mandag 28. september 2009

Brown Ale

Pga lykkelige omstendigheter ble det brygging på søndag alikevel. Vi bestemte oss litt over 11 og var i gang en time senere. Hadde selvfølgelig ikke tid til en gjærstarter, så tørrgjæren gikk direkte i gjæringsdunkene.
OG'en var ikke all verdens på de første målingene, men etter silingen endte vi opp med en utnyttelse respektable på 75%.
Målet var å oppnå mer karamellsmak med krystallmalten Caravienne og Special B. Vi gikk noe ned på fargemalten da Special B har endel farge. Vi vurderte dekoksering, men ville ikke gjøre så mange grep på en gang.
Koketiden med humlen ble noe lengre enn planlagt (10 min). Vi får se om dette gir utslag på humlebitterheten. Ellers virket fargen noe lysere enn forrige gang.
Svein Olav lagde vafler og Inger og Anne Line disket opp med lapskaus til middag :-)
Smakte Nøgne Ø's Brown Ale og Kagges Bokøl fra 2004. Begge var meget gode og i fin form etter 5 år!

søndag 13. september 2009

Smaking Kölsch

Klarte ikke vente lengre. Var veldig spent på om kullsyren av på plass med ettergjæringen på flaske. Og etter bare 5 dager smaker dette allerede godt. Lys gul på fargen med noe tåke. Ren, lett, frisk, fruktig med en anelse humlebitter ettersmak. En supersnill øl som ikke bør skremme noen. Litt restsødme og sparsomt med skum tyder på at ettergjæringen ikke er helt ferdig enda. Skal få stå en uke til før vi setter den kaldt.

torsdag 10. september 2009

Tapping av Belgisk Dobbel

Det tok lang tid før gjæringen roet seg, men nå stoppet den helt opp på FG 1018. Med så mye krystallmalt så må jo dette være bra. Tappet ca 40 liter på tirsdag 8/9 og tilsatte 5,5g demerara sukker. Vurderte å ta vare på gjæren, men tror ikke det blir brygging av belgisk i nærmeste fremtid. Satt flaskene inn på ca 22 grader.

onsdag 9. september 2009

Tapping av Kölsch

Ølet var godt gjæret ned (FG1012) og tappingen kunne starte. Det var stort frafall i bryggegjengen, men gamlegutta holdt koken! På sørlandsk vis varmet vi opp med komper og diskuterte hvordan dette skulle organiseres. Vi hadde ikke tid til at Torleif skulle gå langtur med pølsesekken denne gangen.

Her ser vi tappelinja med Sveinung på korking og Torleif på tappestasjonen. Etikettene er laget, men de må settes på senere.

Totalt ble det 18 kasser a 12 flasker. En av kassene er bryggeriavgift, men det skulle alikevel bli rikelig med drikke til alle.

Smaking ble det også tid til og alle var enige om at resultatet var bra så langt. Nå skal det få ettergjære og danne kullsyre på flasken og videre kaldmodnes noen uker.

søndag 6. september 2009

Kanskje noe å vurdere

Høstens drømmejobb finner du i NewcastleGateshead. Turistmyndighetene inviterer til å bruke en uke på å bli kjent med pubene.