mandag 3. desember 2012

Hjemmebryggerdag Nøgne Ø

Informasjon fra Nøgne Ø om hjemmebryggerdagen:
Vi brygger vårt pensjonerte øl, Amber, lørdag 26.1.2013 kl 09:00 til ca 19:00. Lørdag 9.3. fra kl 17:00 til 24:00 inviterer vi alle deltagerne til ølsmakefest i bryggeriet, der vi evaluerer og bedømmer resultatene og kårer en vinner.
Prisen er 1200,-
Påmelding, som er bindende, starter 14/12 kl 2300. Dette skjer etter prinsippet førstemann til mølla. I fjor tok påmeldingen ca 11 minutter før det var fullt.

onsdag 28. november 2012

Nøgne Ø lørdag 1/12-2012 "Hente-selv-dag" og "Zwanze Day 2012"

"hente-selv-dagen" blir det mulighet for å kjøpe malt/humle/flasker til reduserte priser. Senere på dagen kan du være med på "Zwanze Day 2012" med Cantillion.

onsdag 10. oktober 2012

Gjestebrygging hos Solbakken Bryggeri i Mandal


Etter inspirasjon fra H&H bryggeri (litt skryt) 
har solbakken bryggeri laget brygger utstyr. Med gass fyrt vaskevann og data logging fungerer dette utmerket.
Det ble brygget en Brown Ale som var en nedskalert resept fra NØ sin Inperiel Brown Ale.
Malt og Humle ble bestilt på den nye web shoppen til NØ og hentet på Rygene. Pakket fint i poser fungerte dette supert. Frisk gjær fikk vi også. Super service.




På brygger utstyret til H&H ble det brygget en Pils.
En ren enkel Pils med Pasific Gam som bitterhumle 
og Saaz som aroma og smaks humle.
Denne står nå til gjæring i Mandal da Bjarne har kjeller
som er kald nok.

Litt stressende med 2 brygg samtidig, men effektivt.















Rolf takker for en hyggelig helg og ser frem til ferdig produkt.


lørdag 29. september 2012

Arendal øl og matfest 26-27 oktober

Her er foreløpig program og ølskole samt opplegget for brewmasters dinner.

Mer og oppdatert info finner du på facebook.

Det blir også arrangert konkurranse for ølbryggere. Mer info om dette finner du her.

søndag 23. september 2012

Lokal mat og øl i Riga

Halve H&H Nanobrygg var avgårde en oval weekend for å se hva Latvia og Riga hadde å by på av lokal øl og mat.

Kvass var her et artig bekjentskap. Dette er en gjæret drikk av mørkt brød, noen ganger tilsatt bær eller urter.
Etter Sovjetunionens fall i 1991 ble kvass borte i Latvia og Coca-Cola tok over. Men etter noen år mobiliserte bransjen og tok tilbake 30% av markedet med flaskesalg av Kvass.
Kvass kan minne om tomtebrygg og var en god tørstedrikk. Hver formiddag var jeg innom Markedshallene, som forøvrig er Europas største, og fikk min daglige Kvass :)

Her er noe av den lokale maten vi fikk på restaurant 1221. Stedet anbefales på det varmeste hvis man liker å oppleve matkultur på reise. Den tøffeste av oss gikk for blodpølse av vilt. Synet av retten var estetisk støtende for noen... De nest tøffeste valgte grå erter med løk og bacon. Dette er enkel bondekost med lite krydder og annet tull og vas. God og skikkelig sikringskost.
Drikke var lokalt øl og kefir! Vi tror faktisk kefir reddet kvelden og natten fra en turbulent ertemage...

På Merlin var det 70 øl på drikkekartet. Stedet hadde uvanlig tilbakelent atmosfære med sofaer og hengekøye!
Det var øl i alle rettene. På bildet ser du en knippe forskjellige øl.

0,5l lokalt øl i Riga kostet 1 til 2 LVL (Lats). Med en kurs på 10,7 NOK så blir det ikke dyrt.
Mye av ølet var "intetsigende lager", men mange steder hadde også ufiltrert øl på tapp.

torsdag 13. september 2012

Disse ølene MÅ du smake

Hentet fra klikk.no. Kanskje inspirasjon til en laugskveld :)
http://www.klikk.no/mat/drikke/article787026.ece

fredag 27. juli 2012

Oslo henger etter Grimstad

Vi kjenner oss igjen her.
Hentet fra Aftenposten/Osloby.

tirsdag 3. juli 2012

Brygg #43 APA Gahr Edition

Brukte denne oppskriften som et utgangspunkt og komponerte en amerikansk humleprofil med humlerester fra fryseren og anbefalinger/innkjøp fra bryggselv.no. Meningen var å få en lett humlet Amerikansk Pale Ale som alle kan like.
Fornøyd brygger etter ny rekord
Med gode forberedelser kvelden før så startet bryggingen etter jobb med å tenne gassen for å starte oppvarming til innmesking på 66 grader. Vi bestemte oss for å kjøre på da det var jobb dagen etter. Det ble ny rekord på 7 timer som inkluderer en en drøy times rydding etterpå.

Nøkkelen var først og fremst en rask utmesk og skylling, som også skal være bra for resultatet med mindre uttrekk av garvestoffer fra skallet. Utbyttet på 82% er jo også meget bra, noe som tilsier at det ikke er noe særlig å hente på å bruke lang tid i denne fasen.

Tapping med god lufting
Det slo meg også at vi kan få bryggetiden ytterligere ned med en slik prosess:
  • Fyll vanntanken (80l) og start oppvarming på kvelden/morgenen (evt med tidsur på kontakten). 
  • Start innmesking med å pumpe varmtvannet over i kjelen og tilsett/juster med vann/gassbrenneren til rett mesketemperatur 
  • Fyll vanntanken igjen og bruk samtidig induksjonsplaten for å rekke å varme nok vann på 78g til skyllingen
På denne måten går vi nesten rett på meskingen fra morgenen av eller etter jobb. Denne gangen brukte vi faktisk 1,5t før innmeskingen startet, så her er det mye tid å spare! En annen fordel er at noe av energiforbruket flyttes fra gass til strøm, som jo er både billigere og mer miljøvennlig :)

mandag 14. mai 2012

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Jeg har Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen tilgjengelig for de som måtte ønske å brygge en tysk hveteøl før sommeren. Ble satt i kjøleskap etter alle kunstens regler i går. Tilsatte til og med co2 i spannet...

lørdag 21. april 2012

Laugskveld hos Lars Gunnar

Vi var totalt 5 bryggere som hadde muligheten til å være med og smaksprøver ble båret inn i kassevis, altfor mye i forhold til antall personer!
Da er det viktig med skikkelig mat og kylling på ølboks passer godt sammen med en livlig ølprat.

Av typer så var det meste representert: Lager i mange varianter, Mild, APA, IPA, Trippel, Saison, NØ #500, mange fruktøl, cider, mm.

Av kuriositetene var den prisbelønte "Beer Geek Cognac" fra Magne som nå skal gjenskapes på et fat for NØ. Johan Emil hadde til sammenligning med sin versjon av samme brygg.
I tillegg til fine eksemplarer av Saison og Trippel hadde Rolf med en vellykket sterk eplecider som alle hadde sansen for.
Trond, som forøvrig har lagt seg til en litt merkelig "vi-form" når det gjelder NØ, hadde med 2 IPA'er fra NØ. En var 12 mnd gammel laget med ettergjæring på flaske. Den andre var nytappet med kunstig karbonering og et friskere humlepreg da den var så fersk.
Samme mann hadde også med seg de første 2 eksemplarene fra Apotekergårens nysatsning på ølbrygging som han fikk tilbakemeldinger og gode råd på. Han tryllet også opp flere typer fruktøl fra høstens aktiviteter.

Det er godt å kunne prate øl og bryggefag en hel kveld uten å tenke på at noen kanskje ikke er så interessert...

Jeg har sikkert ikke fått med meg alle viktige saker fra denne hyggelige kvelden, men det er bare å kommentere så skal jeg oppdatere.

onsdag 18. april 2012

Laugskveld på sparket!

Er gresskar i helgen og kunne tenke meg å teste litt forskjellig øl hjemme hos meg fredag kveld.
Som registrert e-postbruker på denne bloggen så er du herved invitert! Ta med et par øl du kunne tenke deg å dele med oss andre. Det må selvfølgelig ikke være hjemmebrygg. Med autoriserte øldommere tilstede så kan jo dette være litt småskummelt, men gode diskusjoner blir det uansett...
Jeg lager litt enkel mat så fint om du sier i fra om du kommer. Tenker vi starter kl 18.

onsdag 14. mars 2012

Issider

Hadde vært artig å fått til dette.
Det er godt tid til å planlegge hvordan oppgaven skal løses. Artikkelen sier jo endel, men jeg forstår det er flere muligheter, ref wiki.

tirsdag 13. mars 2012

Brygg #41 APA med jobb

Rune veier opp malt
 Vi starter 14:15 og har målsetning om å sette ny tidsrekord for gjennomføring. Dette krever full fokus og tanke på kritisk linje hele veien.

Oppskriften og loggen fra bryggingen finner du her. Målet er en APA (American Pale Ale).

Knusing av malt med Monster Mill
 Dette er faktisk fjerde gangen vi kjører i gang med brygging i regi av jobben. Artig å se på tidligere blogger :)

Innmesking
 Her går kornet inn med vanntemperatur på 73 grader. Er vi dyktige så treffer vi 66 grader i mesken. Og det gjør vi jo...
Endelig mat
 En velfortjent enkel middag fra Pizzabakeren smaker godt for bryggesjauere. Særlig Rune var sulten. Tankene går tilbake til Torleif's vandringer med pølser i området og Runes redsel for at han ikke skulle komme tidsnok.
Håndlaget øl krever innsats
 Vi sirkulerer hele meskeperioden og finjusterer gassen hele veien for å holde stabil temperatur.

 Ut over ettermiddagen får vi besøk av Anne Lise som er på kjøretur med hundene.
Fornøyde karer
 God samarbeid i  Utviklingsstøtte er viktig her også. Med et godt og stødig grep om rørepinnen så har vi stor tro på at denne APA'en blir god til vårfesten.
Utmesk
 Utmesk og skylling gjennomføres på rekordtid. Erling er stødig i høyden og sørger for at alle godsakene i kornet blir med i vørteren.
Vann til "riktig" styrke under kjøling
 Rune og Erling er opptatt av å brygge sterkt. Lars Gunnar tenker mest på mye øl. Da er det godt at Helge kommer og hjelper til med justering av styrken.
Mange bidragsytere
Kari er også med og bidrar med humletilsetninger og vaffelsteking. Her er det Amerikansk humle som skal gi et fruktig, sitruspreget aroma med innslag av furunål. Vi satser også på tørrhumling denne gangen for ytterligere å forsterke dette preget.

Senere på kvelden kommer det en stor delegasjon fra Grimstad Hotel med Kari Janne i spissen. Garasjen var helt full av mennesker og det ble et foredrag om bryggeprosess. Smaksprøver fra tidligere batch'er var også et populært innslag. Vi mister fokus på kritisk linje og ny rekord glipper. Hvis noen har bilder av dette (som kan publiseres her...) så send de til meg. Veldig hyggelig med besøk!

Da gjenstår gjæring, samt flasking og etiketter i uke 13. For de som har lyst å være med på flasking og etiketter så blir det gode muligheter for dette. Et navn skal jo også brygget ha. Kom gjerne med forslag!

søndag 4. mars 2012

Brygg #40 IPA

Frithjof skal endelig få gaven sin fra bryllupet 11/11-11 og stiller med stor forventning søndag kl 10 for innføring i "All Grain" brygging.

Første oppgave er å kverne 29,5kg malt.
Både Rolf og Lars Gunnar forteller engasjert om teknikker ved brygging. Det er ikke den ting som er for liten for en god diskusjon. Lærlingen følger nøye med og stiller gode spørsmål. Har en mistanke om at han stiller forberedt!
Her er det innmesking med vann på 72 grader og ender opp en grad under målet, dvs på 65 grader. Da starter vi med å øke 1-2 grader, noe som går veldig tregt, men etter ca 30 min så hopper vi plutselig opp på 68 grader. Da stanser vi og lar mesken stå i ro resten av meskefasen.

OG'en ender til slutt opp på 1074. Dette blir kraftige saker...
Her tilsettes humle, tilsammen over 1,5kg!

Inger kommer med smurte rundstykker og etterpå stekes det vafler. Dette smakte godt for bryggesjauerne.

Etter kjøling, vasking og rydding så ble klokken nærmere 19. Jeg spør Frithjof om han ble skremt av bryggedagen på H&H Nanobrygg. Svaret kommer raskt: å langt i fra!

