lørdag 28. august 2010

Brygg #23 IPA

Her tester vi nytt utstyr - dusj for vasking av malt :-) Funket bra, men det ble småskummelt når slangen med vann på 80 grader løsnet...


Vinogbar presterer å sende pellets i stedet for blomst, men vi beslutter å kjøre på som planlagt. Fikk en avtale med de for å kompensere tabben.


Erfaringer:
- Humlepellets er noe dritt! Særlig på en IPA. 10 lier øl i vasken!
- Kvernen etterlater seg masse hele korn. Utbytte 64% - her må det justeres!
- PH justeringen av vannet ender på ca 5,5 i mesken. Tror det er bra...
- Tok av øverste lag med utvasket malt etter hvert som vi vasket. Dette er sikkert lurt :-)

Vi ender noe høyere på OG'en enn beregnet, dvs 1070. Dette vil gi ca 6,5 % alkohol som er helt fint for en kraftig IPA med en IBU på 85. Smaken på vørteren var helt ypperlig.

Gjæringen (les ploppingen) setter i gang etter 1-2 timer. Tror dette blir digg!

lørdag 21. august 2010

Brygging av Engelsk Pale Ale


Nå var det på tide å brygge igjen. Lagerbeholdningen av flasker er slunken og siste skvett på fat er fellesbrygget Amber Lager fra januar.

Nytt på utstyrsfronten er en strømfyrt vannkoker på ca 80 liter (sort beholder til høyre i bildet). Den er med lokk og er godt isolert. Utførelse og håndtverk fra Rolf er som vanlig på topp!
Panisk oppvarming, gryteløping og risikabel vingling med varmtvann over hodet er historie! Samtidig kan skyllevannet behandles med kalk, salt og ph-justeres på samme måten som meskevannet.

For første gang justerte vi ph ved å tilsette 10ml melkesyre pr 100l vann.

Selve bryggingen gikk nesten etter planen og nytt utstyr gjorde vaskefasen superenkel og rask. Kanskje for rask da utbyttet gikk ned til 72%. Dette er det laveste vi har opplevd etter at vi startet med rims. Normalt ligger vi på mellom 80 og 90 % og med "all time high" på 91%. Det er mange parametre som påvirker utbyttet så vi får se hvordan dette utvikler seg på neste brygg.

Vørteren ble noe mørkere enn vi hadde sett for oss og jeg har aldri sett så mye skum noen gang. Ellers sleit vi med temperaturmåleren. Det var kun mulig å bruke en av sensorene. Når føler 2 ble satt inn ble målingene ustabile og verdiene feil for begge.

Dagens kommentar var fra vår gode venninne Marion etter at en plagsom veps ble fisket opp av et gjæringskar: og jeg som trodde det var humle dere brukte i øl?

På Nøgne Ø er de godt i gang med juleforberedelsene og gjæren ble hentet fra "God Jul" fatet. Den var helt bananas og satte i gang i et vanvittig tempo! Måtte sette gjæringsdunkene ut i sommernatten på ca 16 grader for å roe prosessen ned :-) Setter de inn igjen på 19 grader i kjelleren i morgen.

Det skjer mao mye nytt og uventet, selv på brygg #22!

fredag 6. august 2010

En lokal sak(e)

Artig når Nøgne gjør det så bra :-)