onsdag 21. april 2010

Vasking av gjær

Her er en metode for vasking av gjær som ble anbefalt i en artikkel på forumet i Norbrygg.

lørdag 17. april 2010

Kieler Brauerei i Kiel

På OUGN-tur med Color Magic ble det tid til et viktig besøk i Kiel. Her er kokekjelene på Kieler Brauerei, et lite bryggeri med en håndfull typer øl på menyen. Smakte på Witbier som var friskt og godt.

Artig med slike tradisjonelle bryggerier med servering.



Mest overraskende var det å se åpne gjæringskar. De er tydeligvis ikke redde for å infeksjoner av andre gjærsopper eller bakterier. Veggene inneholdt kjøling med temperatur på 10 grader.

Lagringstankene var lukkede og holdt 2 grader.

De gjennomførte heldagsseminar om ølbrygging for 75€ pr. pers.

lørdag 10. april 2010

Gratis øl

Carlsberg-ansatte streiker for gratis øl, men sjåførene får fortsatt lov til å drikke i arbeidstiden....

Vi har de samme ordninger i H&H Nanobrygg uten at dette har vært gjenstand for konflikter av noe slag.

Les mer om dette her.

søndag 4. april 2010

Batch #1 på ysteriet i Groosåsen

Oppskriften studeres nøye. Den er amerikansk og omstendelig, men viser seg å gjøre jobben.
Boller og silkar er rengjort og nysilt melk rett fra en gård i Grimstad er anskaffet. Melken var fremdeles varm når jeg hentet den og er hverken separert, pasteurisert eller homogenisert. Dette er ekte vare!

Melken varmes og til 32 grader og tilsettes sitronsyre før 1/3ts osteløpe fra kumage has oppi. Det er tid for 5 minutter kaffepause iht arbeidsmiljøloven.

Magne tar helt naturlig ansvaret for temperaturmåling. Her føler han seg trygg og kompetent. Geir-Jonny skjærer firkanter i osten med stø hånd og farlig skarp kniv.
Ostemassen siles av og over i en gryte med saltvann på 85 grader. Osten strekkes og arbeides til passe store baller. Når vi er fornøyde med spensten er det over i kaldt vann i 10 min.

Her begynner det faktisk å ligne på ekte saker!


Vi klarer ikke vente lenger og anretter en klassisk italiensk "Caprese Salad" og skjenker opp hjemmebrygget Porter. Dette var rådigg :-)

Kveldens forrett er testet og godkjent, men osten kunne kanskje vært noe mindre fast. Dette skal endres i batch #2.

Tiden løper fra oss og Lars Gunnar og Geir-Jonny hiver seg over på utbeining og fylling av lammelår. I følge min klokke kommer gjestene over 1 time for tidlig....

fredag 2. april 2010

Belgisk Tripel

Å brygge en Belgisk Tripel gjør man ikke det første året, men neste vinter er vi klare!

Artig med kryddere som koriander, kanel ruller, ekte vanilje og appelsinskall. Ellers er noe av det viktigste gjæringen av denne høygravitetsvørteren samt at ølet skal modnes kaldt, gjerne ned mot -4 i 4 uker før flasking.

Her er en fin artikkel med godt beskrevet fremgangsmåte og oppskrift på Norbrygg skrevet av Ronny Baert, Reynaert vin- og øllaug, Lokeren (Belgia).

torsdag 1. april 2010

Termometer

Måtte bare... :-) var lei av unøyaktige målinger og ørten termometre som viste forskjellig temperatur.

Denne har 2 trådfølere og kan til og med vise diff mellom disse. Testet litt og fant ut at responsen var veldig god og rask. Man kan velge å vise heltall eller desimaltall med tideler.

Følere av "Type K" er visstnok en standard. Vi kan mao få tak i andre følere som passer. Var i kontakt med http://www.skotselv.no/ som kunne lage en spissføler på 1 meter til kr 700,-. Men en avstiving av den ene trådføleren med funker jo erfaringsmessig også bra.

Den ene trådføleren skal måle temperaturen inne i røret. Tusenkunstner Rolf mener dette burde gå bra med silikonpakningen på eksisterende kobling. Den andre føleren bruker vi til stikkprøver i meskesylinderen, men her blir nok ledningen på 1m litt kort.

Det er et feste bak av "kameratypen". Finner sikker på noe lurt her. Vi har ikke satt noen dato for neste brygging, men lysten er ikke noe mindre nå...