søndag 4. mars 2012

Brygg #40 IPA

Frithjof skal endelig få gaven sin fra bryllupet 11/11-11 og stiller med stor forventning søndag kl 10 for innføring i "All Grain" brygging.

Første oppgave er å kverne 29,5kg malt.
Både Rolf og Lars Gunnar forteller engasjert om teknikker ved brygging. Det er ikke den ting som er for liten for en god diskusjon. Lærlingen følger nøye med og stiller gode spørsmål. Har en mistanke om at han stiller forberedt!
Her er det innmesking med vann på 72 grader og ender opp en grad under målet, dvs på 65 grader. Da starter vi med å øke 1-2 grader, noe som går veldig tregt, men etter ca 30 min så hopper vi plutselig opp på 68 grader. Da stanser vi og lar mesken stå i ro resten av meskefasen.

OG'en ender til slutt opp på 1074. Dette blir kraftige saker...
Her tilsettes humle, tilsammen over 1,5kg!

Inger kommer med smurte rundstykker og etterpå stekes det vafler. Dette smakte godt for bryggesjauerne.

Etter kjøling, vasking og rydding så ble klokken nærmere 19. Jeg spør Frithjof om han ble skremt av bryggedagen på H&H Nanobrygg. Svaret kommer raskt: å langt i fra!

4 kommentarer:

  1. Ser jo ut som han koser seg her!

    SvarSlett
  2. Hehe... ja, kan fort bli en ny nanobrygger i grimstad :-)

    SvarSlett
  3. Gjæringen har nesten stoppet og jeg kastet akkurat 35g cascade humleblomster rett i hvert spann.
    Benytte muligheten og målte FG til 1019. Dette er litt høyt, men kan forklares med at meskingen plutserlig spratt opp på 68 grader.
    Med kraftig humling så virker den allikevel ikke for søt. Karbonering vil jo også få den til å virke friskere.

    SvarSlett
  4. Etter flasking med Frithjof for en drøy uke siden så prøvesmakte jeg i går.
    Det var heldigvis god pssst i flasken, men allikevel passe med skum. Gjæren for ettergjæring er den samme som for hovedgjæringen (WLP007) og derfor var det litt merkelig at den satt som støpt etter så kort tid.
    Tross 1018 i FG så virker den ikke for søt etter min smak. Årsaken er en kraftig og skarp bitterhet som gir IPA'en balanse. Noe langre tid på flasken vil gjøre den godt.
    De amerikanske C-humlearomaene var litt lukkede, men allikevel tydlige. Inger mente det luktet kattepiss.
    I sum en god, men litt fersk IPA, som nok vil tåle lagring godt.

    SvarSlett