mandag 23. mai 2016

Bryggedagen på Hillestadheia

Dagen før dagen
Orrfuglen spiller og jeg rigger bryggeutstyret for brygg 71. Tåka ligger tett og det skal bli regn... nå får vi se hvem som er den harde kjernen i Åmli Totalbygg!

Knusing av korn
Etter en kort innføring i utstyr og virkemåte kommer vi raskt i gang med knusing av 24kg malt. Heldigvis er vindretningen riktig så regnet plager oss ikke.

Røregutta
Rune og Preben er i gang med mesking og det er mye å lure på om brygging, teknikk og utstyr...
Kutting

Etter en sankerunde for å finne einebær og eineskudd så skal varene kuttes og knuses før de havner i poser sammen med humle. Vi satser på at "hop stand teknikken" vil gi gode aromaer. Lokal honning fra Åmli tilsettes også på dette stadiet i prosessen.
Hele gjengen (foruten meg da...)

Ertesuppe og brød smaker godt etter harde bryggetak. To forskjellige kaker og kaffe falt også i smak.
Jeg har brygget med mange, men denne bryggedagen gikk rekordraskt og det var virkelig en hyggelig gjeng.

Humlegutta
Det ble en sermoniell tilsetting av lokale råvarer og humle.

Til slutt er det kjøling med stødig hånd. Vørteren smakte godt og jeg har stor tro på at dette kan bli en slager i sommervarmen på Hillestadheia.

Kjøling
Om ca. 2 uker blir det tapping, korking og etiketter i Grimstad. 
Hvis noen har ideer om navn på brygget så er det supert!

Tenker vi har et godt sommerøl klart for konsum i juli.

torsdag 12. mai 2016

Brygging av Hillestadheia Ale søndag 22/5

Dagen før rigges bryggeutstyret på Hillestadheia 417 for bryggestart på søndag. Åmli Totalbygg og alle som har bidratt til hytta er invitert til sosialt lag og for å lære om prosessen med ølbrygging helt fra bunnen. Rune kommer fra Froland og vil være kvalifisert ressursperson hele bryggedagen.

Oppskriften er basert på lokale innslag av bær og skudd fra eine kombinert med lemongrass og blader av kaffir lime. Humletypene er amerikanske og er valgt på bakgrunn av aroma av frisk citrus og furuål. Målet er å skape en frisk sommer-ale med preg av hei og sommer - sammen med en lokal tilhørighet til området. For å understreke dette skal vi også bruke lokal honning fra Åmli sentrum.

Det er bare å komme når det passer, men kl. 10 starter vi med knusing av korn og oppvarming til mesketemperatur. Hele prosessen vil ta ca. 8 timer.

Jeg ordner noe å bite i underveis og bålpannen vil også være klar.

For å ha god kontroll på gjæringsprosessen så gjør vi dette i Froland og i Grimstad. Tapping og flasking blir noen uker senere.