt gjæret ned (FG1012) og tappingen kunne starte. Det var stort frafall i bryggegjengen, men gamlegutta holdt koken! På sørlandsk vis varmet vi opp med komper og diskuterte hvordan dette skulle organiseres. Vi hadde ikke tid til at Torleif skulle gå langtur med pølsesekken denne gangen.

Her ser vi tappelinja med Sveinung på korking og Torleif på tappestasjonen. Etikettene er laget, men de må settes på senere.

Totalt ble det 18 kasser a 12 flasker. En av kassene er bryggeriavgift, men det skulle alikevel bli rikelig med drikke til alle.

Smaking ble det også tid til og alle var enige om at resultatet var bra så langt. Nå skal det få ettergjære og danne kullsyre på flasken og videre kaldmodnes noen uker.

søndag 6. september 2009

Kanskje noe å vurdere

Høstens drømmejobb finner du i NewcastleGateshead. Turistmyndighetene inviterer til å bruke en uke på å bli kjent med pubene.

torsdag 27. august 2009

Brygging av oktoberfestøl

Etter en trøblete start med gjærstarteren som ekspoderte på kjøkkenet om natten (glemte å sette på gjærlåsen...) med påfølgende nedvask, så gikk resten av prosessen bra.

Planen var å brygge noe lyst og lett som alle kunne drikke hos Torleif i slutten av oktober. Umiddelbart så hadde nok dette vært en lager, men årstiden tilsier en ale pga gjæringstemperaturen. Valget falt da på en Kölsch. Dette er en overgjæret ale som ligner endel på pilsner, men inneholder 10% hvetemalt i tillegg til pilsnermalt. Den skal gjæres på lav tamperatur og vil bli noe "tåkete" pga hvetemalten. Her og her er litt mer info om øltypen for spesielt interesserte. Den som er ekstra observant vil se at oppskriften og fremgangsmåte kanskje ikke stemmer 100%. Vi har mao designet vårt eget øl!
Vi startet kl 14 og kom raskt opp på beregnet innstegstemperatur til meskingen på 69 grader. Dette ga en mesketemperatur på 63-65 grader som er perfekt for denne type øl.
Dart ble brukt for å få tiden til å gå under påvente av pølser fra slakter Jens Eide og Torleifs selvdyrkede poteter. Torleif gikk nesten til Lillesand med pølsesekken og Rune ble så sulten at han iverksatte sin egne lille leteaksjon i ren desperasjon. Torleifs neste mobil bør bli med GPS.
Toreif kom til rette etter hvert og satt i gang med grilling. Dette ble skikkelig guttemat!
Vi er her ferdige med meskingen og Ken siler ut godsakene fra malten. Det gikk med 27,5kg maltkorn.






Brygging er gøy!

Så er det tilsetting av Saaz humle og her avviker vi noe fra orginalen ved å spare 40g smakshumle til slutten av kokingen. Litt frisk humlesmak er godt og skal balansere maltsødmen. Men det er fremdeles typeriktig med en lav IBU på 17,3.

Resultatet ble 116 liter vørter som ble plasket over i gjæringskarene sammen med alegjæren. Vi hadde godt utbytte av malten og fikk problemer med noe sterkt og mye øl. Mange mente dette ikke var noe problem og vi estimerte en ferdig øl med en styrke på ca 5,4% vol.
For å oppnå riktig gjæringstemperatur så skal de gjæres i kjelleren til Helges foreldre. Etter ulykken på kjøkkenet ble han forstålig nok noe skeptisk til dette...

Vasking og rydding er en nødvendig del av prosessen. Her er Torleif og Erling i gang med rengjøring av maltsylinderen.

Dette er første forsøk på en Kölsch type øl og fallhøyden er jo stor. Mye kan gå galt, men vi får håpe dette lykkes. Hvis ikke er tilgangen på øl i bytikkene gode.

søndag 23. august 2009

Brygging av Belgisk Dobbel

På morgenkvisten var vi veldig i tvil. Skulle vi sette i gang eller vente. "Activator" posen med Belgisk gjær blåste seg ikke opp som den skulle og det var lite fart i gjærstarteren. Vi konsulterte mentor Magne og besluttet å kjøre på. Plan B er å spe på med en annen ale-gjær hvis det ikke tar av.



Som vanlig ble det vafler og kaffe under veis. Fint med slike tradisjoner!

Bryggeprosessen gikk som smurt. Særlig var vi fornøyd med utmeskingen hvor vi sirkulerte utenfor maltsylinderen inntil vi hadde 80 grader.

Resultatet ble 88 liter vørter som var overraskende mørk og rødlig.
Spesielt med dette brygget:
1. ingen smakshumle og en lav IBU på kun 15
2. 8,4% kandisukker
3. bruk av rosiner
4. masse spesialmalt (8 kg!), men ingen sjokolademalt
5. kald annengangsgjæring i 2 uker
6. vannjustering med 20ml kalk

lørdag 22. august 2009

mandag 17. august 2009

Tappeutstyr og fat

Rolf, Anne-Line og Line ventet tolmodig på DHL i Strømstad forrige uke, men varene kom ikke frem i tide.
Etter et gjennombrudd i forhandlingene med humlegården i Sverige så nærmer det seg leveranse av 10 fat og diverse malt og utstyr! Når nå co2-beholderen er på plass så er det nesten ikke til å holde ut :-)
I mellomtiden får vi trøste oss med nyheten om at øl er bra for kvinner før overgangsalderen. Sjekk her.

tirsdag 4. august 2009

Beste pub'er i UK

Interaktiv oversikt over de beste pub'ene i UK. Mer info her.

tirsdag 21. juli 2009

Formel for å tilsette vann ved for høy OG

Fant denne på forumet i norbrygg.

Du har en OG på 1058, men ønsker 1048. Volumet er 20 liter.

58 x 20 = 1160 divider så 1160 på ønsket OG 1048
1160 / 48 = 24,16 - 20 = 4,16 liter for lite vann.
Tilsett 4,16 lter vann.

Vannet må være sterilt ved tilsettning etter koking. Husk at IBU'en også senkes.

fredag 17. juli 2009

6000,- pr liter!

Denne vel vil i klasse med H&H Russian Imperial Stout

mandag 13. juli 2009

Mesketemperatur og maltegenskaper

Etter flere erfaringer med noe høy mesketemperatur så har jeg justert ned temperaturen med 1.7 grader på vår "Utmeskings Temperatur Kalkulator".
Tror dette vil passe vårt utstyr bedre.

Har også lagt inn link maltegenskaper slik at vi kan bruke denne til å endre/tilpasse kommende brygg.

Brygging av Sommer Blond

I går brygget vi en sensommer ale basert på egen oppskrift. Rolf's veranda med nytt utekjøkken fungerte utmerket selv i litt regn tidlig på dagen :-) Vafler og kaffe fra Anne-Line smakte godt under kokingen!
Brygget har elementer av både pale ale og blond og er vårt første selstendig komponerte øl. Det skal bli lettdrikkelig, fruktig og ikke så sterkt. Det har også relativ lav IBU som våre blonde koner sikkert vil like.
Vi bommet litt på mesketemeraturen (2 grader for høyt), men dette justerte vi med å røre inn litt kaldt vann.
Med nytt måleapparat viste det seg at temperaturen i meskesylinderen varierer noe.
Ellers bruker vi for lang til med å øke fra mesketemperatur til 80 grader for å starte vasking. Dette kan nok medføre et noe søtere øl (og mer maltsmak), men det får vi svar på ifm gjæringen. Utbyttet på 71% er ganske likt (faktisk litt lavere) tidligere brygg med bruk av tilsvarende malt.
Vi endte opp på 115 liter, dvs ny rekord i volum.

torsdag 9. juli 2009

Dameøl

Noen har tenkt på dameøl før H&H Nanobrygg!
Ellers la jeg til to lenker til bygging av kegerator og justering av vann.

fredag 29. mai 2009

søndag 10. mai 2009

Tapping av BGRIS

Da er Bert Grant's Russian Imperial Stout tapet på flaske (45 stk) og etiketter er limt på. Smakte litt og dette var bitre og kraftige saker! Men bak all humlebitterhetenen var det en god smak av lakris og kaffe. Vi får se om noen måneder (eller år...) om det blir bra.

Har bestilt noen bøker på amazon.com (us):
Radical Brewing: Recipes, Tales and World-Altering Meditations in a Glass
Brew Like a Monk: Trappist, Abbey, and Strong Belgian Ales and How to Brew Them
Clone Brews: Homebrew Recipes for 150 Commercial Beers
På ønskelisten:
Designing Great Beers: The Ultimate Guide to Brewing Classic Beer Styles

Gleder meg!

søndag 3. mai 2009

Bryggingen av Bert Grant's Imperial Stout

Vi starter med 90 liter vann, men dette viser seg å være litt for lite med så mye malt (28,5 liter) og etterfyller derfor til 100 liter.
Erfaringen med mesketemperatur kalkulatoren er god og vi treffer bra på 50 grader. Stegmesking (til 65 grader) er alltid en utfordring. Det er nesten umulig å få til dette uten å sile varm vørter opp i meskesylinderen under oppvarmingen. Problemet med siling er at ensymene tynnes ut i meskesylinderen, men dette viser seg å ikke bli et problem. Vi ender på en utnyttelse på hele 78%!
Etter oppskriften skulle vi hatt en OG på 71-74, men stopper på 90 ;-) 250g honning for ta noe av skylden, men med en farge som motorolje og en alkohol som ender på ca 9% samt en IBU på 86 så er dette et skikkelig værstingbrygg som kan brukes til meditering.
En fin søndag i "beer heaven"!

fredag 1. mai 2009

Planlagt brygging av Imperial Stout

Da er planene lagt for brygging av Bert Grant's Imperial Stout søndag 3/5. Nok et "all grain" klonebrygg fra boken "Clone Brews" som går under kategorien "Russian Imperial Stout".

Her er noen linker
http://www.beerhunter.com/documents/19133-001575.html
http://www.beerlabels.com/labels/labels.pl/955/bert-grants-imperial-stout.html
http://sublimespot.com/beer/bert_grant.htm
http://www.beerscribe.com/impstout.html

Commercial Description:
A truly Imperial stout with a touch of honey for smoothness, the flavor impact of a strong espresso, and a high final gravity.

lørdag 18. april 2009

Nytt i bloggen

Lagt inn linker til bryggeloggene (til høyre) og et pgm for beregning av ønsket mesketemperatur i forhold til tempraturen på malten og mengden vann (under til høyre).

torsdag 16. april 2009

Tapping NBA og Export

Da er totalt 200 liter øl tappet for både Rolf og meg. Var ferdig kl 0030. Smaksprøver underveis i tappingen tegner godt for begge to :-)
Exporten gikk rett i kjøleskapet (mulig det bør stå varmere noen dager?) og ale'en står til ettergjæring på ca 18 grader. I morgen går den ned i kjelleren på ca 12 grader til modning.
Ellers er det helt slutt på flaskene. Nå må vi finne andre løsninger! Eller drikke mer...

tirsdag 14. april 2009

Mesking, sukkerstoffer og gjæring av øl

Nyttig informasjon fra vår øl-mentor Magne (takker og bukker!):

- en høyere temperatur (mesking) vil gi et mer maltrikt øl mens en lavere temperatur vil gi et tørrere og mer alkoholholdig øl
- de viktigste enzymgruppene for bryggeren er diastasene (eller diastastiske enzymer) som er de enzymene som sørger for omdanning fra stivelse til sukker.
- de viktigste diastasene er alfa-amylase og beta-amylase som virker ved at de bryter ned stivelsen til henholdsvis lange og korte sukkerkjeder. A
- Alfa amylase har sitt mest effektive virkningsområde i intervallet 64-74 C, mens beta amylasene har sitt i intervallet 54-68 C.
- Hvis forholdene i mesken er slik at de favoriserer alfa-amylase (dvs øvre temp område) vil dette resultere i en vørter som inneholder flere ugjærebare sukkerarter.
- Hvis forholdene favoriserer beta-amylasene, vil dette gi en vørter med flere gjærbare sukkerarter
- begge amylasene er nødvendige - dvs en balanse mellom disse
- beta-amylasen kan ikke bryte ned lange ugjærbare sukkerarter (også kalt dextriner) til kortere gjærbare sukkerarter hvis ikke alfa-amylasen kan bryte ned stivelsen til dextriner først
- altså. en "høy temperatur" på meskingen vil dermed medføre et mindre forgjærbart øl, og dermed mer fylde og et søtere øl.
- Og, "for lav" temperatur vil gi mer gjærbar vørter og dermed et tynnere og tørrere (mer alkohol) øl

Dette er kjernen i det som gjelder teori rundt forsukring. Ikke så lett å ta høyde for alt, men det er kanskje verdt å prøve seg litt fram.

lørdag 11. april 2009

Brygging av Newcastle Brown Ale

Vi baserte oss på en oppskrift av NBA i boken "Clone Brews" og ganget opp fra 18,9 liter til 120 liter. Per Inge hadde faktisk alle sorter malt og humle. Ikke dårlig!

Gjærstarter og utstyret ble rigget i går og bryggingen startet kl 07:30 i dag. Mesketiden og koketiden var 90min så vi var ikke ferdige før kl 15.
Vi justerte koketiden til 60minutter for å få rett IBU (26 iht oppskriften) i forhold til humlemengden på 142gram. Årsaken var at humlen "Target" hadde en IBU på 10, ikke 8 som i oppskriften.

Vi endte opp på 108 liter vørter til gjæring med en utnyttelse på 72%. Dette er noe bedre enn siste Export (71%). "Som vanlig" har vi en OG på 1080 etter siling. Deretter vasket vi oss ned til 1051 som skal gi oss et ferdig brygg på ca 5%.

Mesketemepraturen på 68 grader ble kanskje litt høy. Etter bøken skulle den vært 66. Temperaturen sank ikke under meskingen.

Sigaren nytes på tradisjonelt vis når brygget er på kok...

Ellers ble det smakt på Nøgne Ø "#100" og bitter under veis. Begge ca 4 år gamle og i god form.
Det ble da bestemt at neste brygg skulle bli en skikkelig voksen porter eller IPA med mye av alt :-D.

Link til bryggeloggen

Brygging av Newcastle Brown Ale

Da er vi i gang med NBA etter oppskrift fra "Clone Brews".

torsdag 2. april 2009

God Påske fra Nøgne Ø

Her har de fått til et godt øl!

tirsdag 31. mars 2009

Ølsalg i fritt fall

Etter at Heitmann&Henjum Nanobryggeri startet opp så har salget av øl sviktet. Les mer om saken her.

lørdag 28. mars 2009

Vel gjennomført brygg #4

Startet 07:20 og ferdig ryddet 14:00. Dette er over 5 timer tidligere enn forrige gang!
Vi har selvfølgelig bedre rutiner etter 3 brygg, men hovedårsaken er den nye gassregulatoren. Regnet ut at vi nå har en effekt på 6500w rett i vannet :-) Dette var klasseforskjell!

Brukte 25kg pilsnermalt på 99l ferdig brygg med en FG på 1054 og IBU på akkurat 25. Det er fine tall.

Det var prøvesmaking av B#3 Slør Wit og B#2 Dame Export. Wit'en har kanskje litt lite CO2, men vi får gi den noen uker til. Smaken var dog fin. Exporten var lett med lav IBU og noe uklar, men smaken var bra allerede. Slumpen av B#2 tilsatt maltekstrakt var rett å slett udrikkelig!

CO2 utstyr, Corneliusfat og neste brygg (Newcastle Brown Ale) ble livlig diskutert. Mulig det blir en danmarkstur i sommer for storinnkjøp...

Bilder kommer. Rolf: kanskje du fixer det?

torsdag 26. mars 2009

Tapp øl av kjøleskapet

Ikke dumt, dette!
Når vi først er i gang så kan kanskje en "Beer launching fridge" være noe :-)

Vi brygger igjen

Inspirert av godt resultat på brygg #1 så forsøker vi å gjenskape dette til lørdag. Denne vil danne basis for sommerens forbruk.
Avtalt med Per Inge om innkjøp av råvarer i morgen.
Blir spennende å forsøke brenneren med ny regulator. Denne skal gi mange flere watt :-)

Verdens dyreste øl

For en flaske av sitt aller dyreste brygg skal Carlsberg ha rundt 2009 danske kroner, litt over 2300 norske kroner. Dette er kanskje noe for H&H Nanobryggeri? Sjekk dette.

tirsdag 17. mars 2009

Dette er dagen for øldrikking

Her er hvorfor.

Rare ølsorter

Sjekk verdens 10 rareste ølsorter her

torsdag 12. mars 2009

Tapping med katastrofe i kjelleren

161l øl ble tappet på flasker i går (dvs nesten...).

Vi startet med 90l DameExport II. Jeg skulle være smart å gjøre to ting på en gang, noe som endte med katastrofe. 15l øl randt ut i boden ifm omstikking. Slangen som var fastet med en klype til dunken på gulvet spratt av og sendte ølet rett på gulvet. Dette mens jeg korket flaskene sammen med Rolf i garasjen. Dette gjør jeg aldri mer!
Alt på gulvet måtte ut av boden (1 tonn ved og masse annet rot) og ølet tørkes opp. Tror det kommer til å oppstå endel nye former for liv i kjelleren. Fulle blir de også.
Ellers var en av dunkene markant søtere (1020) enn de andre og ble fordelt i de andre som holdt 1015.

Tappingen av 71l Belgisk Wit i kjelleren til Rolf gikk fint. Kveldsmaten fra Anne-Line var helt topp og kom godt med :-)
Smaken på ølet var spennende og krydret, men kanskje litt tam. Vi får se hvordan den går med noe lagring. Med en fg på 1014 så gir det et ferdig øl på ca 5,6%.

Vi var ferdige kl 0030. Var ikke i humør til å ta bilder denne gangen...

tirsdag 10. mars 2009

Anders Fagerhaug lager juleøl

Anders Fagerhaug kom på førsteplass på Norbrygg's juleølkonkurranse. Her ser du hvordan han lager øl på kjøkkenet. På dette innslaget forklarer han hvorfor han startet med å brygge øl hjemme.

dette innslaget hos klikk.no finner du en artig Pub i Køben.

mandag 2. mars 2009

Tekniske forbedringer

1. Nytt trelokk av finerplater til båtdekk (teak) kombinert med teakhåndtak fra Biltema
2. Eksisterende lokk tilpasses til avrenningskar for meskesylinderen etter siling. Settes på toppen av det flate trelokket ved oppbevaring.
3. Kjølerens inntak/uttak forlenges slik at evtentuelle lekasjer ikke havner i gryta. Dette er ikke helt bra... Kanskje også noen gardenakoblinger så man slipper å skru ved montering.
4. Hevert med pumpe så man slipper å suge
5. Varmesjold på krakken eller under brenneren for å skjerme krakken/underlaget. Med ny regulator blir det varmt!

Brygg #3 Belgisk Wit

I går gjennomførte vi nok en bryggeøkt (vår tredje). Startet kl 0730 og var ferdig 1800.

Det var to tekniske forbedringer denne gangen. Et digitalt termometer med temeraturalarm og widescreen display! For å gjøre føleren tett så ble den lagt inn i en tappeslange. Vi lagde et hakk i toppen av kokekaret for å kunne tre slangen igjennom med lokket på. Dette viste seg å virke, men det var 3 grader avvik fra den analoge måleren.

Den andre var en induksjonsplate på 2000w fra Biltema med en gryte på 20l. Platen funket, men viften støyer endel, men man kan ikke forvente mer for 399,-! Det tar alikevel ca 1 time å få 18 liter vann på kok. Når det i starten skal varmes opp 70-100l vann så blir totalt tidsforbruk alikevel endel bedre. Ellers bruker vi platen til å varme vann til den siste silingen av meskesylinderen. Dette skjer samtidig med at tempereturen på vørteren heves til koking.

Det var ikke lett å få tak gjær denne gangen. Nøgne Ø hadde akkurat kvittet seg med sin hvetegjær og det var 3 måneder til neste gang. Sjekket med en hjemmebrygger med riktig gjær gående, men dette førte heller ikke frem. Per Inge var til slutt redningen ved å låse seg inn i huset til en kunde for å hente ut gjær han tidligere hadde solgt :-) Per Inge skulle også brygge denne helgen og da må jo lysten ha vært stor!

Belgisk Wit ga oss to nye utfordringer. Stegmesking og bruk av umaltet/maltet hvete.
Stegmeskingen var ikke lett å få til med vårt utstyr, men vi startet på 45 grader og økte jevnt til ca 67. Der var vi ca 20 min før vi økte til 80. Temperaturen økte best når det ble rørt i meskesylinderen, noe vi gjorde hvert 15 min. Vi fikk ingen problemener med at hveten dannet en tett og ugjenomtrengelig deig, men utbyttet var noe dårligere enn tidligere.
Vi endte opp med 70 liter vørter med OG på 1057.

Det luktet skikkelig godt av vørteren med dufter av humle, pomeransskall og knuste koreanderfrø!

tirsdag 24. februar 2009

Utstyr fra USA

Lagt til linker for kjøp av corneliusfat, etc i USA (Se Øl linker)

søndag 22. februar 2009

Link til Newcastle Brown Ale

Vi planlegger en Newcastle Brown Ale som brygg #4

http://brewingusa.com/recipe_brown.asp

Brygg #2 - Selve bryggingen

Det hele starter kl 0730 med å varme vann. Klokken 10 kommer Magne og Rolf.
Endelig er det 75 grader og 25kg nyknust malt skal opp i meskekaret. Hvis vi er dyktige til å beregne så havner vi på 67 grader som er en fin mesketempratur.



Her må det røres så det ikke klumper seg.







Vi heller over i meskekaret for å få en jevn og fin blanding. Vi er heldige (og dyktige...) og treffer perfekt med temperaturen.







Det er varmt så hansker er et must.







Meskingen er over og meskekaret festes i øverste posisjon for å renne av.

Vi fikk veldig godt utbytte og endte første på 1090. Ved å fortsatte å sile med nytt vann på 80g endte vi opp på 1060. Dette vil gi et øl på ca 6%. Vørteren på den siste silingen var da på 1040.

Vi endte til slutt opp på 90l vørter i gjæringstankene. For å kompensere for økt mengde måtte vi underveis ta en tur til Per Inge for å kjøpe mer humle!
Kjøleren brukte under 30 minutter fra 100 til 20 grader. Videre ble gjæren ble tilsatt og dunkene satt til gjæring i kjelleren på 11.9 grader.
Etter vasking og rydding er klokken 1930. Dvs 12 timer i garasjen med prøvesmaking av brygg #1, Belgisk wit og Brown ale. Tiden kan forkortes MYE med erfaringen vi nå har. Det ble også 10 minutter medl Minestronesuppe, brød og en prat damene. Ellers var flere innom for å ta en titt i løpet av dagen.

Dette har vi lært:

1. Utstyret funker :-)
2. Utbyttet er strålende
3. Vi kan brygge 100l øl (kanskje mer...)
4. Gassbrenneren kan justeres mht luft. Litt justering økte effekten betydelig
5. Vi trenger en gryte på 20 liter og en mer effektiv kokeplate til denne
6. Lokket kan vi bruke til avrenning av meskekaret. Vi må da ha en støttering til denne.
7. Kjøleren var veldig effektiv. Rolf kan det med kobberrør også!
8. Vi trenger flere gjæringskar
9. Lysten på fat øker
10. Magne er god å ha

fredag 20. februar 2009

Brygg #2 - Dame-Export

Med godt resultat på forrige brygg og godvilje hos damene kjører vi enda en gang på samme oppskriften på Export fra Per Inge. Vi går litt ned på bitterhumlen for å lage et enda mildere øl. Ellers brygger vi av 25 kg pilsnermalt og regner med å få 75-80l vørter av dette. Kongstanken er å følge fremgangsmåten for stort bryggeapparat fra Bratsberg AS (brygging.no)

Gjæren av typen "German Lager WPL830" får vi av Magne. Dette er da andre generansjon som ble tappet i dag. 1-2 dl skal vistnok være nok. Denne er jo allerede i farta og skal ikke behøver "starter".

Vask av utstyr...

Etter en hel pose med maskinoppvaskmiddel var ikke resultatet som forventet. Det var fremdeles et brunt belegg inne kokekjelen.

Da var det frem med syre som virkelig gjorde susen! Metallet ble hvitt og blankt, men dette var sterke saker. Så sterkt at bunnen etset ut av boksen vi brukte til påføring. Det gikk heldigvis bra.

Her er detaljene med krakken og gassbrenneren. Ordinær plan er å sette på hjul, men dette får komme etter hvert.

