torsdag 14. oktober 2010

Gjestebrygg G02 Eplekjekk

Her er link til bryggingen. Det var vanskelig å finne felles tid denne helgen så han ble stående alene. Meskingen var en stri tørn og Magne var helt svett når jeg kom oppom en tur :)

Nummereringen er G02 hos oss og nr 30 hos AS Nanobrygg.

søndag 10. oktober 2010

Brygg #24 Brown Ale

Dette er 4. gangen vi brygger "Brown Ale" og vi har vi endret litt på oppskriften hver gang.
Planen er å brygge en utgave med mer karamell/maltsmak enn tidligere, noe vi skal oppnå med mer krystallmalt og en høyere mesketemperatur på 68 grader.
Etter Magnes erfaringer fra siste brygg så justerte vi kvernen fra 1,25mm til 1,6mm. Det merkelige er at vi forlot kvernen uken før på 1,40!
Utbyttet blir 79%, som er OK, men et stykke fra rekorden på 91%. RIMS'en fungerte bra med grei gjennomstrømning i mesken, men det ble endel klumper og ganske store temperaturvariasjoner. Relativt fin kverningsgraden krever nok at man rører og jobber endel med mesken.
Det er 6 liter med vørter og trub igjen. Her skal vi forsøke Rolf's silduk neste gang.
Innmesking er på 73 grader, men så starter temperaturproblemene! Det viser seg at føleren på rimsrøret viser 3 grader for mye, ihvertfall i forhold til giver #2 og et annet termometer. Da kommer vi ikke på 68/69 grader i mesken før etter ca 1 time.
Det store spørsmålet er hva dette gir av ugjærbare sukkerarter. Her er det noe bryggefaglig uenighet i bryggeteamet :-) Den som kan dette vil nok kunne svare. Saken er også behandlet her i denne bloggen tidligere. Kanskje noe å ta opp med proffene på NØ?
Mentor Magne er innom for å hjelpe til med kjøling og bæring av peisovn for naboen :-)
Ellers er vi veldig fornøyde med prøvesmakingen av vørteren! Gjæren fra Magne setter fart med det samme og dagen etter er det full fart.
Rolf tar med seg bryggeutstyret til Mandal til neste brygging av en maltkraftig Pale Ale sammen med Bjarne. Følg med!

søndag 3. oktober 2010

Papirkutter


Proff papirkutter i A3 format som tar 30 ark i slengen. Kanskje litt voldsomt for våre etiketter, men skikkelig verktøy er godt likt i H&H :-)
Takk til mor og far som ordnet med det praktiske i Oslo og Kristine og Thomas som tok den med hjem til Grimstad!

lørdag 2. oktober 2010

Prosjekt "eplekjekk"

H&H Nanobrygg har inngått intensjonsavtale om utvikling og brygging av produktet eplekjekk. Dette skal være en hybrid med råsaft av eple fra Puntevold og en spesialdesignet vørter.
Målet er at ikke gjærbar restsødme fra malten skal kompensere for eplesødmen som forsvinner i gjæringen. Syren fra eplene vil, sammen med humlen, gi det hele en frisk smak.
Vi satser på en kombinasjon av engelsk/tysk humle og engelsk gjær. Dette er en nyvinning vi har stor tro på :-)

Innstilling av maltkvern

Magne og Lars Gunnar, fra hhv Grimstad nanobryggeri og H&H Nanobrygg, har fått full tillit av Per Inge for justering av kvern. Bakgrunnen er erfaringer fra de siste bryggene som viser dårlig utbytte.
Målingen viste at kvernen var endel ute av stilling med 1,8mm på den ene siden og 2,0mm på den andre. Fabrikkinnstilling er visstnok 1,3mm, men anbefaling fra Stana var 1,5mm. Dette var fordi hastigheten også har betydning. Jo høyere hastighet jo større åpning. Vi blir enige om 1,4mm og setter i gang!
Etter litt knoting er jobben gjort og vi starter med at kornet kiler seg og kvernen stopper. Etter å ha strupet tilgangen på korn så fungerer det greit.
Det ser ut som kornet er noe for mye knyst, i hvert fall hvis målet er at kornet knekkes i 2. Erfaringer fra bryggingen til søndag vil vise om det hele blir en stor deig seg eller om vi får superutbytte!