onsdag 4. november 2015

Knekkebrød

Homemade crispbreadFant denne supre oppskriften på http://hoytskum.com/ - håper det er OK at jeg legger min versjon her. Gjenbruk av mesken er også omhandlet på dinside http://www.dinside.no/930785/ikke-kast-mesken.


Har forsøkt denne oppskriften med stort hell og det er genialt å få brukt noe av "avfallsproduktene" fra bryggeprosessen.

Ingredienser

Dette gir nok til to stekepanner med knekkebrød hvis du lager de tynne nok, noe som er en fordel både for smak og sprøhet.

  • 4 dl mesk – jo mer malt sorter jo mer kompleks vil masken være, og mer smakfull. Mesken bør være så tørr som mulig.
  • 2 dl havregryn
  • 3 dl sammalt hvete
  • 2 dl gresskarfrø
  • 1 dl solsikkefrø
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 1/2 ts salt
  • 1 ss havsalt
  • 7 dl vann

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett så væsken og bland til det er en tykk røre.
Røren spres så jevnt utover på bakepapir på 2 stekeplater. Det er viktig at den er jevnt fordelt, slik at alt knekkebrødene blir jevne og deilig sprø. Strø så havsaltet jevnt over.
Rut dem opp med en kniv eller en pizzaslicers, før de settes i en forvarmet ovn på 140 grader i 1 time og 30 minutter. Det er en fordel om det er en varmluftsovn, men vanlig stekovn går også bra.
Om du steker begge platene samtidig, bør platene byttes halvveis.
La knekkebrødene ligge i ovnen når denne avkjøles - gjerne med døren litt på gløtt.

Tips

Byttet ut sammalt hvete med havremel og gresskarfrø med malte hasselnøtter. Ble skikkelig godt og ikke så harde.

lørdag 18. april 2015

B#65 Norsk Dobbelt Bryllup Ale

Felles brygging til 2 bryllup i slutten av august: Kristine og Thomas + Erling og Pernille.

Gikk bort fra planen om en Lemongrass Ale etter besøk på Nøgne Ø. Andrew tok frem humlen Vic Sectret som luktet helt fantastisk. Ble umiddelbart overbevist om at det måtte bli denne! MASSE citrus, tropisk frukt og ananas. Ville ikke tilføre lemongrass i dette smaksbildet.
Nøgne Ø ønsket ikke å gi meg gjær da de ikke hadde brygget siden før påske og gjæren på tankene var dårlig med mange døde celler. Jeg insisterte på å prøve uansett og fikk gjær fra Vic Secret IPA.

Brukte stegmesk på 50, 62, 72 da dette erfaringsmessig gir gode resultater med pilsnermalt.

Hadde noe vakumpakket og fryst humle fra Oppigard/Austenå/Tovdal som var plukket på gården til Tom og Heidi høsten 2014. Siden bryllupet for Thomas og Kristine skal være i Tovdal så var jo dette en artig greie.

Knusing av malt
Vi startet 0830 og det meste gikk bra. Som vanlig litt trøbbel med termometeret som viste drøye 2 grader for høyt. Dette var stang-probe+Clas instrument. Med eller uten skjøteledning viste ingen forskjell.

Innmesk
Veldig hyggelig å ha med Thomas, Esben, Erling og Helge på denne bryggingen! Det ble statoil-boller og pizzabakern underveis og med mange hender som kunne bidra så gikk bryggingen helt supert! Tror nok også noen ble litt inspirert i forhold til å forsøke selv. Etter hvert fikk vi også besøk av Pernille, May og lille Odin på 18 måneder.

Lukten av Vic Secret
Siden Nøgne Ø var noe betenkt over kvaliteten på gjæren så brukte vi litt ekstra gjær - 3 toppede sleiver i hvert spann på 20l+. Stoppet tapping med ganske mange liter grumsevørter igjen i kjelen. Utbyttet kunne nok blitt 90% hvis vi hadde jobbet litt med siling.

Fin gjeng!
Litt utfordringer med fersk hel humle som jeg helte rett i kjelen uten humlepose. Ikke lurt da kranen og pumpen tettet seg av hele humleblomster. Fikk det i gang igjen ved å klemme litt på slangene. Utrolig at pumpen fungerte med alt det som passerte gjennom pumpehuset - dette er robuste saker fra US! Brukte noe ekstra tid på skylling/vask av pumpen ved å la den gå med varmtvann.

Ferdig tappet på dunkene ca kl 16. Etter rydding, vasking og kjøring av utstyr så var vel kl. 1730. Det hadde brent seg skikkelig i kjelen - noe som krevde en halv time hard jobbing. Har aldri sett noe lignende.

Gjæren var raskt i gang og jeg tror vel ikke den var så dårlig allikevel.


søndag 15. februar 2015

Brygging av B#64 German Pilsner

Oppvarming til mesking
Sjekk av temperatur
 Oppstart kl. 9 med 2 grader og regn ute - en super dag for brygging.

For å komme raskest mulig til 77 grader i varmtvannstanken så starter vi med 140 liter i meske/koke-kjelen og nok vann i varmtvannstanken til å dekke varmekolben. Når vi har 55 grader til innmesk så overfører vi 40 liter til varmtvannstanken. Allikevel når vi ikke helt opp til 77 grader 3 timer senere... kankje et av elementene ikke virker?

Hvit mesk!
Stegmesking på 50 grader gir helt melkehvit mesk! Sånn har vi aldri sett det tidligere. Regner med det er proteiner og "mel".

Mye styr med termometeret fra clas http://www.clasohlson.com/no/Termometer/36-2828 i dag. Viser 5 grader feil! Vi får skifte batterier og sjekke neste gang.

Når vi nærmer oss kok så oppstår det et tykt lag med trubb. Så mye har vi aldri sett og vi siler av i ca. 4 liter guffe før kokingen tar overhånd. Kansje en sil bør inn i oppsettet?

Masse proteiner
En annen merkelig hendelse er at brygget ble helt grønnt av humlen. Fersk tysk humle fra 2014 har tydeligvis store mengder klorofyll. Vi regner med dette feller ut etter hvert. Har hørt om grønn vin, Vino Verde, men ikke grønt øl!

Gjæren (WLP833) er nå bygget opp i to generasjoner for å få nok til 120 liter. Hvis noen ønsker så er det mye god lagergjær tilgjengelig om noen uker.

Bryggingen går raskt og vi er ferdige kl 16 og i godstolen hjemme en time senere.