søndag 15. februar 2015

Brygging av B#64 German Pilsner

Oppvarming til mesking
Sjekk av temperatur
 Oppstart kl. 9 med 2 grader og regn ute - en super dag for brygging.

For å komme raskest mulig til 77 grader i varmtvannstanken så starter vi med 140 liter i meske/koke-kjelen og nok vann i varmtvannstanken til å dekke varmekolben. Når vi har 55 grader til innmesk så overfører vi 40 liter til varmtvannstanken. Allikevel når vi ikke helt opp til 77 grader 3 timer senere... kankje et av elementene ikke virker?

Hvit mesk!
Stegmesking på 50 grader gir helt melkehvit mesk! Sånn har vi aldri sett det tidligere. Regner med det er proteiner og "mel".

Mye styr med termometeret fra clas http://www.clasohlson.com/no/Termometer/36-2828 i dag. Viser 5 grader feil! Vi får skifte batterier og sjekke neste gang.

Når vi nærmer oss kok så oppstår det et tykt lag med trubb. Så mye har vi aldri sett og vi siler av i ca. 4 liter guffe før kokingen tar overhånd. Kansje en sil bør inn i oppsettet?

Masse proteiner
En annen merkelig hendelse er at brygget ble helt grønnt av humlen. Fersk tysk humle fra 2014 har tydeligvis store mengder klorofyll. Vi regner med dette feller ut etter hvert. Har hørt om grønn vin, Vino Verde, men ikke grønt øl!

Gjæren (WLP833) er nå bygget opp i to generasjoner for å få nok til 120 liter. Hvis noen ønsker så er det mye god lagergjær tilgjengelig om noen uker.

Bryggingen går raskt og vi er ferdige kl 16 og i godstolen hjemme en time senere.