mandag 6. oktober 2014

Hardangersider

Eplesaft fra Puntervold

Har akkurat hentet 50 liter råsaft fra eple fra Puntervold i Grimstad til 17,- pr. liter. 25 liter skal brukes til sider og 25 liter til drikkesaft. Blir sideren bra tidsnok så skal den brukes i bryllup til sensommeren.

I eplesaften tilsetter jeg gjærstopp direkte uten å pasteurisere for så å sette den kaldt. Nå skal det "ristes" noen ganger i løpet av 3 dager. Videre skal det stå noen dager for at sedimentene skal sette seg før jeg tapper på fat og karbonerer lett - dette blir snadder!

Saften ble målt til en OG på 1046. Dette er noe mer enn forrige år som jeg mener var 1042. Den ekstra sødmen og noe mindre syre kan nok tilskrives den varme og fine sommeren.

Hardanger saft og siderfabrikk 

Oppskrift fra Norbrygg Forum

Når ein skal laga sin eigen sider, så er det viktig å vera nøyen på fleire ting:

- Bruk råsaft av nypressa eple.
- Safta skal vera laga av modne eple med god indre kvalitet. Grøne, umodna eple skal ikkje brukast.
- Plasser dunken i eit mørkt rom med stabil temperatur på 8 – 10 grader. Det er betre med for låg temperatur enn for høg.
Ved for høg temperatur er det større sjanse for at det oppstår feilgjæring og at sideren kan verte øydelagd.
- Eplesaft har svært lett for å gjæra. Bruk helst naturleg gjæring.
- Etter 1-2 veker kan du tilsetje sukker. 1 – 1,5 kg sukker pr. 10 liter er høveleg.
Rør ut sukkeret i litt lunka (ikkje varm) eplesaft (eventuelt litt vatn) og tøm det på dunken.
Fordel sukkeret i 2 omgangar, etter 4-6 veker kan du ha i resten av sukkeret.
- Bruk gjærlås
- Når det er slutta å bobla i gjærlåsen , tapp om sideren .
- La sideren stå å klarne seg. - Normalt vil det gå 7-12 månader før sideren er ferdig.
- HUGS: Oksygen er sideren sin verste fiende. Bruk gjærlås og ikkje opna korken meir enn høgst nødvendig.
- Når sideren er klarna og ferdig til bruk, tapp den på flasker.
- Oppbevar den mørkt og kjølig.

Kjelde: Nils Lekve, Hardanger Frukt og Siderfabrikk, Ulvik


Min plan for sideren

Jeg tenker å følge denne oppskriften på Hardangersider, men kanskje benytte noe mindre sukker. Håpet er å beholde mest mulig eplesmak som følge av naturlig gjæring, men har hørt at de som mener at dette er noe "romantisk vås"!

Når den skal stå så lenge tror jeg også det er en fordel med bruk av glass eller stål til gjæring og oppbevaring da plast vel ikke er helt gass/oksygen-tett.

Ellers tenker jeg å tilsette noe gjærnæring. Har lest et eller annet sted at dette kan være lurt for sider.

Etter 3 uker

25/10 tilsatte jeg 1 kg sukker kokt opp med 1 liter vann. Har virkelig blitt fart i gjæringen etter noen uker med veldig lav aktivitet. Derfor har jeg ventet med første tilsetning av sukker (skulle vært etter 1-2 uker). Venter i hvert fall  2 uker med siste runde med sukker.
Det lukter skikkelig svovel som på en lager, men bare enda mer - håper det er et godt tegn...
Ellers har det stått på ca 8 grader hele tiden. 

7 kommentarer:

  1. Resultatet ble bra. Anbefaler naturlig gjæring for mer naturlig eplearoma. Med syrlige epler ville jeg sukret som i oppskriften. Høyere alkohol gir smak av sødme? Jeg brukte noe mindre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har i dag pressa ut 20 liter råsaft av sjølvplukka epler. Så for me håpa resultatet blir vellykka!

      Slett
  2. Spennende! Hadde vært artig å høre hvordan det går. Du kan jo smake underveis og evt. tilsette mer sukker hvis den føles for tørr. Personlig liker jeg noe restsødme som runder av syren. Noen ganger har jeg tilsatt litt kunstig søtning da dette ikke gjærer vekk. Ellers er det viktigste tålmodighet :)
    Lykke til!

    SvarSlett
    Svar
    1. var det noe liv i gjærlåsen de første ukene ? har ikke lagt merke til noe action etter ei lita uke.

      Slett
    2. Hmm... er jo en stund siden nå (lenger enn mans minne), men det var definitivt ingen stormgjæring. Det gikk sakte og over lang tid. Kan det være at det lekker luft noe sted? Hva med lukt/smak? Hvilken temperatur står den på?

      Slett
    3. Hei, kor finn ein oppskrifta på hardangercider?

      Slett