mandag 18. juli 2011

Brygging av B#33 Bitter (Engelsk Pale Ale)

Værmeldingen viste masse regn så da passet det godt med en bryggedag. Kongstanken var å brygge et sesongøl med relativ lav alkohol, uten at det ble tamt og kjedelig. Dvs et øl man kan ta noen halvlitere av uten å bli alt for glad eller sint...

Samtidig hadde vi også masse nytt utstyr for temperaturmåling som skulle testes :)

Planen var å bytte termometeret fra Clas Ohlson, men vi skal gjøre noen nye erfaringer som tilsier at dette beholdes allikevel...

Her er nytt utstyr koblet opp med en føler "inline" på "rims-røret" og en på den håndholdte føleren i meskesylinderen. Etter en stund får vi merkelige målinger. Det viser seg at en måler kun kan ha en

føler koblet på om gangen. Dette gjelder faktisk begge termometerene, selv om de begge er laget for to følere. Dette er et mysterium for oss, men sånn er det bare!

Bildet til høyre viser en liten føler på 10cm satt i "rimsrøret" med kun en kontakt i enden som stikker ut. Den reagerer raskt på små endringer i temperatur.

Føleren med håndtak er solid, men ikke så rask som den lille. Dette er ikke noe problem i meskesylinderen, kanskje heller en fordel da men slipper tidels grader som fyker opp og ned.

Vi ender opp med 140 liter, OG på 42, IBU på 25 og en utnyttelse på 83% . Dette er absolutt godkjent! Hvis den gjærer ned til en FG på 10 så tilsier dette ca 4% alkohol.

Til lunch kom Inger med smurte nystekte rundstykker som gikk ned på høykant. Med venner og kjærester på besøk så var dette 5. bordsetning så langt denne dagen!

Tore kommer innom med gjær akkurat til rett tid. Dette er super service midt oppe i travle dager og doble skift på Nøgne Ø!
I dag er stormgjæringen i gang. Temperaturen i kjelleren er 18  grader så det er nok noe høyt i vørteren, men litt fruktighet kan vel ikke skade :)

fredag 15. juli 2011

Vi brygger Bitter

Til søndag brygger vi Bitter i Groosåsen. Da skal nytt temperaturmålingsutstyr fra ThermoWorks testes :)
Oppskriften er fra siste nummer av BYO i artikkelen "Session Beers".

fredag 8. juli 2011