søndag 29. januar 2012

Rolf 50år!

H&H Nanobrygg var leverandører av drikke til Rolf's 50'årsdag. Av fatøl så var Jubileumspilsen på plass, men det ble også servert Engelsk Bitter i 2 varienter. Ut over kvelden kom flere andre sorter flaskeøl  på bordet.

Som HMS-tiltak i virksomheten ble brygge- og party-gåstolen overlevert. På bildet blir diverse funksjonalitet demonstrert. Av disse kan nevnes: flaske og fatholder med CO2-anlegg, fersk humle, sigar, lighter, speil, horn, lys, opptrekker, holder for inkontinensbleier, mm. Som tilleggsutstyr bruk vinterstid ned Støyderbekken fulgte det med ski.

Da satser vi på at Rolf vil holde ut med håndbrygging av øl i mange år!

tirsdag 10. januar 2012

Brygging av B#37/38/39 Bitter, Bohemian Lager og German Lager

B#37 Bitter ble en blandet erfaring med mye som ikke gikk etter planen.
Først og fremst var kverningen dårlig og resultatet blir dårlig utbytte (69%). Dette resulterer i at vi må endre endel på humlemengder under veis.
Videre medførte en andel på under 1% roasted barley at vørteren ble mye mørkere enn vi kanskje hadde sett for oss. I ettertid viser det seg at dette faktisk kan være typeriktig for en Bitter, men vi nærmer oss en brown ale.
Humlen som var kjøpt inn var så lite aromatisk i lukt og smak at vi valgte å bytte til noen rester vi fant i frysen.
Ellers ble resultatet bra :)

Bryggedagen for B#38 Bohemian Jubel Lager går strålende. Dette brygget dedikeres til Rolf's store 50års dag.
Ny kvern, justert av mentor Magne, fungerer glimrende og gir et utbytte på 92%!
Primærgjæringer blir en katastrofe og med vår erfaring så er dette utilgivelig. Vi heller i et rør med WLP800 i hvert spann på 22l uten bruk av gjærstarter. Sjekket en pichingkalkulator og med denne metoden skulle det vært 8-10 rør i hvert spann....
Det skjer selvfølgelig lite de neste 36 timene så jeg får panikk og kjøper Saflager W-34/70 og strør 25g i hvert spann. Dag 3 er gjæringen heldigvis godt i gang. Jeg unngår merkbar infeksjon og resultatet blir heldigvis bra med en FG på 1007.
Rolf velger å ikke tilsette tørrgjæren og forsøker å få i gang WLP800 ved å øke temperaturen i starten. Gjæringen går VELDIG sakte. Et spann lukter merkelig, men de to andre ble OK. Vi får sammenligne etter hvert...
Uansett - dette gjør vi ikke igjen! Med lager så er det lav pichingtemperatur med store gjærmenger som gjelder.
Ved bruk av en drøy kg Saaz så blir det mye humleguffe, faktisk 14 liter, som går rett i et spann for å sjekke om resultatet blir bra. Smaker faktisk forskjell, men den ble ikke dårlig. I neste brygg bruker vi humleposer igjen.
Smaken er nå kanskje i overkant humlebittert, men det blir nok bedre med litt lagring.

I B#39 German Lager så bruker vi min gjær fra B#38 samt tørrgjæren som ikke ble brukt. Setter også en gjærstarter på 5 liter.
Vi fortsetter med godt utbytte (88%) og en bryggedag som går etter planen. Vi får også hyggelig besøk av Trond som hjelper til med en sigar til kokingen. Dette er en viktig aktivitet som Rolf har hovedansvaret for.
Denne gangen bruker vi pilsnermalt fra Bestmalz og opplever store "snøflak" av proteiner under kokingen (se bildet over). Mulig det har sammenheng med proteinrasten på 50 grader. Hvem vet?
Det er pt god gjæring i garasjen på mellom 7,5 og 9 grader. Kanskje litt kaldt, men kjelleren er litt for varm. Har stor tro på denne :)
Alle bryggelogger/oppskrifter er på plass.