fredag 31. desember 2010

Artig med nytt tappeutstyr


Regulator Trapetz typ2 og tappekran med adapter for fat.

Det er nyttårsaften og jeg er sylte forkjølet. Det eneste jeg orker er å kikke litt på nytt tappeutstyr :) Problemet er at jeg ikke har noe øl å fylle på fatene! Dette endrer seg da vi brygger en lys lager 2/1.




9 litersfatene er en god del enklere og lettere å ta med. Regner med jeg kommer til å bruke "ut på tur co2 disp.".

Slange for å tappe mellom fat. Ser for meg å kunne tappe fra 19 liters til 9 liters for transport samt å frigjøre plass i kjøleskapet. Kanskje får jeg plass til 4 fat...

Kjekt med skrukobling på slangen.

Tilgjengelig gjær medio februar

Etter hjemmebryggerdagene 29/1-2011 vil vi ha diverse tilgjengelig gjær området:

WLP029 German Ale/ Kölsch Yeast - Kjell
WLP530 Abbey Ale Yeast - Lars Gunnar
WLP004 Irish Ale Yeast - Rolf
WLP001 California Ale Yeast - Magne


Hvis andre i området ønsker å være med denne i gjærbanken så gi Rolf eller meg et hint.
Er vi litt smarte så utnytter vi disse fine gjærstarterne til nye brygg :)

onsdag 29. desember 2010

Kjekt om gjærvasking

Her er fremgangsmåten (link til video på Norbrygg).

lørdag 27. november 2010

Hjemmebryggerdager på Nøgne

Nøgne Ø inviterer igjen til Hjemmebryggerdager. Denne gangen er datoene 29/1 og 26/3. Ølet er Pale Ale og prisen er 990,- pr person for begge dagene.
Påmeldingsfrist 25/12-2010.
Les mer her.
Påmelding her.

torsdag 14. oktober 2010

Gjestebrygg G02 Eplekjekk

Her er link til bryggingen. Det var vanskelig å finne felles tid denne helgen så han ble stående alene. Meskingen var en stri tørn og Magne var helt svett når jeg kom oppom en tur :)

Nummereringen er G02 hos oss og nr 30 hos AS Nanobrygg.

søndag 10. oktober 2010

Brygg #24 Brown Ale

Dette er 4. gangen vi brygger "Brown Ale" og vi har vi endret litt på oppskriften hver gang.
Planen er å brygge en utgave med mer karamell/maltsmak enn tidligere, noe vi skal oppnå med mer krystallmalt og en høyere mesketemperatur på 68 grader.
Etter Magnes erfaringer fra siste brygg så justerte vi kvernen fra 1,25mm til 1,6mm. Det merkelige er at vi forlot kvernen uken før på 1,40!
Utbyttet blir 79%, som er OK, men et stykke fra rekorden på 91%. RIMS'en fungerte bra med grei gjennomstrømning i mesken, men det ble endel klumper og ganske store temperaturvariasjoner. Relativt fin kverningsgraden krever nok at man rører og jobber endel med mesken.
Det er 6 liter med vørter og trub igjen. Her skal vi forsøke Rolf's silduk neste gang.
Innmesking er på 73 grader, men så starter temperaturproblemene! Det viser seg at føleren på rimsrøret viser 3 grader for mye, ihvertfall i forhold til giver #2 og et annet termometer. Da kommer vi ikke på 68/69 grader i mesken før etter ca 1 time.
Det store spørsmålet er hva dette gir av ugjærbare sukkerarter. Her er det noe bryggefaglig uenighet i bryggeteamet :-) Den som kan dette vil nok kunne svare. Saken er også behandlet her i denne bloggen tidligere. Kanskje noe å ta opp med proffene på NØ?
Mentor Magne er innom for å hjelpe til med kjøling og bæring av peisovn for naboen :-)
Ellers er vi veldig fornøyde med prøvesmakingen av vørteren! Gjæren fra Magne setter fart med det samme og dagen etter er det full fart.
Rolf tar med seg bryggeutstyret til Mandal til neste brygging av en maltkraftig Pale Ale sammen med Bjarne. Følg med!

søndag 3. oktober 2010

Papirkutter


Proff papirkutter i A3 format som tar 30 ark i slengen. Kanskje litt voldsomt for våre etiketter, men skikkelig verktøy er godt likt i H&H :-)
Takk til mor og far som ordnet med det praktiske i Oslo og Kristine og Thomas som tok den med hjem til Grimstad!

lørdag 2. oktober 2010

Prosjekt "eplekjekk"

H&H Nanobrygg har inngått intensjonsavtale om utvikling og brygging av produktet eplekjekk. Dette skal være en hybrid med råsaft av eple fra Puntevold og en spesialdesignet vørter.
Målet er at ikke gjærbar restsødme fra malten skal kompensere for eplesødmen som forsvinner i gjæringen. Syren fra eplene vil, sammen med humlen, gi det hele en frisk smak.
Vi satser på en kombinasjon av engelsk/tysk humle og engelsk gjær. Dette er en nyvinning vi har stor tro på :-)

Innstilling av maltkvern

Magne og Lars Gunnar, fra hhv Grimstad nanobryggeri og H&H Nanobrygg, har fått full tillit av Per Inge for justering av kvern. Bakgrunnen er erfaringer fra de siste bryggene som viser dårlig utbytte.
Målingen viste at kvernen var endel ute av stilling med 1,8mm på den ene siden og 2,0mm på den andre. Fabrikkinnstilling er visstnok 1,3mm, men anbefaling fra Stana var 1,5mm. Dette var fordi hastigheten også har betydning. Jo høyere hastighet jo større åpning. Vi blir enige om 1,4mm og setter i gang!
Etter litt knoting er jobben gjort og vi starter med at kornet kiler seg og kvernen stopper. Etter å ha strupet tilgangen på korn så fungerer det greit.
Det ser ut som kornet er noe for mye knyst, i hvert fall hvis målet er at kornet knekkes i 2. Erfaringer fra bryggingen til søndag vil vise om det hele blir en stor deig seg eller om vi får superutbytte!

søndag 26. september 2010

Råsaft av Eple

Her pasteuriseres råsaften på 55 grader i 30 minutter.

Fikk tak i 25 liter råsaft av eple fra Puntervold. Dette er eplesaften rett fra pressen, dvs før pasteurisering (på 95 grader tror jeg), filtrering og tilsetting av konserveringsmiddel. Saften inneholder da godt med naturlig gjær og bakterier og en dag gammel var gjæringsprosessen var allerede godt i gang. OG er målt til 1042.

Har delt saften i 3:
- 18 liter pasteurisert og lett karbonisert på fat
- 5 liter pasteurisert i gjærstarter med Wyeast 4766 Cidergjær
- 2 liter med naturlig gjæring (ikke pasteurisert)

Eplesaften på fat har blitt en slager for hele familien. Smaker veldig friskt og naturlig. Blir nok et par fat til av dette, men utfordringen er jo at dette opptar dyrebar fatkapasitet. Spørs om det må investeres...

Målet er å lage en Cider og en epleøl. Har forstått at utfordringen med cider er at den gjærer helt ut og blir derav ganske sur og tørr (nesten som champagne). Den mister da også mye av eplesmaken og fylden. Nå er det flere måter å løse dette på, men er usikker på hvordan man kan gjøre det på en naturlig og sikker måte.
For epleølet ser jeg for meg at vørteren kan medvirke til mer fylde/sødme med mye ugjærbart sukker, dvs meske på høy temperatur.

Som en liten test blandet jeg 2/3 pale ale med 1/3 ugjæret eplesaft. Dette ble rådigg! Også Inger likte dette godt :-)
Tror engelsk humle og gjær kan være en god kombinasjon her.

onsdag 1. september 2010

Ølnyheter på polet

Her er høstens ølnyheter på polet.
Pale Ale'n til Nøgne kommer scorer høyt. Smakte den ganske ung på bryggetreffet og da var det en "IPA-light" (hvis det er den da...). Den har sikkert utviklet seg siden det, men i forhold til vår siste Britiske Pale Ale så har den nok mer av alt.
Hadde vært artig med en smakstest :-)

lørdag 28. august 2010

Brygg #23 IPA

Her tester vi nytt utstyr - dusj for vasking av malt :-) Funket bra, men det ble småskummelt når slangen med vann på 80 grader løsnet...


