torsdag 25. februar 2010

Teknisk Støttebrygging av Pale Ale

Vi starter kl 14 med å varme opp 90 liter vann. Dette skal bli en lang kveld...

Oppskriften er en amerikansk pale ale, noe nedskalert i humlebitterhet for å passe sarte kvinnelige ganer. Den skal allikevel kunne stå godt til en varm grillkveld i Groosåsen Nord.

Erfaring med nytt utstyr tilsier at vi må ned 6 kg på malten, men dette er ikke enkelt når 31 kg malt i en sekk skal blandes først - og vi får tendenser til allergiske reaksjoner av melstøvet. Etter litt termometertrøbbel og justering av innmeskingstemperatur skal 25 kg malt inn.

Rune drar av gårde for å handle komper (som ble til pizza) og gass. Etter hvert er også Sveinung og Erling på plass. Det er klart for middag i meskeperioden, men vi savner Torleif's langreiste sekkepølser.

Det blir også litt tid til OL-sendinger på brygge-pc'en. På gulvet ser vi gjæringskarene som desinfiseres.

Under vaskingen med varmt vann mener jeg vi bør stoppe, men Erling og Rune rører seg ikke - de ser for seg mer øl. Når jeg spør om vi skal lage lettøl så blir det fart i sakene.

Nå er det klart for 90 minutter koking med tilsetting av edle humlesorter som Centennial, Cascade og Saaz til bitterhet og aroma. Gryta på 140 liter er så full at det til tider koker over.

Utover kvelden blir det kaldt, veldig kaldt! Vannet fryser i slangen og det er guffent å oppholde seg i en trekkfull garasje i minusgrader. Vasking av utstyr blir vanskelig da det ender opp som glassert av is. Klokken nærmer seg 24 og vi har holdt det gående i 10 timer når vi tapper opp gjæringskarene med 121 liter vørter av ypperste kvalitet. Skummet i bøttene blir merkelig stivt da det fryser til is.

Gjæren fra Nøgne er livlig når jeg åpner lokket og endel havner andre steder enn det skal. Heldigvis, for min del, har vi ikke bilder av dette...

Erling kjører av gårde med 5 gjæringskar og det går rykter om både merkelige lyder og lukt i Trollsvingen. Om 2 uker blir det tapping på flasker.

mandag 22. februar 2010

Derfor skal du drikke øl

Her er dokumentasjon på at øl er sunt!
(artikkel fra klikk.no)

lørdag 20. februar 2010

Brygging av Amber Lager


Oppskriften på Amber Lager er en egenkomponert klone av ølet Staropramen Granát som jeg har gode minner fra i Praha våren 2007. Dette skal bli er et maltfyldig, men samtidig lettdrukket og frisk lager.





Bryggingen ble ekstra spennende med nytt selvdesignet RIMS utstyr! Kommer dette til å funke slik vi har tenkt?

Her er selve pumpen med 4 ventiler, 2 inn og 2 ut.


Utgangene går til hver sin manifold, en utenfor og en inn i meskesylinderen. Justering av disse viser seg å fungere perfekt og vi får stålkontroll på temperaturen når det sirkuleres konstant. Temperaturen viser seg også å stabilisere seg veldig jevn i hele meskesylinderen, noe som jo er veldig viktig for å treffe på øltypen.

Videre viser det seg at utbyttet blir ekstremt godt - 91%, mot tidligere mellom 70 og 80%. En mesketykkelse på 3,5 er kanskje noe høyt, men det må jo være godt med enzymer med et slikt utbytte.

Det ble merkbart mindre arbeid og større kontroll over temperaturen når vi slapp sirkulering av vørter med kjele. Det er bare å justere gassen og følge med på temperaturen på fremsiden :-)

Mentor Magne kommer innom for å inspisere utstyret. Alltid hyggelig med gode råd og besøk.

Vi ser for oss at et nytt trelokk kan være en snasen løsning. Kanskje også med inspeksjonsvindu i glass.

Her kommer Inger med en matkurven. Hun blir varmt tatt i mot av Rolf som stolt viser frem utstyret...

Etter 8 timer forlater vi Finsam i snødrev og 9 minus. Med 64 liter kobberbrun vørter hver og en OG på 60 så blir dette en maltfyldig og kraftig sak, men det var ikke mulig å brygge svakere denne gangen på grunn av det ekstremt høye utbyttet! Med tidenes største gjærstarter på 8 liter så håper vi på en god gjæring.

fredag 12. februar 2010

Nytt pumpeopplegg

Her er vårt nye super mega pumpeopplegg!
Det består av en vørterpumpe som tåler væske på 120 grader med diverse koblinger, kraner, rør og silikonslanger. I tillegg kommer en meskemanifold i kobber og en manifold som sirkulerer vørteren utenfor maltsylinderen.
Vi har også plassert en temperaturføler fra et standard steketermometer i røret som måler temperaturen på vørteren.

Rolf er designer og metallarbeider. Der er det ingen over og ingen ved siden!

Den makaløse maniken festes på siden av krakken og vil gjøre tapping i gryter til et blekt minne. Rims mesking skal også utforskes.

Når vi får en ekstra tank til varmtvann så vil også farlig håndtering gryter over hodet være historie.

Første test vil være til brygg #20 helgen 20-21/2. Dette blir artig!

mandag 8. februar 2010

Øl er bra for beina

Dette er vel særlig viktig for damene våre :-)

søndag 7. februar 2010

Hjemmebryggerdagene på Nøgne Ø

Lørdag 30.1.2010 kl 10:00 til 19:00 inviterte Nøgne Ø til hjemmebryggedager hvor alle kunne være med å brygge Porter.
Ketil i kjent positur med tilhengere som er litt mer enn middels interessert i brygging...

Det var en gjennomgang av brygging fra a til å med påfølgende åpent forum. Det var kun en håndfull av 50-60 personer som ikke hadde brygget tidligere.
Her er ingredienser og oppskrift. Ikke mange hemmeligheter i denne virksomheten, men det er også styrken til Nøgne Ø. Vi opplever de som imøtekommende og ærlige. Som hjemmebryggere i Grimstad så nyter vi godt av dette :-)




Det ble også asriatisk kylling med tilbehør og en Pale Ale. Gjorde godt med fast føde også...

Vi smakte Red Horizon 17%, 85 IBU gjæret på sakegjær. Søtlig og vinøs sak som ikke var min favoritt, men som muligens kan brukes til et eller annet.


Her avsluttes dagen med at Kjetil fyller på gode 25 liter portervørter av god kvalitet. 

Lærte følgende:
- Bruk melkesyre til lyse brygg for å oppnå en ideell PH på 5,3.
- Vi bruker alt for lite gjær, særlig på lager.
- Sett kaldt etter 1. gangsgjæringen for å inaktivisere gjæren. Stikk om.
- Viktig å få med minst mulig subb til gjæringen (også humle fra kokingen).