tirsdag 17. februar 2009

Belgisk Wit

Artig link til diskusjoner for brygging av Belgisk Wit
http://www.bryggeri.org/printview.php?t=1294&start=0

Mulig dette blir neste brygg etter søndagens dame-export. Avgjøres ved smaking på søndag.

3 kommentarer:

  1. Fant litt info om pomeran:

    Bergamott og pomerans.
    Bergamotten ser ut som en liten appelsin og er antakelig en krysning mellom lime og bitterappelsin. Det grønnlige kjøttet er altfor surt og bittert til å spises. Det gulaktige skallet er rikholdig på en flyktig olje.
    Skallet blir brukt som smaksingrediens til kaker og konditorvarer, mens oljen blir brukt i konditorvarer og til destillering. Bergamottoljen er smakssetter i Earl Grey te.

    Bitterappelsin kalles også pomerans eller Sevilla appelsin. Skallet er tykt og grovt med et skjær av grønt eller gult.
    Bitterappelsiner blir ofte hermetisert eller kokt til marmelade, syltetøy, gelè, sirup og sauser. Uttrekk av bladene sies å stimulere fordøyelsen og motvirke spasmer. Av bitterappelsinens blomster blir det laget neroliolje og appelsinblomstvann. Appelsinsmaken på Cointreau, Curacao og Grand Marnier kommer fra bitterappelsinens skall. Brukes og tørket i baking, og mange julekaker inneholder pomerans.

    SvarSlett
  2. Her er oppskriften på Nøgne Øs Wit:
    Tilpasset 50 liter

    Umaltet hvete 6 kg
    Pilsnermalt 6kg
    Stegmesk på 35/50/64/72/78 grader

    Humle:
    Northern Brewer 12% 27g 90 min
    Saaz 100g 5 min
    Knuste korianderfrø 40g 5 min
    Pomeransskall 40g 5 min
    Saaz 100g i det en avslutter kokingen

    Gjær:
    WLP 400 gjæret på 22 grader

    SvarSlett
  3. Hei,
    jeg har nå fått en enda mer nøyaktig oppskrift. Denne forrige fikk jeg bare som et omriss av Kjetil, denne under er nesten helt nøyaktig etter NØs oppskrift:

    Nøgne Øs Wit:
    Tilpasset 50 liter

    Umaltet hvete 5 kg
    Maltet hvete 1 kg
    Pilsnermalt 6kg
    Stegmesk på 35/50/64/72/78 grader

    Humle:
    Northern Brewer 12% 12g 90 min
    Knuste korianderfrø 25g 5 min
    Pomeransskall 25g 5 min
    Saaz 60g i det en avslutter kokingen

    Gjær: WLP 400 gjæret på 22 grader

    SvarSlett