Vinogbar presterer å sende pellets i stedet for blomst, men vi beslutter å kjøre på som planlagt. Fikk en avtale med de for å kompensere tabben.


Erfaringer:
- Humlepellets er noe dritt! Særlig på en IPA. 10 lier øl i vasken!
- Kvernen etterlater seg masse hele korn. Utbytte 64% - her må det justeres!
- PH justeringen av vannet ender på ca 5,5 i mesken. Tror det er bra...
- Tok av øverste lag med utvasket malt etter hvert som vi vasket. Dette er sikkert lurt :-)

Vi ender noe høyere på OG'en enn beregnet, dvs 1070. Dette vil gi ca 6,5 % alkohol som er helt fint for en kraftig IPA med en IBU på 85. Smaken på vørteren var helt ypperlig.

Gjæringen (les ploppingen) setter i gang etter 1-2 timer. Tror dette blir digg!

lørdag 21. august 2010

Brygging av Engelsk Pale Ale


Nå var det på tide å brygge igjen. Lagerbeholdningen av flasker er slunken og siste skvett på fat er fellesbrygget Amber Lager fra januar.

Nytt på utstyrsfronten er en strømfyrt vannkoker på ca 80 liter (sort beholder til høyre i bildet). Den er med lokk og er godt isolert. Utførelse og håndtverk fra Rolf er som vanlig på topp!
Panisk oppvarming, gryteløping og risikabel vingling med varmtvann over hodet er historie! Samtidig kan skyllevannet behandles med kalk, salt og ph-justeres på samme måten som meskevannet.

For første gang justerte vi ph ved å tilsette 10ml melkesyre pr 100l vann.

Selve bryggingen gikk nesten etter planen og nytt utstyr gjorde vaskefasen superenkel og rask. Kanskje for rask da utbyttet gikk ned til 72%. Dette er det laveste vi har opplevd etter at vi startet med rims. Normalt ligger vi på mellom 80 og 90 % og med "all time high" på 91%. Det er mange parametre som påvirker utbyttet så vi får se hvordan dette utvikler seg på neste brygg.

Vørteren ble noe mørkere enn vi hadde sett for oss og jeg har aldri sett så mye skum noen gang. Ellers sleit vi med temperaturmåleren. Det var kun mulig å bruke en av sensorene. Når føler 2 ble satt inn ble målingene ustabile og verdiene feil for begge.

Dagens kommentar var fra vår gode venninne Marion etter at en plagsom veps ble fisket opp av et gjæringskar: og jeg som trodde det var humle dere brukte i øl?

På Nøgne Ø er de godt i gang med juleforberedelsene og gjæren ble hentet fra "God Jul" fatet. Den var helt bananas og satte i gang i et vanvittig tempo! Måtte sette gjæringsdunkene ut i sommernatten på ca 16 grader for å roe prosessen ned :-) Setter de inn igjen på 19 grader i kjelleren i morgen.

Det skjer mao mye nytt og uventet, selv på brygg #22!

fredag 6. august 2010

En lokal sak(e)

Artig når Nøgne gjør det så bra :-)

fredag 2. juli 2010

Bryggeporno

Har en perm med BYO med årets utgaver + "250 Classic Clone Recipes" og "Hop Lover's Guide" (også fra BYO).
Alle medlemmer i Grimstad Bryggelaug kan låne denne for inspirasjon.
Ellers ønsker H&H alle en riktig god ølsommer!

onsdag 30. juni 2010

Hefeweisen og spill

Etter tips fra Tore fant jeg frem til det eldste eksisterende bryggeriet i verden - "Royal Bavarian State Brewery Weihensephan". De skal ha en meget god Hefeweisbier på polet som må testes.
Mens du venter på å få tak i dette så kan du sjekke dette tappespillet hvor man lærer å tappe riktig :-)

Test av hveteøl

Dårlig med brygging i sommer, men her kan vi i hvertfall se hvilket hveteøl som kommer best ut i test. Ellers er vi jo veldig fornøyd med vår egen versjon (se oppskrift).

onsdag 21. april 2010

Vasking av gjær

Her er en metode for vasking av gjær som ble anbefalt i en artikkel på forumet i Norbrygg.

lørdag 17. april 2010

Kieler Brauerei i Kiel

På OUGN-tur med Color Magic ble det tid til et viktig besøk i Kiel. Her er kokekjelene på Kieler Brauerei, et lite bryggeri med en håndfull typer øl på menyen. Smakte på Witbier som var friskt og godt.

