mandag 2. mars 2009

Brygg #3 Belgisk Wit

I går gjennomførte vi nok en bryggeøkt (vår tredje). Startet kl 0730 og var ferdig 1800.

Det var to tekniske forbedringer denne gangen. Et digitalt termometer med temeraturalarm og widescreen display! For å gjøre føleren tett så ble den lagt inn i en tappeslange. Vi lagde et hakk i toppen av kokekaret for å kunne tre slangen igjennom med lokket på. Dette viste seg å virke, men det var 3 grader avvik fra den analoge måleren.

Den andre var en induksjonsplate på 2000w fra Biltema med en gryte på 20l. Platen funket, men viften støyer endel, men man kan ikke forvente mer for 399,-! Det tar alikevel ca 1 time å få 18 liter vann på kok. Når det i starten skal varmes opp 70-100l vann så blir totalt tidsforbruk alikevel endel bedre. Ellers bruker vi platen til å varme vann til den siste silingen av meskesylinderen. Dette skjer samtidig med at tempereturen på vørteren heves til koking.

Det var ikke lett å få tak gjær denne gangen. Nøgne Ø hadde akkurat kvittet seg med sin hvetegjær og det var 3 måneder til neste gang. Sjekket med en hjemmebrygger med riktig gjær gående, men dette førte heller ikke frem. Per Inge var til slutt redningen ved å låse seg inn i huset til en kunde for å hente ut gjær han tidligere hadde solgt :-) Per Inge skulle også brygge denne helgen og da må jo lysten ha vært stor!

Belgisk Wit ga oss to nye utfordringer. Stegmesking og bruk av umaltet/maltet hvete.
Stegmeskingen var ikke lett å få til med vårt utstyr, men vi startet på 45 grader og økte jevnt til ca 67. Der var vi ca 20 min før vi økte til 80. Temperaturen økte best når det ble rørt i meskesylinderen, noe vi gjorde hvert 15 min. Vi fikk ingen problemener med at hveten dannet en tett og ugjenomtrengelig deig, men utbyttet var noe dårligere enn tidligere.
Vi endte opp med 70 liter vørter med OG på 1057.

Det luktet skikkelig godt av vørteren med dufter av humle, pomeransskall og knuste koreanderfrø!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar