torsdag 17. oktober 2013

B#49 StøtteJul

Oppskrift og logg
Knuserne
Vi klarte såvidt å løsrive oss fra en hektisk dag på jobben for å brygge et mørkt og maltkraftig juleøl. Med bryggeutstyr på plass i garasjen, gode ingredienser og sterk bemanning så var det bare å kjøre på etter oppskriften.

Maltet på vei ned i kvernen
Tom lurer...
Først knuser vi maltet. Helge er en potensiell hjemmebrygger og følger nøye med! Kvernen tygger fort unna så her må man helle på.

Det er egentlig merkelig hvor liten andel spesialmalt som skal til for å sette smak og farge. Mange tror mørkt øl er mektigere enn lyst, men i forhold til energi så kan det faktisk være motsatt. Hard ristet malt er som kaffe.

Finslepen teknikk
Etter hvert kommer også Tom som lurer fælt på hva som skjer. Temperaturkontroll er et viktig moment i alle faser av bryggeprosessen. Her har Helge full kontroll.

Humlesnurr...
Tom blir etter hvert satt til fysisk arbeid og om ikke lenge kommer spørsmålet om mat opp. I ren desperasjon forsøker han seg på humlen...

Pizza smaker alltid godt
Fornøyde bryggere
Endelig blir det mat for sultne bryggere. Oslofolket er på vei, men vi klarte ikke vente.


Utpå kvelden kommer Marianne og Inge Olav - vi prater endel om bryggeprosess.
Gruppebilde

Etter 90 minutters kok så er kjølingen i gang.

Renhold er viktig
Vørteren er på ca 20 grader og helles i gjæringsspann.

Snart klart for gjæringsfasen
Vasking og rydding er siste fase.

Resultatet var 76 liter vørter med  OG på 1076 og IBU på ca 29 som ble fordelt i 4 gjæringskar - 2 hver til Magne og meg.

Etter den første gjæringsfasen tilsatte vi en vaniljestang i hvert gjæringskar. Dette vil nok kle dette brygget godt hvis vi treffer med mengden. Gjæringen endte på FG 1022 som tilsier en ABV på ca 7,1 %. Det vil si at det er endel restsødme i form av ugjæret maltsukker.

Tapping på flasker ble gjort søndag 3/11 med 5 gram sukker pr. liter til karbonering. Blir spennende å smake hvordan dette blir om noen dager...

Se også http://nanobryggeriet.blogspot.no/2013/11/brygging-av-stttehjul.html

2 kommentarer:

  1. Artig med kommentarer! Smakte selv denne i går og den mangler fremdeles noe på karboneringen. Håper dette kommer seg med litt mer tid på flasken. Smaken er full av maltsødme, kaffe og sjokolade. Vaniljen er ikke lett å ta, men et lite hint er det.
    Neste torsdag er det premiere på pølsemakerfest på jobb, men da til desserten...

    SvarSlett
  2. Hei!
    Traff Rolf på fest i August som viste meg bloggen. Når jeg skulle brygge en mørk juleøl, snappet jeg opp denne oppskriften og brygget et øl basert på denne. Fantastisk god! Sliter litt med å kjenne vaniljen, men det som er stas er at jeg vet at den er der men at den ikke dominerer. Tusen takk!

    SvarSlett