Artig med slike tradisjonelle bryggerier med servering.



Mest overraskende var det å se åpne gjæringskar. De er tydeligvis ikke redde for å infeksjoner av andre gjærsopper eller bakterier. Veggene inneholdt kjøling med temperatur på 10 grader.

Lagringstankene var lukkede og holdt 2 grader.

De gjennomførte heldagsseminar om ølbrygging for 75€ pr. pers.

lørdag 10. april 2010

Gratis øl

Carlsberg-ansatte streiker for gratis øl, men sjåførene får fortsatt lov til å drikke i arbeidstiden....

Vi har de samme ordninger i H&H Nanobrygg uten at dette har vært gjenstand for konflikter av noe slag.

Les mer om dette her.

søndag 4. april 2010

Batch #1 på ysteriet i Groosåsen

Oppskriften studeres nøye. Den er amerikansk og omstendelig, men viser seg å gjøre jobben.
Boller og silkar er rengjort og nysilt melk rett fra en gård i Grimstad er anskaffet. Melken var fremdeles varm når jeg hentet den og er hverken separert, pasteurisert eller homogenisert. Dette er ekte vare!

Melken varmes og til 32 grader og tilsettes sitronsyre før 1/3ts osteløpe fra kumage has oppi. Det er tid for 5 minutter kaffepause iht arbeidsmiljøloven.

Magne tar helt naturlig ansvaret for temperaturmåling. Her føler han seg trygg og kompetent. Geir-Jonny skjærer firkanter i osten med stø hånd og farlig skarp kniv.
Ostemassen siles av og over i en gryte med saltvann på 85 grader. Osten strekkes og arbeides til passe store baller. Når vi er fornøyde med spensten er det over i kaldt vann i 10 min.

Her begynner det faktisk å ligne på ekte saker!


Vi klarer ikke vente lenger og anretter en klassisk italiensk "Caprese Salad" og skjenker opp hjemmebrygget Porter. Dette var rådigg :-)

Kveldens forrett er testet og godkjent, men osten kunne kanskje vært noe mindre fast. Dette skal endres i batch #2.

Tiden løper fra oss og Lars Gunnar og Geir-Jonny hiver seg over på utbeining og fylling av lammelår. I følge min klokke kommer gjestene over 1 time for tidlig....

fredag 2. april 2010

Belgisk Tripel

Å brygge en Belgisk Tripel gjør man ikke det første året, men neste vinter er vi klare!

Artig med kryddere som koriander, kanel ruller, ekte vanilje og appelsinskall. Ellers er noe av det viktigste gjæringen av denne høygravitetsvørteren samt at ølet skal modnes kaldt, gjerne ned mot -4 i 4 uker før flasking.

Her er en fin artikkel med godt beskrevet fremgangsmåte og oppskrift på Norbrygg skrevet av Ronny Baert, Reynaert vin- og øllaug, Lokeren (Belgia).

torsdag 1. april 2010

Termometer

Måtte bare... :-) var lei av unøyaktige målinger og ørten termometre som viste forskjellig temperatur.

Denne har 2 trådfølere og kan til og med vise diff mellom disse. Testet litt og fant ut at responsen var veldig god og rask. Man kan velge å vise heltall eller desimaltall med tideler.

Følere av "Type K" er visstnok en standard. Vi kan mao få tak i andre følere som passer. Var i kontakt med http://www.skotselv.no/ som kunne lage en spissføler på 1 meter til kr 700,-. Men en avstiving av den ene trådføleren med funker jo erfaringsmessig også bra.

Den ene trådføleren skal måle temperaturen inne i røret. Tusenkunstner Rolf mener dette burde gå bra med silikonpakningen på eksisterende kobling. Den andre føleren bruker vi til stikkprøver i meskesylinderen, men her blir nok ledningen på 1m litt kort.