Da er vi faktisk helt klare til brygging :-D


Stemningsbilde med duggfrisk "Dame-Export #1" på Hillestadheia. Vi er veldig fornøyd med vårt første brygg, selv om den ble slått av Tuborg av en øl-amatør fra Øvre Sinsen. Konklusjonen er at han egentlig ikke liker øl ;-)

tirsdag 17. februar 2009

Belgisk Wit

Artig link til diskusjoner for brygging av Belgisk Wit
http://www.bryggeri.org/printview.php?t=1294&start=0

Mulig dette blir neste brygg etter søndagens dame-export. Avgjøres ved smaking på søndag.

onsdag 11. februar 2009

Lokket konstrueres

Vi kapper av den fineste toppen akkurat så høy at løfteørene på meskesylinderen kommer inne i gryta.







Videre sveiser vi på et kantbånd som skal gjøre at lokket passer akkurat til kjelen. Hvis dette er noen mm for lite må vi starte helt på nytt med lokket... Håndtak måtte vi oså ha.









Her har vi laget isoleringen av toppen. Det blir spennende å se hvilken effekt dette har på varmetapet.

Testet lokket når vi kom hjem og det passet perfekt!

Rolf har også kjøpt en rimelig, men fin kran på Biltema. Da er det bare en kjøler av kobberrør som gjenstår.

mandag 9. februar 2009

Heve&senkemekanisme og kranmuffe

Muffe for kran sveiset inn.
Strålende håndtverk av Rolf :-) Da manger vi bare en rustfri kran. Noen søk på nettet forteller meg at dette ikke akkurat er hyllevare. Alle kraner jeg kom over er i fornikled messing. Vet ikke om dette er så bra. Hørte at messig "gir seg" i forhold til rustfritt, dvs tærer opp og avgir derav metaller som kobber og nikkel. Ikke akkurat helsebringende, men jeg vet ikke om dette er riktig. Kommentarer mottas med takk!

Heve&senke-mekanismen består av 4 utstikkere oppe og 4 nede på meskesylinderen. 8 cm fra toppen av karet er det plassert 4 havrunde "mottakere". Ved hjelp av et treskaft gjennom "ørene" på toppen mesksylinderen så kan denne løftes og senkes i 2 posisjoner. En for mesking og en for at malten skal kunne stå å renne av over kjelen. Vi vurderer også et hakk til for å kunne heve sylinderen noe ifm meskingen. Dette finner vi sikkert ut med litt erfaring...

Rullen er isolering til kokekaret. Skal på ifm mesking, men mulig den også kan brukes ved oppkok/koking.

Vi tenker oss et lokk i tre, og da helst eik, med låsefeste for ørene på meskekaret. Mulig dette vil slå seg. Det hadde i hvertfall rigget bra!

I tillegg må vi jo også ha kjøling før jomfrubrygget søndag 22/2.

lørdag 7. februar 2009

Kokekjelen med maltsylinder

Maltsylinderen ble noe urund når vi kappet for å få en diameter på 40cm (den var i utgangspunktet 50cm). Denne urgamle "rullen" gjorde en utmerket jobb!

Risten ble videre sveiset fast i sylinderen. Vi vurderte et pressesystem, men dette var ikke anbefalt av guruene på Nøgne'Ø


Her er det ferdige resultatet. 75cm høy og 50cm i dimater. Dette gir et koke/meskekar på 147l og maltsylinder på ca 80l.
Sveiset på en kant nede får å holde bedre på varmen fra gassbrenneren. Beina består av et "rør i rør" system for å få justerbare ben som også kan tas av under transport. To av de skal ha hjul. Håndtak ble sveiset på i passe høyde. En mindre rist for toppen av maltsylinderen for å spre vannet ifm mesking.

I morgen skal vi lage et løfte og hektesystem for maltsylinderen. Dette for å slippe et høyt heisesystem på toppen av meske/kokekaret. Følge med!

Demontering og kapping

Varmvannsberederene var tunge og halfulle av is!
Her fjernes "skallet" og isoleringen.

Toppene fjernes med vinkelsliper
og hullet i bunnen sveises igjen.



Risten i bunnen av maltsylinderen stanses ut i en sinnsvak "klippemaskin".