torsdag 31. desember 2009

Filtrering

Filtrering er omdiskutert i hjemmebryggerforum og meningene er mange. Det gjør det ekstra spennende å gjøre sine egne erfaringer.

Har nå gjennomført selve filtreringsprosessen med brygg #15 Original Plzeň. Ølet har nå stått 5 uker i gjæringskarene og var allerede ganske klart, men men mye gjær flytende rundt. Bruk av hel humleblomst (ikke pellets) gjør nok også sitt.

Prosessen gikk raskt og uten problemer. Her er stegene:

1. Sett hurtigkobling for øl på "ut" på fatet med ufiltrert øl.
2. Sett hurtigkobling for øl på "ut" på det tomme fatet. Fatet fylles da via stigerøret uten plasking og eksponering mot luft.
3. Sett sikkerhetsventilen i åpen stilling på det tomme fatet. Dette for å utligne trykket når fatet fylles med øl.
4. Sett på CO2 og still trykket til ca 0,2 bar. Det er mao ikke rare trykket som skal til.
5. Filtreringen starter og tar ca 10-15 min.

Satt "ut-fatet" litt på skrå mot stigerøret på slutten for å få med mest mulig øl. Det ble veldig lite øl igjen både i fatet og i filteret.

Resultatet ble helt krystallklart! Unektelig delikat, men smakstest etter karbonering får avgjøre om det har mistet smak.
Ellers er også holdbarhet på det filtrerte øl'et et åpent spørsmål. Enkelte mener det blir fortere tamt og surt, men jeg kan ikke forstå hvorfor. Gjær og rusk konserverer vel ikke øl, eller? Meg bekjent så er det blant annet humlebitterhet og CO2 som sørger for dette. Men her er det sikkert noe å lære...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar