søndag 30. oktober 2011

Brygg 34 Nytelse i 100, 35 IPA og 36 Saison

Har vært lite blogging hittil i høst, men vi har mange planer for senhøsten og vinteren!
Uansett så er bryggelogger for de siste 3 bryggene er oppdatert i høyre marg.

Brygg #34 "Nytelse i 100" var på nytelsesfestivalen med Magne da Rolf var i Mandal. Rundt oss var "transene fra Toten", Ester Pirelli, Kondomeriet og en SM klubb. Spenstig sted å brygge...

Brygg #35 IPA var hjemme hos meg med smakshumle plukket i Grimstad sentrum i Richard Nordal (bildet til venstre). Virket ikke som denne ga spesielt mye smak/aroma, men artig å prøve. De sarteste smakene fosvinner nok uansett med en teoretisk IBU på 110!
Vi lagde også et spann med Belgisk IPA ved å bruke WLP500 Trappist gjær. Dette var også starteren for B#36.

Brygg #36 var en Saison brygget til Lise&Fritjof's Bryllup. Rolf lagde to varienter til: en trippel ved å tilsette sukker og en Saison uten koreander og skall av appelsin og grapefrukt.
Brudeparet har fått en smaksprøve og er strålende fornøyde. Det er nok ikke bare grunnet Saison'en!

mandag 18. juli 2011

Brygging av B#33 Bitter (Engelsk Pale Ale)

Værmeldingen viste masse regn så da passet det godt med en bryggedag. Kongstanken var å brygge et sesongøl med relativ lav alkohol, uten at det ble tamt og kjedelig. Dvs et øl man kan ta noen halvlitere av uten å bli alt for glad eller sint...

Samtidig hadde vi også masse nytt utstyr for temperaturmåling som skulle testes :)

Planen var å bytte termometeret fra Clas Ohlson, men vi skal gjøre noen nye erfaringer som tilsier at dette beholdes allikevel...

Her er nytt utstyr koblet opp med en føler "inline" på "rims-røret" og en på den håndholdte føleren i meskesylinderen. Etter en stund får vi merkelige målinger. Det viser seg at en måler kun kan ha en

føler koblet på om gangen. Dette gjelder faktisk begge termometerene, selv om de begge er laget for to følere. Dette er et mysterium for oss, men sånn er det bare!

Bildet til høyre viser en liten føler på 10cm satt i "rimsrøret" med kun en kontakt i enden som stikker ut. Den reagerer raskt på små endringer i temperatur.

Føleren med håndtak er solid, men ikke så rask som den lille. Dette er ikke noe problem i meskesylinderen, kanskje heller en fordel da men slipper tidels grader som fyker opp og ned.

Vi ender opp med 140 liter, OG på 42, IBU på 25 og en utnyttelse på 83% . Dette er absolutt godkjent! Hvis den gjærer ned til en FG på 10 så tilsier dette ca 4% alkohol.

Til lunch kom Inger med smurte nystekte rundstykker som gikk ned på høykant. Med venner og kjærester på besøk så var dette 5. bordsetning så langt denne dagen!

Tore kommer innom med gjær akkurat til rett tid. Dette er super service midt oppe i travle dager og doble skift på Nøgne Ø!
I dag er stormgjæringen i gang. Temperaturen i kjelleren er 18  grader så det er nok noe høyt i vørteren, men litt fruktighet kan vel ikke skade :)

fredag 15. juli 2011

Vi brygger Bitter

Til søndag brygger vi Bitter i Groosåsen. Da skal nytt temperaturmålingsutstyr fra ThermoWorks testes :)
Oppskriften er fra siste nummer av BYO i artikkelen "Session Beers".

fredag 8. juli 2011

søndag 22. mai 2011

Brygging av B#32 APA

Da det ikke ble Whiskyfestival i Tønsberg på Lars og Rolf hadde "fri" så brygget vi en American Pale Ale i Solveien i stedet. Vi måtte være ferdig til kl 18 og Anne Line var VELDIG bekymret for at Rolf ikke skulle rekke å hente henne! Kanskje hun har dårlige erfaringer... men denne gangen går det bra.

Før vi starter på det bryggetekniske så var det en høydare at Inger handlet inn sushi til lunch! Viktig med skikkelig mat til en krevende arbeidsøkt.

Vi benyttet en tidligere oppskrift på pale ale, men kjørte eget humleskjema med Simcoe og Citra. Det ble Maris Otter som hovedmalt, Caraamber som karamellmalt i tillegg til litt hvetemalt.
Panisk ringing etter kvern resulterer i mye styr for Magne og Roger. Skikkelig flaut!

Før vi starter finner Lars et grønt belegg på kobberet til RIMS'en og blir betenkt. Rolf er jo en hyggelig kar og går med på å kjøre brygget som i "gamle dager". Uansett  skal vise seg å passe godt denne gangen da vi under meskingen kunne dra å kjøpe gass og hente gjær hos Nøgne. Tore er god å ha når planleggingsfasen blir så kort :) Vi får gjær fra en Citra IPA og pitcher med 2 ikea-øser pr gjæringskar. Tror det var mer humle enn gjær!

Termometeret funker dårlig og skal leveres tilbake. Hater ting som ikke funker, men sprittermometeret svikter aldri!

Utbyttet på 92% uten RIMS er helt utrolig. En av årsakene er nok malingen da jeg fant veldig få hele korn samtidig som hylsene var hele. Ellers har vi ofte hatt godt utbytte med Maris Otter. Kornene er mer "porøse" enn Weyermann.

Har aldri sett vørteren så klar. Registrerte at det var store proteinflak under kokingen. Dette tyder vistnok på riktig PH i mesken, men vi tror også malten spiller en rolle. Magne sin vannjusteringskalkulator er helt konge!

Resultatet smakte riktig så godt og vi har stor tro på resultatet. Mulig det blir tørrhumling med Citra.

torsdag 31. mars 2011

søndag 20. februar 2011

B#30 Russian Imperial Dry Stout

Denne kraftige og mørke Imperial Stouten hadde en galaktisk OG på 101. Særlig høyere ”sukkervekt” enn dette er vanskelig å oppnå på vårt utstyr med kun maltet korn og litt honning. For å balansere den store maltsødmen er den tørrhumlet med amerikanske Chinook og lagret med eik.

Vi fikk følgende kommentarer fra Yngve på dette ølet. Siden vi ikke har blogget om denn dobbelbryggingen 20/2-2011 på jobb (dvs B29 og B30) tidligere så legger jeg inn en ny post.

Litt tanker om H&H 101 - mvh Yngvar:
 
H&H 101
Ser flott ut i glasset, et lett rødskjær skinner gjennom den bortimot sorte væsken, og på toppen ligger et lite, men tett, lysebrunt skum. Behagelig og ganske så kompleks aroma med lakris, litt svisker, kraftig ristet malt og en liten dose alkohol. Hint av eik og grønne furukongler skinner gjennom. Den er en smule for varmende i munnen, med kraftig kropp og muligens litt for mye kullsyre. Jeg måtte da også slurpe i meg litt av skummet fra flasken, på vei fra kjøkkenet der jeg åpnet flasken, til stuen der jeg skulle helle i glasset. Den var overhodet ikke noen "gusher", men bevegde seg sakte men sikkert ut av flasken. Sødmen og smakene av ristet malt balanseres av en fin bitterhet som varer lenge. Dog, alkoholen er litt vel fremtredende, slik at det kanskje er en øl som er best egnet for å dele, selv om den er så liten som 25cl. Kraftig kropp er nevnt, allikevel kunne den godt vært fyldigere, det skal litt til for å bære gode 9% alkohol. Uansett, det er en av de mest behagelige og balanserte hjemmebryggede imperial stouts jeg har smakt. Ser bra ut, lukter og smaker bra, og har gode night cap-egenskaper. Mange kommersielle bryggerier hadde hatt godt av å komme seg opp på dette kvalitetsnivået.

søndag 16. januar 2011

Brygging av B#28 Bohemian lager

Vi bruker 2. generasjon av lagergjæren fra B#27 og sikter på en tjekkisk lager (pils). Etter et meget godt gjæringsresultat på den superlyse tyske pilsen så kjører vi på mens temperaturen i kjelleren er lav nok.