Det er et feste bak av "kameratypen". Finner sikker på noe lurt her. Vi har ikke satt noen dato for neste brygging, men lysten er ikke noe mindre nå...

tirsdag 30. mars 2010

Mozzarella-batch #1

Vi kjører i gang ysteriet lørdag kl 14. Blir spennende å se om dette er mulig og om resultatet blir bra. Kjøper uansett inn referansemozzarella på butikken hvis alt går galt...

Oppskriften finner du her.

Her er også et par videoer:

Chef Bruno Part 1 Making Fresh Mozzarella
Chef Bruno Part 2 Making Fresh Mozzarella

fredag 19. mars 2010

Tapping av Pale Ale


Etter en vellykket gjæringsperiode hos Erling på ca 3 uker så er det på tide å få ølet på flaske. Arbeidsøkten starter med at vi henter et vesentlig antall nye flasker på Nøgne Ø.

Rune lemper mens Torleif er på en av sine lange gåturer, denne gangen uten pølser...



Komper er digg!










Vi stikker om og tilsetter 5g demerarasukker pr. liter samt frisk gjær til ettergjæringen på flaske.

Det kan se ut som Rune har smakt på varene...

Etter vår vurdering så er resultatet meget bra så langt. Det er ny rekord med en FG på 009 (har gjæret godt ned) og smaken avslutter lett humlefriskt. Tror dette egner seg godt for damene også :-)








Tappelinjen er effektiv og med klar arbeidsfordeling går jobben fort. Torleif har erfaring og bruker heverten med stø hånd.






Hvordan funker denne da?

Daniel var ekstrahjelp og startet rolig med kaffe og kake. Ganske raskt økte arbeidspresset og snart hopet flaskene seg opp på bordet. Flaskehalsen løste seg opp når Daniel finpusset teknikken med korking.










Vask er også nødvendig mellom slagene. Som vi ser koser Rune seg med jobben...















Vi avslutter med å sette på etikettene.

Som vi ser er humøret på topp. Vi ender opp på 19 kasser, men noe går med i bryggeriavgift.

Etter en risikovurdering havner lageret av "Sommer Pale Ale" hos Torleif hvor det skal godgjøre seg til 11 juni i Groosåsen Nord. Vi gleder oss!

torsdag 18. mars 2010

Laugskveld hos Lars Gunnar

Fredag 12/3 ble det en samling litt på sparket slik at vi ikke kom for tett på Nøgne Ø's hjemmebryggedag i April.
På bildet over ser vi fra venstre Johan-Emil, Trond, Magne, Per Inge, Allan, Rolf og Tore. Lars Gunnar er bak kameraet.

Alle tok med seg smaksprøver og vi ender nok opp på +20 av forskjellige kvalitetsøl. Med fulle glass av H&H Nanobrygg's Slør Wit, så er vi i gang. Videre går vi over til mindre glass og kraftigere øl. 
Fokus i matveien var rustikk og langsom guttemat i form av biffgryte laget med belgisk dobbel. Ved siden var det  kokt bygg, selvfølgelig :-) og brød.

Tore har med seg flere forskjellige belgiske lambic som utfordrer smaksansene med sin syrlighet. Dette var superspennende og helt nytt for mange! Sitat Tore "har tidligere kastet øl som smakte sånn...". Men vi erfarer alle at smaken endrer seg med lengre erfaring.

Ellers er Trond's eplelambic fra Vik alltid en høydare og selv Yoda har fått smaken på dette.

Alle hadde også med seg sine portere fra hjemmebryggerdagene. Det var spennende smaktilsetninger av røket chilli, honning og solbær i tillegg til Baltic porter og en porter gjæret med hvetegjær fra kongen av denne gjærtypen (Trond). Her var det virkelig store forskjeller. 

Det ble som vanlig mange livlige diskusjoner som det er vanskelig å dra de store konklusjonene fra. 

Kvelden ble dessverre avsluttet uten at ny tid og sted for neste møte ble satt. Det nærmeste vi kom var vel at Per Inge fristet med hjemmekino i april.

torsdag 25. februar 2010

Teknisk Støttebrygging av Pale Ale

Vi starter kl 14 med å varme opp 90 liter vann. Dette skal bli en lang kveld...

Oppskriften er en amerikansk pale ale, noe nedskalert i humlebitterhet for å passe sarte kvinnelige ganer. Den skal allikevel kunne stå godt til en varm grillkveld i Groosåsen Nord.

Erfaring med nytt utstyr tilsier at vi må ned 6 kg på malten, men dette er ikke enkelt når 31 kg malt i en sekk skal blandes først - og vi får tendenser til allergiske reaksjoner av melstøvet. Etter litt termometertrøbbel og justering av innmeskingstemperatur skal 25 kg malt inn.

Rune drar av gårde for å handle komper (som ble til pizza) og gass. Etter hvert er også Sveinung og Erling på plass. Det er klart for middag i meskeperioden, men vi savner Torleif's langreiste sekkepølser.

Det blir også litt tid til OL-sendinger på brygge-pc'en. På gulvet ser vi gjæringskarene som desinfiseres.

Under vaskingen med varmt vann mener jeg vi bør stoppe, men Erling og Rune rører seg ikke - de ser for seg mer øl. Når jeg spør om vi skal lage lettøl så blir det fart i sakene.

Nå er det klart for 90 minutter koking med tilsetting av edle humlesorter som Centennial, Cascade og Saaz til bitterhet og aroma. Gryta på 140 liter er så full at det til tider koker over.

Utover kvelden blir det kaldt, veldig kaldt! Vannet fryser i slangen og det er guffent å oppholde seg i en trekkfull garasje i minusgrader. Vasking av utstyr blir vanskelig da det ender opp som glassert av is. Klokken nærmer seg 24 og vi har holdt det gående i 10 timer når vi tapper opp gjæringskarene med 121 liter vørter av ypperste kvalitet. Skummet i bøttene blir merkelig stivt da det fryser til is.

Gjæren fra Nøgne er livlig når jeg åpner lokket og endel havner andre steder enn det skal. Heldigvis, for min del, har vi ikke bilder av dette...

Erling kjører av gårde med 5 gjæringskar og det går rykter om både merkelige lyder og lukt i Trollsvingen. Om 2 uker blir det tapping på flasker.

mandag 22. februar 2010

Derfor skal du drikke øl

Her er dokumentasjon på at øl er sunt!
(artikkel fra klikk.no)

lørdag 20. februar 2010

Brygging av Amber Lager


Oppskriften på Amber Lager er en egenkomponert klone av ølet Staropramen Granát som jeg har gode minner fra i Praha våren 2007. Dette skal bli er et maltfyldig, men samtidig lettdrukket og frisk lager.





Bryggingen ble ekstra spennende med nytt selvdesignet RIMS utstyr! Kommer dette til å funke slik vi har tenkt?

Her er selve pumpen med 4 ventiler, 2 inn og 2 ut.


Utgangene går til hver sin manifold, en utenfor og en inn i meskesylinderen. Justering av disse viser seg å fungere perfekt og vi får stålkontroll på temperaturen når det sirkuleres konstant. Temperaturen viser seg også å stabilisere seg veldig jevn i hele meskesylinderen, noe som jo er veldig viktig for å treffe på øltypen.

Videre viser det seg at utbyttet blir ekstremt godt - 91%, mot tidligere mellom 70 og 80%. En mesketykkelse på 3,5 er kanskje noe høyt, men det må jo være godt med enzymer med et slikt utbytte.

Det ble merkbart mindre arbeid og større kontroll over temperaturen når vi slapp sirkulering av vørter med kjele. Det er bare å justere gassen og følge med på temperaturen på fremsiden :-)

Mentor Magne kommer innom for å inspisere utstyret. Alltid hyggelig med gode råd og besøk.

Vi ser for oss at et nytt trelokk kan være en snasen løsning. Kanskje også med inspeksjonsvindu i glass.

Her kommer Inger med en matkurven. Hun blir varmt tatt i mot av Rolf som stolt viser frem utstyret...

Etter 8 timer forlater vi Finsam i snødrev og 9 minus. Med 64 liter kobberbrun vørter hver og en OG på 60 så blir dette en maltfyldig og kraftig sak, men det var ikke mulig å brygge svakere denne gangen på grunn av det ekstremt høye utbyttet! Med tidenes største gjærstarter på 8 liter så håper vi på en god gjæring.