torsdag 31. desember 2009

Filtrering

Filtrering er omdiskutert i hjemmebryggerforum og meningene er mange. Det gjør det ekstra spennende å gjøre sine egne erfaringer.

Har nå gjennomført selve filtreringsprosessen med brygg #15 Original Plzeň. Ølet har nå stått 5 uker i gjæringskarene og var allerede ganske klart, men men mye gjær flytende rundt. Bruk av hel humleblomst (ikke pellets) gjør nok også sitt.

Prosessen gikk raskt og uten problemer. Her er stegene:

1. Sett hurtigkobling for øl på "ut" på fatet med ufiltrert øl.
2. Sett hurtigkobling for øl på "ut" på det tomme fatet. Fatet fylles da via stigerøret uten plasking og eksponering mot luft.
3. Sett sikkerhetsventilen i åpen stilling på det tomme fatet. Dette for å utligne trykket når fatet fylles med øl.
4. Sett på CO2 og still trykket til ca 0,2 bar. Det er mao ikke rare trykket som skal til.
5. Filtreringen starter og tar ca 10-15 min.

Satt "ut-fatet" litt på skrå mot stigerøret på slutten for å få med mest mulig øl. Det ble veldig lite øl igjen både i fatet og i filteret.

Resultatet ble helt krystallklart! Unektelig delikat, men smakstest etter karbonering får avgjøre om det har mistet smak.
Ellers er også holdbarhet på det filtrerte øl'et et åpent spørsmål. Enkelte mener det blir fortere tamt og surt, men jeg kan ikke forstå hvorfor. Gjær og rusk konserverer vel ikke øl, eller? Meg bekjent så er det blant annet humlebitterhet og CO2 som sørger for dette. Men her er det sikkert noe å lære...

onsdag 23. desember 2009

Melanoidin

Her er en innføring i hvordan melanoidin lages og hvilken betydning det har for ølet. Stikkord er koketid, melanoidinmalt, "decoction mash", med mer.
Hadde vært artig å brygget en lager med rik maltsmak fra en "decoction mash", slik som Oktoberfest, Märzen eller Bock. Det tar tid, men er kanskje verdt det?
Dette er en video som beskriver prosessen i en dobbel "decoction mash". Prosessen er også godt beskrevet i følgende wiki-dokumentet.

tirsdag 1. desember 2009

Duplex 1TL Drikkevannsfiltersystem

Har et slikt filter fra tidligere tider når vannet i Grimstad var elendig. Originalt består det av et seriekoblet partikkelfilter og kullfilter. Tenkte kanskje dette kunne bygges om til filtrering av øl ved å koble det mellom 2 corneliusfat.

Forhørte meg med Klart-Vann og Svein Reigem som måtte sjekke hva de kunne tilby. Han kunne fortelle at de allerede leverte slike filtre til bryggerier(!), men da selvfølgelig i litt andre dimensjoner...

Opplegget blir da et grovfilter med 5 micro og et absolutt filter på 1 micro. Dette vil derav garantere 0 gjærceller i det filtrerte øl'et, men jeg er mer spent på "kjøletåken" som visstnok er proteinforbindelser.

Grovfilteret vil sørge for at finfilteret ikke tettes så fort av større partikler. Begge filtre er vaskbare og evt bruk av klor skulle ikke være noe problem, men dette var ikke testet.

Det blir da kun en runde med filtrering, noe som sparer co2. Mao miljøvennelig :-)

Teorien er god. Om det virker i praksis får vi se om 1-2 uker på Original Plzeň som er under gjæring nå.

Baltic Porter





Min plan på hjemmebryggerdagene er å brygge en Baltic Porter. Dette er en type Porter brygget i Finland, Estonia, Latvia, Litauen, Polen, Russland, Danmark og Sverige laget på lagergjær. Baserer meg da på German Bock Lager Yeast.