søndag 30. oktober 2011

Brygg 34 Nytelse i 100, 35 IPA og 36 Saison

Har vært lite blogging hittil i høst, men vi har mange planer for senhøsten og vinteren!
Uansett så er bryggelogger for de siste 3 bryggene er oppdatert i høyre marg.

Brygg #34 "Nytelse i 100" var på nytelsesfestivalen med Magne da Rolf var i Mandal. Rundt oss var "transene fra Toten", Ester Pirelli, Kondomeriet og en SM klubb. Spenstig sted å brygge...

Brygg #35 IPA var hjemme hos meg med smakshumle plukket i Grimstad sentrum i Richard Nordal (bildet til venstre). Virket ikke som denne ga spesielt mye smak/aroma, men artig å prøve. De sarteste smakene fosvinner nok uansett med en teoretisk IBU på 110!
Vi lagde også et spann med Belgisk IPA ved å bruke WLP500 Trappist gjær. Dette var også starteren for B#36.

Brygg #36 var en Saison brygget til Lise&Fritjof's Bryllup. Rolf lagde to varienter til: en trippel ved å tilsette sukker og en Saison uten koreander og skall av appelsin og grapefrukt.
Brudeparet har fått en smaksprøve og er strålende fornøyde. Det er nok ikke bare grunnet Saison'en!

1 kommentar:

  1. Kommentar fra Yngvar.
    Er ikke sikker på hvilken variant dette var, men turer på om det er den uten tilsettning av koreander, appelsin og grapefruktskall.

    H&H Saison, B36
    Et lett tåkete øl, gyldent i farge, og med et fint utseende, finger-tykt hvitt skum. Kniplinger. Aromaen er ganske fruktig, og med en god dose hvitt sukker. Fersken, noe appelsin og en lett pepperaktig humleduft. Fyldig og godt karbonert, kanskje noe i meste laget, men den føles litt tynn i slutten, og den "dør" litt fort smaksmessig. Så absolutt en god øl, men er mer en blond, eller kanskje en mellomting mellom blond og tripel/Duvel-type, enn en typeriktig saison. En saison bør føles tørrere, ser dere har rimelig god utgjæring på den, så kanskje mesketemperaturen ikke er helt der den bør? Jeg ville nok også brukt litt mer bitterhumle i ølet. Eller kanskje det er sødmen som tar knekken på litt av humlefølelsen? Personlig vil jeg foretrukket litt mer krydret humlearoma også, men det er mer en personlig preferanse enn et stilkrav. Som sagt, en god øl, uten tvil, men hvis målet skulle være typeriktighet så er den litt på siden. Men husk allikevel at Saison er opprinnelig en gårdsøl, som etterhvert ble kommersialisert når noen av gårdsbryggeriene ble så store at de kunne begynne å selge ølet sitt, ikke bare servere det til innhøstingshjelperne. Selvfølgelig har også mekaniseringen av landbruket hjulpet til, i og med at det etterhvert ble mindre behov for sesongarbeidere på gårdene. Vel, det jeg vil frem til er at saison egentlig ikke har noen skikkelige retningslinjer, det er bare et navn på ølet gårdene brygget for nevnte formål. Noen var mørkere, mange var lett syrlige, om ikke helt i geuze-klassen, og det har helt sikkert vært forskjell på sødmenivået også. Og noen har selvfølgelig brukt mer urter/kryddere og mindre humle. Brasserie Fantome i Soy i Belgia har tatt det helt ut, og lager stort sett bare saison-øl i forskjellige varianter, til og med med løvetann (Pissenlit). Verdt å kjøpe med seg hvis man finner en av 75cl flaskene derfra. Det kan være himmelsk, det kan være midt på treet, og av og til, men det har jeg ikke opplevd selv, på grensen til dårlig. Bryggeren gjør som han føler for, og har et rimelig avslappet forhold til industrielle renslighetskrav, selv om han (Daniel Prigny mener jeg å huske han heter) visstnok har blitt litt nøyere med årene.

    SvarSlett