søndag 22. februar 2009

Brygg #2 - Selve bryggingen

Det hele starter kl 0730 med å varme vann. Klokken 10 kommer Magne og Rolf.
Endelig er det 75 grader og 25kg nyknust malt skal opp i meskekaret. Hvis vi er dyktige til å beregne så havner vi på 67 grader som er en fin mesketempratur.



Her må det røres så det ikke klumper seg.







Vi heller over i meskekaret for å få en jevn og fin blanding. Vi er heldige (og dyktige...) og treffer perfekt med temperaturen.







Det er varmt så hansker er et must.







Meskingen er over og meskekaret festes i øverste posisjon for å renne av.

Vi fikk veldig godt utbytte og endte første på 1090. Ved å fortsatte å sile med nytt vann på 80g endte vi opp på 1060. Dette vil gi et øl på ca 6%. Vørteren på den siste silingen var da på 1040.

Vi endte til slutt opp på 90l vørter i gjæringstankene. For å kompensere for økt mengde måtte vi underveis ta en tur til Per Inge for å kjøpe mer humle!
Kjøleren brukte under 30 minutter fra 100 til 20 grader. Videre ble gjæren ble tilsatt og dunkene satt til gjæring i kjelleren på 11.9 grader.
Etter vasking og rydding er klokken 1930. Dvs 12 timer i garasjen med prøvesmaking av brygg #1, Belgisk wit og Brown ale. Tiden kan forkortes MYE med erfaringen vi nå har. Det ble også 10 minutter medl Minestronesuppe, brød og en prat damene. Ellers var flere innom for å ta en titt i løpet av dagen.

Dette har vi lært:

1. Utstyret funker :-)
2. Utbyttet er strålende
3. Vi kan brygge 100l øl (kanskje mer...)
4. Gassbrenneren kan justeres mht luft. Litt justering økte effekten betydelig
5. Vi trenger en gryte på 20 liter og en mer effektiv kokeplate til denne
6. Lokket kan vi bruke til avrenning av meskekaret. Vi må da ha en støttering til denne.
7. Kjøleren var veldig effektiv. Rolf kan det med kobberrør også!
8. Vi trenger flere gjæringskar
9. Lysten på fat øker
10. Magne er god å ha

2 kommentarer:

  1. Gjæringen var allerede godt i gang ila natten. Nå (etter 24 timer) er det god fart i sakene (10-15 sek mellom hvert plopp). Dette er mye raskere enn siste brygg. Det gikk flere dager før brygg #1 hadde samme fart. Med fire dunker og 90 liter lukter det ganske kraftig i boden :-)

    SvarSlett
  2. Nå har aktiviteten avtatt vesentlig. GI målt til 1022, så det er fremdeles endel sukker igjen. Smaken var også noe søtlig.

    Rekker ikke tapping før vinterferien, men dette skal vistnok ikke være noe problem. Man skal ifg Magne tappe/stikke om innen 14 dager da døde gjærceller kan avgi uønsket smak.

    Et annet forhold er jo at det må jo være liv i gjæren til ettergjæringen på flaske. Ved å la ølet gjære helt ut så har man god kontroll på ettergjæringen ved å tilsette 4-5g sukker pr liter.

    SvarSlett