søndag 4. april 2010

Batch #1 på ysteriet i Groosåsen

Oppskriften studeres nøye. Den er amerikansk og omstendelig, men viser seg å gjøre jobben.
Boller og silkar er rengjort og nysilt melk rett fra en gård i Grimstad er anskaffet. Melken var fremdeles varm når jeg hentet den og er hverken separert, pasteurisert eller homogenisert. Dette er ekte vare!

Melken varmes og til 32 grader og tilsettes sitronsyre før 1/3ts osteløpe fra kumage has oppi. Det er tid for 5 minutter kaffepause iht arbeidsmiljøloven.

Magne tar helt naturlig ansvaret for temperaturmåling. Her føler han seg trygg og kompetent. Geir-Jonny skjærer firkanter i osten med stø hånd og farlig skarp kniv.
Ostemassen siles av og over i en gryte med saltvann på 85 grader. Osten strekkes og arbeides til passe store baller. Når vi er fornøyde med spensten er det over i kaldt vann i 10 min.

Her begynner det faktisk å ligne på ekte saker!


Vi klarer ikke vente lenger og anretter en klassisk italiensk "Caprese Salad" og skjenker opp hjemmebrygget Porter. Dette var rådigg :-)

Kveldens forrett er testet og godkjent, men osten kunne kanskje vært noe mindre fast. Dette skal endres i batch #2.

Tiden løper fra oss og Lars Gunnar og Geir-Jonny hiver seg over på utbeining og fylling av lammelår. I følge min klokke kommer gjestene over 1 time for tidlig....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar