tirsdag 24. februar 2009

Utstyr fra USA

Lagt til linker for kjøp av corneliusfat, etc i USA (Se Øl linker)

søndag 22. februar 2009

Link til Newcastle Brown Ale

Vi planlegger en Newcastle Brown Ale som brygg #4

http://brewingusa.com/recipe_brown.asp

Brygg #2 - Selve bryggingen

Det hele starter kl 0730 med å varme vann. Klokken 10 kommer Magne og Rolf.
Endelig er det 75 grader og 25kg nyknust malt skal opp i meskekaret. Hvis vi er dyktige til å beregne så havner vi på 67 grader som er en fin mesketempratur.



Her må det røres så det ikke klumper seg.







Vi heller over i meskekaret for å få en jevn og fin blanding. Vi er heldige (og dyktige...) og treffer perfekt med temperaturen.







Det er varmt så hansker er et must.







Meskingen er over og meskekaret festes i øverste posisjon for å renne av.

Vi fikk veldig godt utbytte og endte første på 1090. Ved å fortsatte å sile med nytt vann på 80g endte vi opp på 1060. Dette vil gi et øl på ca 6%. Vørteren på den siste silingen var da på 1040.

Vi endte til slutt opp på 90l vørter i gjæringstankene. For å kompensere for økt mengde måtte vi underveis ta en tur til Per Inge for å kjøpe mer humle!
Kjøleren brukte under 30 minutter fra 100 til 20 grader. Videre ble gjæren ble tilsatt og dunkene satt til gjæring i kjelleren på 11.9 grader.
Etter vasking og rydding er klokken 1930. Dvs 12 timer i garasjen med prøvesmaking av brygg #1, Belgisk wit og Brown ale. Tiden kan forkortes MYE med erfaringen vi nå har. Det ble også 10 minutter medl Minestronesuppe, brød og en prat damene. Ellers var flere innom for å ta en titt i løpet av dagen.

Dette har vi lært:

1. Utstyret funker :-)
2. Utbyttet er strålende
3. Vi kan brygge 100l øl (kanskje mer...)
4. Gassbrenneren kan justeres mht luft. Litt justering økte effekten betydelig
5. Vi trenger en gryte på 20 liter og en mer effektiv kokeplate til denne
6. Lokket kan vi bruke til avrenning av meskekaret. Vi må da ha en støttering til denne.
7. Kjøleren var veldig effektiv. Rolf kan det med kobberrør også!
8. Vi trenger flere gjæringskar
9. Lysten på fat øker
10. Magne er god å ha

fredag 20. februar 2009

Brygg #2 - Dame-Export

Med godt resultat på forrige brygg og godvilje hos damene kjører vi enda en gang på samme oppskriften på Export fra Per Inge. Vi går litt ned på bitterhumlen for å lage et enda mildere øl. Ellers brygger vi av 25 kg pilsnermalt og regner med å få 75-80l vørter av dette. Kongstanken er å følge fremgangsmåten for stort bryggeapparat fra Bratsberg AS (brygging.no)

Gjæren av typen "German Lager WPL830" får vi av Magne. Dette er da andre generansjon som ble tappet i dag. 1-2 dl skal vistnok være nok. Denne er jo allerede i farta og skal ikke behøver "starter".

Vask av utstyr...

Etter en hel pose med maskinoppvaskmiddel var ikke resultatet som forventet. Det var fremdeles et brunt belegg inne kokekjelen.

Da var det frem med syre som virkelig gjorde susen! Metallet ble hvitt og blankt, men dette var sterke saker. Så sterkt at bunnen etset ut av boksen vi brukte til påføring. Det gikk heldigvis bra.

Her er detaljene med krakken og gassbrenneren. Ordinær plan er å sette på hjul, men dette får komme etter hvert.

Da er vi faktisk helt klare til brygging :-D


Stemningsbilde med duggfrisk "Dame-Export #1" på Hillestadheia. Vi er veldig fornøyd med vårt første brygg, selv om den ble slått av Tuborg av en øl-amatør fra Øvre Sinsen. Konklusjonen er at han egentlig ikke liker øl ;-)

tirsdag 17. februar 2009

Belgisk Wit

Artig link til diskusjoner for brygging av Belgisk Wit
http://www.bryggeri.org/printview.php?t=1294&start=0

Mulig dette blir neste brygg etter søndagens dame-export. Avgjøres ved smaking på søndag.

onsdag 11. februar 2009

Lokket konstrueres

Vi kapper av den fineste toppen akkurat så høy at løfteørene på meskesylinderen kommer inne i gryta.







Videre sveiser vi på et kantbånd som skal gjøre at lokket passer akkurat til kjelen. Hvis dette er noen mm for lite må vi starte helt på nytt med lokket... Håndtak måtte vi oså ha.









Her har vi laget isoleringen av toppen. Det blir spennende å se hvilken effekt dette har på varmetapet.

Testet lokket når vi kom hjem og det passet perfekt!

Rolf har også kjøpt en rimelig, men fin kran på Biltema. Da er det bare en kjøler av kobberrør som gjenstår.

mandag 9. februar 2009

Heve&senkemekanisme og kranmuffe

Muffe for kran sveiset inn.
Strålende håndtverk av Rolf :-) Da manger vi bare en rustfri kran. Noen søk på nettet forteller meg at dette ikke akkurat er hyllevare. Alle kraner jeg kom over er i fornikled messing. Vet ikke om dette er så bra. Hørte at messig "gir seg" i forhold til rustfritt, dvs tærer opp og avgir derav metaller som kobber og nikkel. Ikke akkurat helsebringende, men jeg vet ikke om dette er riktig. Kommentarer mottas med takk!

Heve&senke-mekanismen består av 4 utstikkere oppe og 4 nede på meskesylinderen. 8 cm fra toppen av karet er det plassert 4 havrunde "mottakere". Ved hjelp av et treskaft gjennom "ørene" på toppen mesksylinderen så kan denne løftes og senkes i 2 posisjoner. En for mesking og en for at malten skal kunne stå å renne av over kjelen. Vi vurderer også et hakk til for å kunne heve sylinderen noe ifm meskingen. Dette finner vi sikkert ut med litt erfaring...

Rullen er isolering til kokekaret. Skal på ifm mesking, men mulig den også kan brukes ved oppkok/koking.

Vi tenker oss et lokk i tre, og da helst eik, med låsefeste for ørene på meskekaret. Mulig dette vil slå seg. Det hadde i hvertfall rigget bra!

I tillegg må vi jo også ha kjøling før jomfrubrygget søndag 22/2.

lørdag 7. februar 2009

Kokekjelen med maltsylinder

Maltsylinderen ble noe urund når vi kappet for å få en diameter på 40cm (den var i utgangspunktet 50cm). Denne urgamle "rullen" gjorde en utmerket jobb!

Risten ble videre sveiset fast i sylinderen. Vi vurderte et pressesystem, men dette var ikke anbefalt av guruene på Nøgne'Ø


Her er det ferdige resultatet. 75cm høy og 50cm i dimater. Dette gir et koke/meskekar på 147l og maltsylinder på ca 80l.
Sveiset på en kant nede får å holde bedre på varmen fra gassbrenneren. Beina består av et "rør i rør" system for å få justerbare ben som også kan tas av under transport. To av de skal ha hjul. Håndtak ble sveiset på i passe høyde. En mindre rist for toppen av maltsylinderen for å spre vannet ifm mesking.

I morgen skal vi lage et løfte og hektesystem for maltsylinderen. Dette for å slippe et høyt heisesystem på toppen av meske/kokekaret. Følge med!

Demontering og kapping

Varmvannsberederene var tunge og halfulle av is!
Her fjernes "skallet" og isoleringen.

Toppene fjernes med vinkelsliper
og hullet i bunnen sveises igjen.



Risten i bunnen av maltsylinderen stanses ut i en sinnsvak "klippemaskin".