Utmesking på 80 grader


Fanget opp dette referat fra Gahr/Norbrygg:

Det holder med 10 min. på 78 C. Ingen anelse hvorfor instruksjonsmanualen til BB30 sier en time på 80 C, men det er helt unødvendig, og i verste fall skadelig for ølet.
Se http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,8368.msg77250.html#msg77250

Tipper Gahr da tenker på garvestoffer fra skallet. Da er det viktig å sirkulere godt under meskingen og gjennomføre utmeskingen på 78 grader så raskt det lar seg gjøre med vårt utstyr.

søndag 29. januar 2012

Rolf 50år!

H&H Nanobrygg var leverandører av drikke til Rolf's 50'årsdag. Av fatøl så var Jubileumspilsen på plass, men det ble også servert Engelsk Bitter i 2 varienter. Ut over kvelden kom flere andre sorter flaskeøl  på bordet.

Som HMS-tiltak i virksomheten ble brygge- og party-gåstolen overlevert. På bildet blir diverse funksjonalitet demonstrert. Av disse kan nevnes: flaske og fatholder med CO2-anlegg, fersk humle, sigar, lighter, speil, horn, lys, opptrekker, holder for inkontinensbleier, mm. Som tilleggsutstyr bruk vinterstid ned Støyderbekken fulgte det med ski.

Da satser vi på at Rolf vil holde ut med håndbrygging av øl i mange år!

tirsdag 10. januar 2012

Brygging av B#37/38/39 Bitter, Bohemian Lager og German Lager

B#37 Bitter ble en blandet erfaring med mye som ikke gikk etter planen.
Først og fremst var kverningen dårlig og resultatet blir dårlig utbytte (69%). Dette resulterer i at vi må endre endel på humlemengder under veis.
Videre medførte en andel på under 1% roasted barley at vørteren ble mye mørkere enn vi kanskje hadde sett for oss. I ettertid viser det seg at dette faktisk kan være typeriktig for en Bitter, men vi nærmer oss en brown ale.
Humlen som var kjøpt inn var så lite aromatisk i lukt og smak at vi valgte å bytte til noen rester vi fant i frysen.
Ellers ble resultatet bra :)

Bryggedagen for B#38 Bohemian Jubel Lager går strålende. Dette brygget dedikeres til Rolf's store 50års dag.
Ny kvern, justert av mentor Magne, fungerer glimrende og gir et utbytte på 92%!
Primærgjæringer blir en katastrofe og med vår erfaring så er dette utilgivelig. Vi heller i et rør med WLP800 i hvert spann på 22l uten bruk av gjærstarter. Sjekket en pichingkalkulator og med denne metoden skulle det vært 8-10 rør i hvert spann....
Det skjer selvfølgelig lite de neste 36 timene så jeg får panikk og kjøper Saflager W-34/70 og strør 25g i hvert spann. Dag 3 er gjæringen heldigvis godt i gang. Jeg unngår merkbar infeksjon og resultatet blir heldigvis bra med en FG på 1007.
Rolf velger å ikke tilsette tørrgjæren og forsøker å få i gang WLP800 ved å øke temperaturen i starten. Gjæringen går VELDIG sakte. Et spann lukter merkelig, men de to andre ble OK. Vi får sammenligne etter hvert...
Uansett - dette gjør vi ikke igjen! Med lager så er det lav pichingtemperatur med store gjærmenger som gjelder.
Ved bruk av en drøy kg Saaz så blir det mye humleguffe, faktisk 14 liter, som går rett i et spann for å sjekke om resultatet blir bra. Smaker faktisk forskjell, men den ble ikke dårlig. I neste brygg bruker vi humleposer igjen.
Smaken er nå kanskje i overkant humlebittert, men det blir nok bedre med litt lagring.

I B#39 German Lager så bruker vi min gjær fra B#38 samt tørrgjæren som ikke ble brukt. Setter også en gjærstarter på 5 liter.
Vi fortsetter med godt utbytte (88%) og en bryggedag som går etter planen. Vi får også hyggelig besøk av Trond som hjelper til med en sigar til kokingen. Dette er en viktig aktivitet som Rolf har hovedansvaret for.
Denne gangen bruker vi pilsnermalt fra Bestmalz og opplever store "snøflak" av proteiner under kokingen (se bildet over). Mulig det har sammenheng med proteinrasten på 50 grader. Hvem vet?
Det er pt god gjæring i garasjen på mellom 7,5 og 9 grader. Kanskje litt kaldt, men kjelleren er litt for varm. Har stor tro på denne :)
Alle bryggelogger/oppskrifter er på plass.