søndag 26. september 2010

Råsaft av Eple

Her pasteuriseres råsaften på 55 grader i 30 minutter.

Fikk tak i 25 liter råsaft av eple fra Puntervold. Dette er eplesaften rett fra pressen, dvs før pasteurisering (på 95 grader tror jeg), filtrering og tilsetting av konserveringsmiddel. Saften inneholder da godt med naturlig gjær og bakterier og en dag gammel var gjæringsprosessen var allerede godt i gang. OG er målt til 1042.

Har delt saften i 3:
- 18 liter pasteurisert og lett karbonisert på fat
- 5 liter pasteurisert i gjærstarter med Wyeast 4766 Cidergjær
- 2 liter med naturlig gjæring (ikke pasteurisert)

Eplesaften på fat har blitt en slager for hele familien. Smaker veldig friskt og naturlig. Blir nok et par fat til av dette, men utfordringen er jo at dette opptar dyrebar fatkapasitet. Spørs om det må investeres...

Målet er å lage en Cider og en epleøl. Har forstått at utfordringen med cider er at den gjærer helt ut og blir derav ganske sur og tørr (nesten som champagne). Den mister da også mye av eplesmaken og fylden. Nå er det flere måter å løse dette på, men er usikker på hvordan man kan gjøre det på en naturlig og sikker måte.
For epleølet ser jeg for meg at vørteren kan medvirke til mer fylde/sødme med mye ugjærbart sukker, dvs meske på høy temperatur.

Som en liten test blandet jeg 2/3 pale ale med 1/3 ugjæret eplesaft. Dette ble rådigg! Også Inger likte dette godt :-)
Tror engelsk humle og gjær kan være en god kombinasjon her.

onsdag 1. september 2010

Ølnyheter på polet

Her er høstens ølnyheter på polet.
Pale Ale'n til Nøgne kommer scorer høyt. Smakte den ganske ung på bryggetreffet og da var det en "IPA-light" (hvis det er den da...). Den har sikkert utviklet seg siden det, men i forhold til vår siste Britiske Pale Ale så har den nok mer av alt.
Hadde vært artig med en smakstest :-)