søndag 16. januar 2011

Brygging av B#28 Bohemian lager

Vi bruker 2. generasjon av lagergjæren fra B#27 og sikter på en tjekkisk lager (pils). Etter et meget godt gjæringsresultat på den superlyse tyske pilsen så kjører vi på mens temperaturen i kjelleren er lav nok.

Basemalten er Bohemian Pilsner Malt og sammen med tysk humle så blir det nok bra. Skulle det vært helt typeriktig så hadde Saaz vært tingen. Fargen blir noe mørkere enn vi hadde forventet. Carared gir farge, men det er nok også endel farge i basismalten.

Vi forsøker en stegmesk hvor første var en proteinrast på 52 grader. Videre økte vi til 60, 64 og til slutt 72 med mash out på 78. Proteinrasten skal gi klarere øl. Under kokingen var det uvanlig store snøflak av proteiner og veldig klar væske. Kanskje det funker?
For å øke temperaturen så har vi etter erfaring funnet en god metode. Vi fyrer, sirkulerer og rører kraftig og øker temperaturen utenfor mesken 2-3 grader høyere enn dit vi skal i mesken. Når vi er 1-2 grader under måltemperaturen i mesken så stopper vi fyringen. Dette er viktig da restvarmen utenfor mesken skal fordeles. Det er ikke lett å treffe, men erfaring hjelper.

Målet for OG var 1051 og vi ender på 1050. Målingene underveis med refraktometer er veldig enkelt (og artig!), men det viser noe høyt når instrumentet er kaldt. Siste måling er uansett med vanlig hydrometer.

142 liter og utbytte på 88% er glimmers :) og 12 timer etter er gjæringen godt i gang på 10 grader i kjelleren. Som vanlig her vi stor tro på et godt resultat...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar