torsdag 25. februar 2010

Teknisk Støttebrygging av Pale Ale

Vi starter kl 14 med å varme opp 90 liter vann. Dette skal bli en lang kveld...

Oppskriften er en amerikansk pale ale, noe nedskalert i humlebitterhet for å passe sarte kvinnelige ganer. Den skal allikevel kunne stå godt til en varm grillkveld i Groosåsen Nord.

Erfaring med nytt utstyr tilsier at vi må ned 6 kg på malten, men dette er ikke enkelt når 31 kg malt i en sekk skal blandes først - og vi får tendenser til allergiske reaksjoner av melstøvet. Etter litt termometertrøbbel og justering av innmeskingstemperatur skal 25 kg malt inn.

Rune drar av gårde for å handle komper (som ble til pizza) og gass. Etter hvert er også Sveinung og Erling på plass. Det er klart for middag i meskeperioden, men vi savner Torleif's langreiste sekkepølser.

Det blir også litt tid til OL-sendinger på brygge-pc'en. På gulvet ser vi gjæringskarene som desinfiseres.

Under vaskingen med varmt vann mener jeg vi bør stoppe, men Erling og Rune rører seg ikke - de ser for seg mer øl. Når jeg spør om vi skal lage lettøl så blir det fart i sakene.

Nå er det klart for 90 minutter koking med tilsetting av edle humlesorter som Centennial, Cascade og Saaz til bitterhet og aroma. Gryta på 140 liter er så full at det til tider koker over.

Utover kvelden blir det kaldt, veldig kaldt! Vannet fryser i slangen og det er guffent å oppholde seg i en trekkfull garasje i minusgrader. Vasking av utstyr blir vanskelig da det ender opp som glassert av is. Klokken nærmer seg 24 og vi har holdt det gående i 10 timer når vi tapper opp gjæringskarene med 121 liter vørter av ypperste kvalitet. Skummet i bøttene blir merkelig stivt da det fryser til is.

Gjæren fra Nøgne er livlig når jeg åpner lokket og endel havner andre steder enn det skal. Heldigvis, for min del, har vi ikke bilder av dette...

Erling kjører av gårde med 5 gjæringskar og det går rykter om både merkelige lyder og lukt i Trollsvingen. Om 2 uker blir det tapping på flasker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar