torsdag 27. august 2009

Brygging av oktoberfestøl

Etter en trøblete start med gjærstarteren som ekspoderte på kjøkkenet om natten (glemte å sette på gjærlåsen...) med påfølgende nedvask, så gikk resten av prosessen bra.

Planen var å brygge noe lyst og lett som alle kunne drikke hos Torleif i slutten av oktober. Umiddelbart så hadde nok dette vært en lager, men årstiden tilsier en ale pga gjæringstemperaturen. Valget falt da på en Kölsch. Dette er en overgjæret ale som ligner endel på pilsner, men inneholder 10% hvetemalt i tillegg til pilsnermalt. Den skal gjæres på lav tamperatur og vil bli noe "tåkete" pga hvetemalten. Her og her er litt mer info om øltypen for spesielt interesserte. Den som er ekstra observant vil se at oppskriften og fremgangsmåte kanskje ikke stemmer 100%. Vi har mao designet vårt eget øl!
Vi startet kl 14 og kom raskt opp på beregnet innstegstemperatur til meskingen på 69 grader. Dette ga en mesketemperatur på 63-65 grader som er perfekt for denne type øl.
Dart ble brukt for å få tiden til å gå under påvente av pølser fra slakter Jens Eide og Torleifs selvdyrkede poteter. Torleif gikk nesten til Lillesand med pølsesekken og Rune ble så sulten at han iverksatte sin egne lille leteaksjon i ren desperasjon. Torleifs neste mobil bør bli med GPS.
Toreif kom til rette etter hvert og satt i gang med grilling. Dette ble skikkelig guttemat!
Vi er her ferdige med meskingen og Ken siler ut godsakene fra malten. Det gikk med 27,5kg maltkorn.






Brygging er gøy!

Så er det tilsetting av Saaz humle og her avviker vi noe fra orginalen ved å spare 40g smakshumle til slutten av kokingen. Litt frisk humlesmak er godt og skal balansere maltsødmen. Men det er fremdeles typeriktig med en lav IBU på 17,3.

Resultatet ble 116 liter vørter som ble plasket over i gjæringskarene sammen med alegjæren. Vi hadde godt utbytte av malten og fikk problemer med noe sterkt og mye øl. Mange mente dette ikke var noe problem og vi estimerte en ferdig øl med en styrke på ca 5,4% vol.
For å oppnå riktig gjæringstemperatur så skal de gjæres i kjelleren til Helges foreldre. Etter ulykken på kjøkkenet ble han forstålig nok noe skeptisk til dette...

Vasking og rydding er en nødvendig del av prosessen. Her er Torleif og Erling i gang med rengjøring av maltsylinderen.

Dette er første forsøk på en Kölsch type øl og fallhøyden er jo stor. Mye kan gå galt, men vi får håpe dette lykkes. Hvis ikke er tilgangen på øl i bytikkene gode.

søndag 23. august 2009

Brygging av Belgisk Dobbel

På morgenkvisten var vi veldig i tvil. Skulle vi sette i gang eller vente. "Activator" posen med Belgisk gjær blåste seg ikke opp som den skulle og det var lite fart i gjærstarteren. Vi konsulterte mentor Magne og besluttet å kjøre på. Plan B er å spe på med en annen ale-gjær hvis det ikke tar av.



Som vanlig ble det vafler og kaffe under veis. Fint med slike tradisjoner!

Bryggeprosessen gikk som smurt. Særlig var vi fornøyd med utmeskingen hvor vi sirkulerte utenfor maltsylinderen inntil vi hadde 80 grader.

Resultatet ble 88 liter vørter som var overraskende mørk og rødlig.
Spesielt med dette brygget:
1. ingen smakshumle og en lav IBU på kun 15
2. 8,4% kandisukker
3. bruk av rosiner
4. masse spesialmalt (8 kg!), men ingen sjokolademalt
5. kald annengangsgjæring i 2 uker
6. vannjustering med 20ml kalk

lørdag 22. august 2009

mandag 17. august 2009

Tappeutstyr og fat

Rolf, Anne-Line og Line ventet tolmodig på DHL i Strømstad forrige uke, men varene kom ikke frem i tide.
Etter et gjennombrudd i forhandlingene med humlegården i Sverige så nærmer det seg leveranse av 10 fat og diverse malt og utstyr! Når nå co2-beholderen er på plass så er det nesten ikke til å holde ut :-)
I mellomtiden får vi trøste oss med nyheten om at øl er bra for kvinner før overgangsalderen. Sjekk her.

tirsdag 4. august 2009

Beste pub'er i UK

Interaktiv oversikt over de beste pub'ene i UK. Mer info her.