søndag 16. mars 2014

B#55 Dunkel

Bryggedagen

Da har vi dyrket opp nok gjær med brygg #54 Hybrid Wit til et "fullsize" lagerbrygg. Oppskriften er en klassisk typeriktig Dunkel basert på www.byo.com typeprofil. Lagergjæren er av typen WLP833 German Bock.

Nytt for anledningen er også rørepinnen som Rolf har laget. Den skulle vise seg og være MYE bedre enn den forrige. Det var enkelt og lett å røre nok for å sørge for jevn temperatur i mesken ved stegmesking.

Meskeskjemaet er 38-50-63-69 og utmesk på 77 grader. Dette tilsier en lang bryggedag :)

Ellers skal vi denne gangen forsøke å kjøre sirkulering under nedkjøling. Planen er å skape en sentrifugalkraft samtidig som vi pumper vørter fra bunnen og til overflaten. Hvis vi er heldige blir trubben også liggende igjen i bunnen?

Erfaringer et drøyt halvår senere

Dunkel'en  har vært en slager i sommer - og ble favoritten til Inger! Nydelig og fyldig maltkarakter med lett bitterhet mot slutten - og ingen unoter. Denne må bli en del av standardutvalget til HH Nanobrygg.

Ellers har lagergjæren WLP833 German Bock har gjort en strålende jobb uten å produsere merkbart med diacetyl, selv på lav temperatur. Den jobber også veldig raskt. I gjæringen oppfører den seg nesten som en ale og blir ferdig ila en uke!
Denne gjæren var ypperlig på B#56 US Lys lager også. Mao. en super lagergjær som vi godt kan bruke igjen.