Basemalten er Bohemian Pilsner Malt og sammen med tysk humle så blir det nok bra. Skulle det vært helt typeriktig så hadde Saaz vært tingen. Fargen blir noe mørkere enn vi hadde forventet. Carared gir farge, men det er nok også endel farge i basismalten.

Vi forsøker en stegmesk hvor første var en proteinrast på 52 grader. Videre økte vi til 60, 64 og til slutt 72 med mash out på 78. Proteinrasten skal gi klarere øl. Under kokingen var det uvanlig store snøflak av proteiner og veldig klar væske. Kanskje det funker?
For å øke temperaturen så har vi etter erfaring funnet en god metode. Vi fyrer, sirkulerer og rører kraftig og øker temperaturen utenfor mesken 2-3 grader høyere enn dit vi skal i mesken. Når vi er 1-2 grader under måltemperaturen i mesken så stopper vi fyringen. Dette er viktig da restvarmen utenfor mesken skal fordeles. Det er ikke lett å treffe, men erfaring hjelper.

Målet for OG var 1051 og vi ender på 1050. Målingene underveis med refraktometer er veldig enkelt (og artig!), men det viser noe høyt når instrumentet er kaldt. Siste måling er uansett med vanlig hydrometer.

142 liter og utbytte på 88% er glimmers :) og 12 timer etter er gjæringen godt i gang på 10 grader i kjelleren. Som vanlig her vi stor tro på et godt resultat...

tirsdag 4. januar 2011

Brygging i dagsrevyen 3/1-2011

Reporteren besøkte Espen Lothe, bryggmester hos Kinn Bryggeri og norgesmester i hjemmebrygging i 2006 og 2007.

Innslaget ser du her.

søndag 2. januar 2011

Brygging av B#27 Tysk lager

Planen var å brygge på jobben, men slik ble det ikke da vi var usikre på damputviklingen, spesielt under kokingen. Da ble det garasjen som vanlig...

For første gang justerer vi vannet med kalsiumsulfat (etter anbefaling i oppskriften fra BYO). Ante ikke hvor mye vi skulle ta,  men tar en sjans på 5ml pr 100l.

Her bruker Rolf refractometeret. Supert for rask avlesing av sukkervekten under veis :) Det viste 2 oechslegrader høyere enn vår Oechslevekt. Vi må derfor kalibrere med renset vann for å vite hva som er riktig.

Vi treffer godt på 64-65 grader i innmeskingen. "Mashout" skal være på 76 grader. Vi forsøker noe nytt ved å løfte opp meskesylinderen og tilsette mye vann på 82 grader til vi oppnår ca 76 i mesken. Dette fungerte glimrende og nedgjæringen bør bli bra!

Nytt var også tilsetting av gjærnæring. Kanskje ikke så nødvendig for en så alkoholsvak lager, men det skader vel ikke.

Utbyttet blir 88% og med litt kreativ kjelebruk så vi ender opp på 144 liter vørter til gjæring! Får faktisk 10 liter ekstra ved siling av bunnfallet i silklede.

Da gjenstår gæringen på 9-10 grader. Med nok og frisk gjær så skal gjæringen være ferdig på 14 dager eller mindre. Skal ha en diacetylrest i to dager på 18-20 grader når en tredjedel av gjæringen er ferdig. Dette vil si ved ca 22 oechslegrader. Målet er en FG på 1009.

Er vi dyktige blir resultatet en lys, krisp og godt humlet "German Lager", uten "burkmajs".