søndag 20. oktober 2013

B#50 Lemongrass Ale

Hadde hørt rykter om at det tropiske gresset sitrongress (lemongrass) skulle være godt i øl. Dette måtte testes, men hadde ikke erfaring i forhold til mengde og når det skulle tilsettes i prosessen. Her måtte jeg bruke diverse øl-fora og bekjente for å lage en fornuftig oppskrift.

Kjetil i Nøgne Ø brukte visstnok 3g pr liter i sin Aku Aku Lemongrass Ale, men han mente at man mistet mye aroma med koking. En annen på Norbrygg mente at det var helt nødvendig å koke da dette var treske greier...

Jeg falt ned på en mellomting - halvparten (200g) kokte 15 min og resterende ved nedkjøling. Den siste for aroma og den første tilsetningen for smak. Det hele så ut som 125l grønnsakssuppe!

Ellers forsterket vi sitronpreget med amerikansk humle, men begrenset aroma og smaks-humlen slik at sitrongress'et skulle komme godt frem. Ønsket også en relativ lav bitterhet på IBU 26. For ytterligere å spe på med sitronaromaer så kastet vi oppi skallet av 4 økologiske sitroner også...

Ellers var prosessen tilsvarende en vanlig APA, men vi bommet noe på innmeskingen da det viste seg umulig å få 26kg malt ned i meskesylinderen! Etter dette gikk mesketemperaturen endel opp og ned. At det gjæret fint ned til en super FG på 1012 var rett og slett litt flaks :)  Tenker at vi må ha tatt i 10 liter for mye vann. Av gjær brukte vi wlp007 dry english ale yeast.

Nå etter en uke på flaske viser det seg seg at vår Lemongrass Ale er sterkt preget av sitrongress i aroma og smak! Kanskje litt ubalansert nå, men den ble tappet for 1 uke siden så det er enda for tidlig å konkludere. Helt klart en spennende ale :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar