lørdag 20. februar 2010

Brygging av Amber Lager


Oppskriften på Amber Lager er en egenkomponert klone av ølet Staropramen Granát som jeg har gode minner fra i Praha våren 2007. Dette skal bli er et maltfyldig, men samtidig lettdrukket og frisk lager.





Bryggingen ble ekstra spennende med nytt selvdesignet RIMS utstyr! Kommer dette til å funke slik vi har tenkt?

Her er selve pumpen med 4 ventiler, 2 inn og 2 ut.


Utgangene går til hver sin manifold, en utenfor og en inn i meskesylinderen. Justering av disse viser seg å fungere perfekt og vi får stålkontroll på temperaturen når det sirkuleres konstant. Temperaturen viser seg også å stabilisere seg veldig jevn i hele meskesylinderen, noe som jo er veldig viktig for å treffe på øltypen.

Videre viser det seg at utbyttet blir ekstremt godt - 91%, mot tidligere mellom 70 og 80%. En mesketykkelse på 3,5 er kanskje noe høyt, men det må jo være godt med enzymer med et slikt utbytte.

Det ble merkbart mindre arbeid og større kontroll over temperaturen når vi slapp sirkulering av vørter med kjele. Det er bare å justere gassen og følge med på temperaturen på fremsiden :-)

Mentor Magne kommer innom for å inspisere utstyret. Alltid hyggelig med gode råd og besøk.

Vi ser for oss at et nytt trelokk kan være en snasen løsning. Kanskje også med inspeksjonsvindu i glass.

Her kommer Inger med en matkurven. Hun blir varmt tatt i mot av Rolf som stolt viser frem utstyret...

Etter 8 timer forlater vi Finsam i snødrev og 9 minus. Med 64 liter kobberbrun vørter hver og en OG på 60 så blir dette en maltfyldig og kraftig sak, men det var ikke mulig å brygge svakere denne gangen på grunn av det ekstremt høye utbyttet! Med tidenes største gjærstarter på 8 liter så håper vi på en god gjæring.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar