tirsdag 31. mars 2009

Ølsalg i fritt fall

Etter at Heitmann&Henjum Nanobryggeri startet opp så har salget av øl sviktet. Les mer om saken her.

lørdag 28. mars 2009

Vel gjennomført brygg #4

Startet 07:20 og ferdig ryddet 14:00. Dette er over 5 timer tidligere enn forrige gang!
Vi har selvfølgelig bedre rutiner etter 3 brygg, men hovedårsaken er den nye gassregulatoren. Regnet ut at vi nå har en effekt på 6500w rett i vannet :-) Dette var klasseforskjell!

Brukte 25kg pilsnermalt på 99l ferdig brygg med en FG på 1054 og IBU på akkurat 25. Det er fine tall.

Det var prøvesmaking av B#3 Slør Wit og B#2 Dame Export. Wit'en har kanskje litt lite CO2, men vi får gi den noen uker til. Smaken var dog fin. Exporten var lett med lav IBU og noe uklar, men smaken var bra allerede. Slumpen av B#2 tilsatt maltekstrakt var rett å slett udrikkelig!

CO2 utstyr, Corneliusfat og neste brygg (Newcastle Brown Ale) ble livlig diskutert. Mulig det blir en danmarkstur i sommer for storinnkjøp...

Bilder kommer. Rolf: kanskje du fixer det?

torsdag 26. mars 2009

Tapp øl av kjøleskapet

Ikke dumt, dette!
Når vi først er i gang så kan kanskje en "Beer launching fridge" være noe :-)

Vi brygger igjen

Inspirert av godt resultat på brygg #1 så forsøker vi å gjenskape dette til lørdag. Denne vil danne basis for sommerens forbruk.
Avtalt med Per Inge om innkjøp av råvarer i morgen.
Blir spennende å forsøke brenneren med ny regulator. Denne skal gi mange flere watt :-)

Verdens dyreste øl

For en flaske av sitt aller dyreste brygg skal Carlsberg ha rundt 2009 danske kroner, litt over 2300 norske kroner. Dette er kanskje noe for H&H Nanobryggeri? Sjekk dette.

tirsdag 17. mars 2009

Dette er dagen for øldrikking

Her er hvorfor.

Rare ølsorter

Sjekk verdens 10 rareste ølsorter her

torsdag 12. mars 2009

Tapping med katastrofe i kjelleren

161l øl ble tappet på flasker i går (dvs nesten...).

Vi startet med 90l DameExport II. Jeg skulle være smart å gjøre to ting på en gang, noe som endte med katastrofe. 15l øl randt ut i boden ifm omstikking. Slangen som var fastet med en klype til dunken på gulvet spratt av og sendte ølet rett på gulvet. Dette mens jeg korket flaskene sammen med Rolf i garasjen. Dette gjør jeg aldri mer!
Alt på gulvet måtte ut av boden (1 tonn ved og masse annet rot) og ølet tørkes opp. Tror det kommer til å oppstå endel nye former for liv i kjelleren. Fulle blir de også.
Ellers var en av dunkene markant søtere (1020) enn de andre og ble fordelt i de andre som holdt 1015.

Tappingen av 71l Belgisk Wit i kjelleren til Rolf gikk fint. Kveldsmaten fra Anne-Line var helt topp og kom godt med :-)
Smaken på ølet var spennende og krydret, men kanskje litt tam. Vi får se hvordan den går med noe lagring. Med en fg på 1014 så gir det et ferdig øl på ca 5,6%.

Vi var ferdige kl 0030. Var ikke i humør til å ta bilder denne gangen...

tirsdag 10. mars 2009

Anders Fagerhaug lager juleøl

Anders Fagerhaug kom på førsteplass på Norbrygg's juleølkonkurranse. Her ser du hvordan han lager øl på kjøkkenet. På dette innslaget forklarer han hvorfor han startet med å brygge øl hjemme.

dette innslaget hos klikk.no finner du en artig Pub i Køben.

mandag 2. mars 2009

Tekniske forbedringer

1. Nytt trelokk av finerplater til båtdekk (teak) kombinert med teakhåndtak fra Biltema
2. Eksisterende lokk tilpasses til avrenningskar for meskesylinderen etter siling. Settes på toppen av det flate trelokket ved oppbevaring.
3. Kjølerens inntak/uttak forlenges slik at evtentuelle lekasjer ikke havner i gryta. Dette er ikke helt bra... Kanskje også noen gardenakoblinger så man slipper å skru ved montering.
4. Hevert med pumpe så man slipper å suge
5. Varmesjold på krakken eller under brenneren for å skjerme krakken/underlaget. Med ny regulator blir det varmt!

Brygg #3 Belgisk Wit

I går gjennomførte vi nok en bryggeøkt (vår tredje). Startet kl 0730 og var ferdig 1800.

Det var to tekniske forbedringer denne gangen. Et digitalt termometer med temeraturalarm og widescreen display! For å gjøre føleren tett så ble den lagt inn i en tappeslange. Vi lagde et hakk i toppen av kokekaret for å kunne tre slangen igjennom med lokket på. Dette viste seg å virke, men det var 3 grader avvik fra den analoge måleren.

Den andre var en induksjonsplate på 2000w fra Biltema med en gryte på 20l. Platen funket, men viften støyer endel, men man kan ikke forvente mer for 399,-! Det tar alikevel ca 1 time å få 18 liter vann på kok. Når det i starten skal varmes opp 70-100l vann så blir totalt tidsforbruk alikevel endel bedre. Ellers bruker vi platen til å varme vann til den siste silingen av meskesylinderen. Dette skjer samtidig med at tempereturen på vørteren heves til koking.

Det var ikke lett å få tak gjær denne gangen. Nøgne Ø hadde akkurat kvittet seg med sin hvetegjær og det var 3 måneder til neste gang. Sjekket med en hjemmebrygger med riktig gjær gående, men dette førte heller ikke frem. Per Inge var til slutt redningen ved å låse seg inn i huset til en kunde for å hente ut gjær han tidligere hadde solgt :-) Per Inge skulle også brygge denne helgen og da må jo lysten ha vært stor!

Belgisk Wit ga oss to nye utfordringer. Stegmesking og bruk av umaltet/maltet hvete.
Stegmeskingen var ikke lett å få til med vårt utstyr, men vi startet på 45 grader og økte jevnt til ca 67. Der var vi ca 20 min før vi økte til 80. Temperaturen økte best når det ble rørt i meskesylinderen, noe vi gjorde hvert 15 min. Vi fikk ingen problemener med at hveten dannet en tett og ugjenomtrengelig deig, men utbyttet var noe dårligere enn tidligere.
Vi endte opp med 70 liter vørter med OG på 1057.

Det luktet skikkelig godt av vørteren med dufter av humle, pomeransskall og knuste koreanderfrø!