søndag 16. januar 2011

Brygging av B#28 Bohemian lager

Vi bruker 2. generasjon av lagergjæren fra B#27 og sikter på en tjekkisk lager (pils). Etter et meget godt gjæringsresultat på den superlyse tyske pilsen så kjører vi på mens temperaturen i kjelleren er lav nok.

Basemalten er Bohemian Pilsner Malt og sammen med tysk humle så blir det nok bra. Skulle det vært helt typeriktig så hadde Saaz vært tingen. Fargen blir noe mørkere enn vi hadde forventet. Carared gir farge, men det er nok også endel farge i basismalten.

Vi forsøker en stegmesk hvor første var en proteinrast på 52 grader. Videre økte vi til 60, 64 og til slutt 72 med mash out på 78. Proteinrasten skal gi klarere øl. Under kokingen var det uvanlig store snøflak av proteiner og veldig klar væske. Kanskje det funker?
For å øke temperaturen så har vi etter erfaring funnet en god metode. Vi fyrer, sirkulerer og rører kraftig og øker temperaturen utenfor mesken 2-3 grader høyere enn dit vi skal i mesken. Når vi er 1-2 grader under måltemperaturen i mesken så stopper vi fyringen. Dette er viktig da restvarmen utenfor mesken skal fordeles. Det er ikke lett å treffe, men erfaring hjelper.

Målet for OG var 1051 og vi ender på 1050. Målingene underveis med refraktometer er veldig enkelt (og artig!), men det viser noe høyt når instrumentet er kaldt. Siste måling er uansett med vanlig hydrometer.

142 liter og utbytte på 88% er glimmers :) og 12 timer etter er gjæringen godt i gang på 10 grader i kjelleren. Som vanlig her vi stor tro på et godt resultat...

tirsdag 4. januar 2011

Brygging i dagsrevyen 3/1-2011

Reporteren besøkte Espen Lothe, bryggmester hos Kinn Bryggeri og norgesmester i hjemmebrygging i 2006 og 2007.

Innslaget ser du her.

søndag 2. januar 2011

Brygging av B#27 Tysk lager

Planen var å brygge på jobben, men slik ble det ikke da vi var usikre på damputviklingen, spesielt under kokingen. Da ble det garasjen som vanlig...

For første gang justerer vi vannet med kalsiumsulfat (etter anbefaling i oppskriften fra BYO). Ante ikke hvor mye vi skulle ta,  men tar en sjans på 5ml pr 100l.

Her bruker Rolf refractometeret. Supert for rask avlesing av sukkervekten under veis :) Det viste 2 oechslegrader høyere enn vår Oechslevekt. Vi må derfor kalibrere med renset vann for å vite hva som er riktig.

Vi treffer godt på 64-65 grader i innmeskingen. "Mashout" skal være på 76 grader. Vi forsøker noe nytt ved å løfte opp meskesylinderen og tilsette mye vann på 82 grader til vi oppnår ca 76 i mesken. Dette fungerte glimrende og nedgjæringen bør bli bra!

Nytt var også tilsetting av gjærnæring. Kanskje ikke så nødvendig for en så alkoholsvak lager, men det skader vel ikke.

Utbyttet blir 88% og med litt kreativ kjelebruk så vi ender opp på 144 liter vørter til gjæring! Får faktisk 10 liter ekstra ved siling av bunnfallet i silklede.

Da gjenstår gæringen på 9-10 grader. Med nok og frisk gjær så skal gjæringen være ferdig på 14 dager eller mindre. Skal ha en diacetylrest i to dager på 18-20 grader når en tredjedel av gjæringen er ferdig. Dette vil si ved ca 22 oechslegrader. Målet er en FG på 1009.

Er vi dyktige blir resultatet en lys, krisp og godt humlet "German Lager", uten "burkmajs".