tirsdag 30. mars 2010

Mozzarella-batch #1

Vi kjører i gang ysteriet lørdag kl 14. Blir spennende å se om dette er mulig og om resultatet blir bra. Kjøper uansett inn referansemozzarella på butikken hvis alt går galt...

Oppskriften finner du her.

Her er også et par videoer:

Chef Bruno Part 1 Making Fresh Mozzarella
Chef Bruno Part 2 Making Fresh Mozzarella

fredag 19. mars 2010

Tapping av Pale Ale


Etter en vellykket gjæringsperiode hos Erling på ca 3 uker så er det på tide å få ølet på flaske. Arbeidsøkten starter med at vi henter et vesentlig antall nye flasker på Nøgne Ø.

Rune lemper mens Torleif er på en av sine lange gåturer, denne gangen uten pølser...



Komper er digg!










Vi stikker om og tilsetter 5g demerarasukker pr. liter samt frisk gjær til ettergjæringen på flaske.

Det kan se ut som Rune har smakt på varene...

Etter vår vurdering så er resultatet meget bra så langt. Det er ny rekord med en FG på 009 (har gjæret godt ned) og smaken avslutter lett humlefriskt. Tror dette egner seg godt for damene også :-)








Tappelinjen er effektiv og med klar arbeidsfordeling går jobben fort. Torleif har erfaring og bruker heverten med stø hånd.






Hvordan funker denne da?

Daniel var ekstrahjelp og startet rolig med kaffe og kake. Ganske raskt økte arbeidspresset og snart hopet flaskene seg opp på bordet. Flaskehalsen løste seg opp når Daniel finpusset teknikken med korking.










Vask er også nødvendig mellom slagene. Som vi ser koser Rune seg med jobben...















Vi avslutter med å sette på etikettene.

Som vi ser er humøret på topp. Vi ender opp på 19 kasser, men noe går med i bryggeriavgift.

Etter en risikovurdering havner lageret av "Sommer Pale Ale" hos Torleif hvor det skal godgjøre seg til 11 juni i Groosåsen Nord. Vi gleder oss!

torsdag 18. mars 2010

Laugskveld hos Lars Gunnar

Fredag 12/3 ble det en samling litt på sparket slik at vi ikke kom for tett på Nøgne Ø's hjemmebryggedag i April.
På bildet over ser vi fra venstre Johan-Emil, Trond, Magne, Per Inge, Allan, Rolf og Tore. Lars Gunnar er bak kameraet.

Alle tok med seg smaksprøver og vi ender nok opp på +20 av forskjellige kvalitetsøl. Med fulle glass av H&H Nanobrygg's Slør Wit, så er vi i gang. Videre går vi over til mindre glass og kraftigere øl. 
Fokus i matveien var rustikk og langsom guttemat i form av biffgryte laget med belgisk dobbel. Ved siden var det  kokt bygg, selvfølgelig :-) og brød.

Tore har med seg flere forskjellige belgiske lambic som utfordrer smaksansene med sin syrlighet. Dette var superspennende og helt nytt for mange! Sitat Tore "har tidligere kastet øl som smakte sånn...". Men vi erfarer alle at smaken endrer seg med lengre erfaring.

Ellers er Trond's eplelambic fra Vik alltid en høydare og selv Yoda har fått smaken på dette.

Alle hadde også med seg sine portere fra hjemmebryggerdagene. Det var spennende smaktilsetninger av røket chilli, honning og solbær i tillegg til Baltic porter og en porter gjæret med hvetegjær fra kongen av denne gjærtypen (Trond). Her var det virkelig store forskjeller. 

Det ble som vanlig mange livlige diskusjoner som det er vanskelig å dra de store konklusjonene fra. 

Kvelden ble dessverre avsluttet uten at ny tid og sted for neste møte ble satt. Det nærmeste vi kom var vel at Per Inge fristet med hjemmekino i april.