fredag 27. juli 2012

Oslo henger etter Grimstad

Vi kjenner oss igjen her.
Hentet fra Aftenposten/Osloby.

tirsdag 3. juli 2012

Brygg #43 APA Gahr Edition

Brukte denne oppskriften som et utgangspunkt og komponerte en amerikansk humleprofil med humlerester fra fryseren og anbefalinger/innkjøp fra bryggselv.no. Meningen var å få en lett humlet Amerikansk Pale Ale som alle kan like.
Fornøyd brygger etter ny rekord
Med gode forberedelser kvelden før så startet bryggingen etter jobb med å tenne gassen for å starte oppvarming til innmesking på 66 grader. Vi bestemte oss for å kjøre på da det var jobb dagen etter. Det ble ny rekord på 7 timer som inkluderer en en drøy times rydding etterpå.

Nøkkelen var først og fremst en rask utmesk og skylling, som også skal være bra for resultatet med mindre uttrekk av garvestoffer fra skallet. Utbyttet på 82% er jo også meget bra, noe som tilsier at det ikke er noe særlig å hente på å bruke lang tid i denne fasen.

Tapping med god lufting
Det slo meg også at vi kan få bryggetiden ytterligere ned med en slik prosess:
  • Fyll vanntanken (80l) og start oppvarming på kvelden/morgenen (evt med tidsur på kontakten). 
  • Start innmesking med å pumpe varmtvannet over i kjelen og tilsett/juster med vann/gassbrenneren til rett mesketemperatur 
  • Fyll vanntanken igjen og bruk samtidig induksjonsplaten for å rekke å varme nok vann på 78g til skyllingen
På denne måten går vi nesten rett på meskingen fra morgenen av eller etter jobb. Denne gangen brukte vi faktisk 1,5t før innmeskingen startet, så her er det mye tid å spare! En annen fordel er at noe av energiforbruket flyttes fra gass til strøm, som jo er både billigere og mer miljøvennlig :)