søndag 20. oktober 2013

B#50 Lemongrass Ale

Hadde hørt rykter om at det tropiske gresset sitrongress (lemongrass) skulle være godt i øl. Dette måtte testes, men hadde ikke erfaring i forhold til mengde og når det skulle tilsettes i prosessen. Her måtte jeg bruke diverse øl-fora og bekjente for å lage en fornuftig oppskrift.

Kjetil i Nøgne Ø brukte visstnok 3g pr liter i sin Aku Aku Lemongrass Ale, men han mente at man mistet mye aroma med koking. En annen på Norbrygg mente at det var helt nødvendig å koke da dette var treske greier...

Jeg falt ned på en mellomting - halvparten (200g) kokte 15 min og resterende ved nedkjøling. Den siste for aroma og den første tilsetningen for smak. Det hele så ut som 125l grønnsakssuppe!

Ellers forsterket vi sitronpreget med amerikansk humle, men begrenset aroma og smaks-humlen slik at sitrongress'et skulle komme godt frem. Ønsket også en relativ lav bitterhet på IBU 26. For ytterligere å spe på med sitronaromaer så kastet vi oppi skallet av 4 økologiske sitroner også...

Ellers var prosessen tilsvarende en vanlig APA, men vi bommet noe på innmeskingen da det viste seg umulig å få 26kg malt ned i meskesylinderen! Etter dette gikk mesketemperaturen endel opp og ned. At det gjæret fint ned til en super FG på 1012 var rett og slett litt flaks :)  Tenker at vi må ha tatt i 10 liter for mye vann. Av gjær brukte vi wlp007 dry english ale yeast.

Nå etter en uke på flaske viser det seg seg at vår Lemongrass Ale er sterkt preget av sitrongress i aroma og smak! Kanskje litt ubalansert nå, men den ble tappet for 1 uke siden så det er enda for tidlig å konkludere. Helt klart en spennende ale :)

torsdag 17. oktober 2013

B#49 StøtteJul

Oppskrift og logg
Knuserne
Vi klarte såvidt å løsrive oss fra en hektisk dag på jobben for å brygge et mørkt og maltkraftig juleøl. Med bryggeutstyr på plass i garasjen, gode ingredienser og sterk bemanning så var det bare å kjøre på etter oppskriften.

Maltet på vei ned i kvernen
Tom lurer...
Først knuser vi maltet. Helge er en potensiell hjemmebrygger og følger nøye med! Kvernen tygger fort unna så her må man helle på.

Det er egentlig merkelig hvor liten andel spesialmalt som skal til for å sette smak og farge. Mange tror mørkt øl er mektigere enn lyst, men i forhold til energi så kan det faktisk være motsatt. Hard ristet malt er som kaffe.

Finslepen teknikk
Etter hvert kommer også Tom som lurer fælt på hva som skjer. Temperaturkontroll er et viktig moment i alle faser av bryggeprosessen. Her har Helge full kontroll.

Humlesnurr...
Tom blir etter hvert satt til fysisk arbeid og om ikke lenge kommer spørsmålet om mat opp. I ren desperasjon forsøker han seg på humlen...

Pizza smaker alltid godt
Fornøyde bryggere
Endelig blir det mat for sultne bryggere. Oslofolket er på vei, men vi klarte ikke vente.


Utpå kvelden kommer Marianne og Inge Olav - vi prater endel om bryggeprosess.
Gruppebilde

Etter 90 minutters kok så er kjølingen i gang.

Renhold er viktig
Vørteren er på ca 20 grader og helles i gjæringsspann.

Snart klart for gjæringsfasen
Vasking og rydding er siste fase.

Resultatet var 76 liter vørter med  OG på 1076 og IBU på ca 29 som ble fordelt i 4 gjæringskar - 2 hver til Magne og meg.

Etter den første gjæringsfasen tilsatte vi en vaniljestang i hvert gjæringskar. Dette vil nok kle dette brygget godt hvis vi treffer med mengden. Gjæringen endte på FG 1022 som tilsier en ABV på ca 7,1 %. Det vil si at det er endel restsødme i form av ugjæret maltsukker.

Tapping på flasker ble gjort søndag 3/11 med 5 gram sukker pr. liter til karbonering. Blir spennende å smake hvordan dette blir om noen dager...

Se også http://nanobryggeriet.blogspot.no/2013/11/brygging-av-stttehjul.html

torsdag 25. april 2013

B#48 Belgisk Wit med Team US


Yngve med maltsekken
Fornøyde bryggere
Torsdag 25/4 starter vi kl 14:15 og er klare for en lang bryggeøkt. Med så mange bryggesjauere så er det bare organiseringen som er flaskehalsen.

Mens vannet varmes til 70 grader for innmesk på 63 grader så skal malten knuses.


Smakstilsettninger
29 kg malt bestående av bygg, hvete og havregryn helles i maltrøret.

For å få jevn temperatur så må det røres.
Da er det fint med mange for å skifte på jobben.

Karl og Hassan slossom knusejobben
Bjørn Erik holder slangen for RIMS'en (sirkulering av vørteren).
Tid for mesking

Under veis er det fri tilgang til kjøleskapet med tidligere brygg både på fat og flasker, men som ansvarlige bryggere så ble det vist måtehold.

Nå skal vi meske oss
Bjørn Erik merketdenne økten godtdagen etter
En Belgisk Wit inneholder mange smakskomponenter.

Det ytterste laget av appelsinskallet skrelles av og kamille-bagene legges i en større pose. Koreanderfrøene knuses lett.

Hassan med staven
Det skal koke livlig i 90 minutter. Etter 30 minutter tilsettes bitter-humle, men i begrenset mengde i dette brygget. Appelsinskall, kamille og hele koreanderfrø tilsettes på slutten av koketiden.
Karl rører og Lars Gunnarmåler temperatur

Etter Kokingen kjøler vi ned til 16 grader før posene med humle og koreander fjernes.

Videre tappes vørteren over i gjæringsbøttene og Belgisk hvetegjær høstet fra Nøgne Ø tilsettes.

Etter vask og rydding avsluttes bryggeøkten kl 22:00.

Litt fatølunder veis
Forberedelser til styrkeløft
Under veis kommer Trygve innom for å inspisere Utviklingsstøtte i nye og ukjente oppgaver...

Detta blir bra!
Hva skjer?
Da gjenstår gjæring, tapping, ettergjæring på flaske og etiketter. Regner med brygget er ferdig til konsum i juni.
Humlepungene klemmes...

Godt samarbeid!
Dagen etter ble navnet på brygget avgjort ved en dramatisk og spennende avstemming: WitUS.



mandag 4. mars 2013

Tilgjengelig lagergjær

Vi har 1-2 liter lagergjær av "tuttifrutti" typen som er høstet forrige uke.
Om 2-3 uker har vi enda mer. Erfaringen er at dette er en gjær med skikkelig fart i :)

mandag 25. februar 2013

Enestående mulighet lørdag 9/3 på Nøgne Ø

Førstemann som tar kontakt har muligheten til å representere meg på dag 2 av hjemmebryggerdagene på Nøgne Ø. Jeg har laget en Amber Multe Ale som du, og evt. en drikkekompis, må motta premiering for :)

Her er info fra Nøgne
Takk for sist! Det var hyggelig å være sammen for tre uker siden på Nøgne Ø.
Det er nå tre uker igjen til vi treffes, og på tide å minne om følgende:
- Om du ønsker å delta i vår ikke så høytidelige konkurranse om beste og mest kreative øl, så må den være oss i hende onsdag 6/3. Det er lurt å sende det i god tid, så flaskene får tid til å sedimentere seg før bedømming.
- 9/3 samles vi kl 1700. Husk å gi beskjed om du kommer alene eller tar med deg en gjest. Ta med deg øl. Ikke for å drikke selv, men for å dele med andre. Og din favorittsnacks. Potetgull og peanøtter er tabu. Middag serveres kl 1930(gi beskjed om du har noen matallergier).
- Vi flytter festen til Grimstad sentrum kl 2400!

søndag 6. januar 2013

Brygging av APA Gautefall Edition

Masse strå i maltet
Nå har vi faktisk ikke brygget sammen siden juli. Lars Gunnar trenger litt tid på å komme inn i bryggeprosessen, men gamle sirkushester osv...
Røring sørger for jevn temperatur
 Meskingen går fint og vi kjører en rask utmesk ved å droppe sirkulleringen på 77 grader. Vi regner da med at ensymaktiviteten er stoppet og går rett på skylling.
Drømmer om inline oksygen...
 Håpet er å få plasket så mye oksygen inn i vørteren som mulig ved å plaske vørteren ned i spannet
135 liter Pale A
 Her er resultatet etter en dags jobb.
Humle og trub
Vi siler ut humle og trub på slutten. Oppnår sikkert 10l ekstra med dette.
Gjæren fra Magne viser seg å være i god form og er i gang allerede samme dag.

fredag 4. januar 2013

Brygging av B45 APA Gautefall Edition

Vi brygger APA Gautefall Edition på Ericsson Søndag 6/1-2013. De som ønsker må bare stikke innom for en bryggeprat. Regner med vi er godt i gang fra kl 9.