søndag 2. januar 2011

Brygging av B#27 Tysk lager

Planen var å brygge på jobben, men slik ble det ikke da vi var usikre på damputviklingen, spesielt under kokingen. Da ble det garasjen som vanlig...

For første gang justerer vi vannet med kalsiumsulfat (etter anbefaling i oppskriften fra BYO). Ante ikke hvor mye vi skulle ta,  men tar en sjans på 5ml pr 100l.

Her bruker Rolf refractometeret. Supert for rask avlesing av sukkervekten under veis :) Det viste 2 oechslegrader høyere enn vår Oechslevekt. Vi må derfor kalibrere med renset vann for å vite hva som er riktig.

Vi treffer godt på 64-65 grader i innmeskingen. "Mashout" skal være på 76 grader. Vi forsøker noe nytt ved å løfte opp meskesylinderen og tilsette mye vann på 82 grader til vi oppnår ca 76 i mesken. Dette fungerte glimrende og nedgjæringen bør bli bra!

Nytt var også tilsetting av gjærnæring. Kanskje ikke så nødvendig for en så alkoholsvak lager, men det skader vel ikke.

Utbyttet blir 88% og med litt kreativ kjelebruk så vi ender opp på 144 liter vørter til gjæring! Får faktisk 10 liter ekstra ved siling av bunnfallet i silklede.

Da gjenstår gæringen på 9-10 grader. Med nok og frisk gjær så skal gjæringen være ferdig på 14 dager eller mindre. Skal ha en diacetylrest i to dager på 18-20 grader når en tredjedel av gjæringen er ferdig. Dette vil si ved ca 22 oechslegrader. Målet er en FG på 1009.

Er vi dyktige blir resultatet en lys, krisp og godt humlet "German Lager", uten "burkmajs".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar