Dette er 4. gangen vi brygger "Brown Ale" og vi har vi endret litt på oppskriften hver gang.
Planen er å brygge en utgave med mer karamell/maltsmak enn tidligere, noe vi skal oppnå med mer krystallmalt og en høyere mesketemperatur på 68 grader.
Etter Magnes erfaringer fra siste brygg så justerte vi kvernen fra 1,25mm til 1,6mm. Det merkelige er at vi forlot kvernen uken før på 1,40!
Utbyttet blir 79%, som er OK, men et stykke fra rekorden på 91%. RIMS'en fungerte bra med grei gjennomstrømning i mesken, men det ble endel klumper og ganske store temperaturvariasjoner. Relativt fin kverningsgraden krever nok at man rører og jobber endel med mesken.
Det er 6 liter med vørter og trub igjen. Her skal vi forsøke Rolf's silduk neste gang.
Innmesking er på 73 grader, men så starter temperaturproblemene! Det viser seg at føleren på rimsrøret viser 3 grader for mye, ihvertfall i forhold til giver #2 og et annet termometer. Da kommer vi ikke på 68/69 grader i mesken før etter ca 1 time.
Det store spørsmålet er hva dette gir av ugjærbare sukkerarter. Her er det noe bryggefaglig uenighet i bryggeteamet :-) Den som kan dette vil nok kunne svare. Saken er også behandlet her i denne bloggen tidligere. Kanskje noe å ta opp med proffene på NØ?
Mentor Magne er innom for å hjelpe til med kjøling og bæring av peisovn for naboen :-)
Ellers er vi veldig fornøyde med prøvesmakingen av vørteren! Gjæren fra Magne setter fart med det samme og dagen etter er det full fart.
Rolf tar med seg bryggeutstyret til Mandal til neste brygging av en maltkraftig Pale Ale sammen med Bjarne. Følg med!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar